Den bæredygtige fordel: Hvordan og hvorfor man bliver en del af den cirkulære økonomi
En nylig undersøgelse blandt store virksomheder i seks lande over hele verden viste, at miljøhåndtering og bæredygtighed prioriteres mere og mere som følge af covid-191.
For printbranchen som helhed er det dog ikke et nyt koncept eller initiativ. Overvejelser om papiraffald, energiforbrug, genbrug og genanvendelse af materialer har altid ligget højt på dagsordenen i printvirksomheder, OEM'er og organisationer, der bruger print som en del af deres daglige arbejde. Men med 2020'erne, der er udråbt som ’handlingens årti’ af FN2, betyder vigtigheden af disse emner, at virksomheder og enkeltindivider er mere fokuserede end nogensinde før på at sikre bæredygtighed og hjælpe med at forhindre klimaændringer. Og en undersøgelse3 fra Quocirca har netop vist, at mere end halvdelen af IT-beslutningstagerne mener, at mindre belastning på miljøet betragtes som den største udfordring i forbindelse med håndteringen af deres printinfrastruktur for perioden 2019-2025. For leverandører og OEM'er er det pres indlysende. De samme IT-beslutningstagere forventer, at printproducenter og leverandører vil spille en rolle i at hjælpe dem med at opnå forbedringer af deres miljøpræstation – 57 % mener, at leverandørerne bør indtage en førende position omkring bæredygtighed inden 2025.
Men disse tendenser gælder ikke kun for printbranchen. Pandemien ændrer hurtigt arbejdsvaner for alle over hele verden, og presset fra forbrugerne betyder, at alle virksomheder i stigende grad bliver bedt om at fokusere på bæredygtighed for at bevare virksomhedens omdømme. Denne ’perfekte storm’ af faktorer fører til, at den cirkulære økonomi forudsiges4 at drive supply chain management og dreje forretningsmodeller hen imod en tilgang med mindre spild. Hvordan ser det så ud i praksis?
Genbrug af materialer i designet af nye produkter er ikke et nyt koncept, men det bliver mere og mere populært. Et eksempel er Canons imageRUNNER ADVANCE EQ80-serie, hvor der er brugt op til 80 % genbrugsmaterialer i fremstillingen for at fastholde værdien af råmaterialer. Færre nye materialer og dele betyder naturligvis mindre spild på kort og langt sigt og bidrager til den cirkulære økonomi. Investeringer i produkter, der er fremstillet på denne måde, kan langt hen ad vejen være med til at hjælpe virksomheder med at styrke deres miljømæssige kvalifikationer, samtidig med at de bidrager til et mere bæredygtigt samfund.