Bæredygtighed er et afgørende element i enhver forretningsudviklingsplan. Men hvorfor er bæredygtighed vigtig? Ved at tænke langsigtet vil man opnå et langsigtet udbytte – og ikke kun ud fra et direkte økonomisk synspunkt. På grund af en større opmærksomhed på miljøproblemer tillægger folk bæredygtighed værdi som aldrig før. Begrænsning af jeres miljømæssige og samfundsmæssige påvirkning kan derfor spille en vigtig rolle i opbygningen af jeres omdømme, engagere kunderne og tiltrække talenter til jeres arbejdsstyrke. Desuden gør lovgivning for virksomheder miljøidealer til juridiske forpligtelser, mens investeringer i mere bæredygtige materialer, produkter, services og teknologi kan give besparelser fra dag til dag. Men endnu vigtigere er det, at det er alles ansvar at beskytte vores fremtid ved at handle bæredygtigt nu.
Et komplet kredsløb: Vigtigheden af bæredygtighed og den cirkulære økonomi
FN's Verdensmål for bæredygtig udvikling – en nyttig ramme
Det kan virke overvældende at forbedre virksomhedens bæredygtighed. Små skridt kan gøre en stor forskel, men når der skal tages en mere rigid og konsekvent strategi i brug, kan FN's Verdensmål for bæredygtig udvikling udgøre en ramme1. De er også kendt som globale verdensmål eller SDGs (Sustainable Development Goals) og har til formål at arbejde sammen om at "skabe balance mellem social, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed". De blev fastsat i 2015 med et mål om at nå dem inden 2030 og er derfor veletablerede og forstået på tværs af globale regioner og brancher.
Ud fra et miljømæssigt bæredygtighedsperspektiv bør SDG 12 og SDG 13 være et centralt fokus for virksomheder. SDG 12 omhandler "ansvarligt forbrug og produktion" og omfatter f.eks. bevarelse af råmaterialer ved at designe mere kompakte og lette produkter ved hjælp af genanvendte og genanvendelige materialer for at skabe mere bæredygtig emballage, reducere den kemiske anvendelse i produktionsprocesser og fremme genbrug af produkter. SDG 13 handler om "klimaindsats" og prioriterer en reduktion af CO2-udledningen gennem hele et produkts levetid, herunder ved brug af vedvarende energi. Det skal være en kombineret indsats at følge verdensmålene. Processer som genvinding og vedvarende energiproduktion kan kun lykkes, hvis forsyningskæden er der. Multinationale selskaber, regeringsorganer og andre større organisationer bruger derfor deres indflydelse til at sikre, at leverandører deler deres værdier og indkøbsstandarder – hvilket giver virksomheder af enhver størrelse mulighed for at drage fordel af andres strategi for bæredygtig udvikling.
Produktets livscyklus: Fra vugge til vugge
For en producent som Canon berører FN's verdensmål hvert trin i et produkts livscyklus. Selv før produktionen, under udviklings- og designfasen, skal produkternes energieffektivitet og genanvendelighed tages med i betragtning og forbedres. Materialeindkøb, produktion, distribution og genbrug – og meget mere – spiller alt sammen en rolle i et produkts overordnede bæredygtighed. Ved at opstille strenge retningslinjer for kvalitet og miljøstyring kan forsyningskæden og produktionsprocesser afspejle værdierne i en virksomhed, en branche og ikke mindst hos kunderne. Miljøvurderinger2 kan overvåge fremskridt på områder som f.eks. reduktion af CO2-udledning, mens et miljøstyringssystem som ISO 14001 kan hjælpe med at holde forpligtelserne på sporet. Der er mange flere branchebaserede programmer, der kan skabe en struktur for enhver virksomhed, uanset størrelse, med det formål at reducere deres miljøpåvirkning.
Det er nemt at tænke på bæredygtighedsstrategier som lineære med en præmie i målstregen. I det 21. århundredes virkelighed har tankegangen dog flyttet sig fra "vugge til grav" til "vugge til vugge": En cirkulær livscyklus, der løber fra forskning og udvikling til genfremstilling og tilbage igen. Den cirkulære økonomi er afhængig af at holde produkter og materialer i brug så længe som muligt gennem reparation og genbrug, før vi går videre til genfremstillings- og genbrugsprocesser. Reduktion af afhængighed af råmaterialer og emissioner fra transport og produktion bidrager til at beskytte miljøet, mens de lavere priser i forbindelse med genfremstillede produkter kan reducere omkostningerne.
At tage Kyosei-stien
Canon arbejder efter Kyosei-filosofien – et japansk ord, der betyder "at leve og arbejde sammen til fælles bedste". Det dækker bæredygtighed, socialt ansvar og sikrer, at vores kunder kan stole på, at vi deler deres værdier. Vi bruger FN's Verdensmål for bæredygtig udvikling som en ramme for at definere vores engagement i ansvarligt forbrug, produktion og klimaindsats og har opnået EcoVadis Gold Award – en internationalt anerkendt akkreditering for bæredygtighed – i de seneste seks år
3
. Vi er også ISO 9001- og ISO 14001-akkrediterede, hvilket viser, at vores produktionsprocesser lever op til branchestandarderne med hensyn til kvalitet og bæredygtighed.
Kyosei er integreret i alt, hvad vi gør hos Canon, herunder i vores teknologi. Vi har reduceret CO2-udledning i livscyklussen på vores produkter med 40 % siden 2008 (i gennemsnit 4,7 % om året) og forbedret logistisk bæredygtighed ved at reducere produktstørrelser og konsolidere lagerplaceringer. Ved at skabe energibesparende design på tværs af en lang række produkter til arbejdspladsen opnåede vi en forventet CO2-reduktion på 23.593.000 ton mellem 2008 og 2019. Den nyeste imageRUNNER ADVANCE DX C5800-serie producerer f.eks. 18 % mindre CO2 i hele enhedens levetid sammenlignet med dens forgænger
*
under brug sammenlignet med tidligere versioner.
Ud over at reducere CO2-udledningerne i vores produkters livscyklus reparerer Canon EMEA hvert år mere end 80.000 produkter, der returneres fra kunderne, både inden og uden for garantien. Vi genfremstiller også en række af vores bedst sælgende multifunktionsprintere (MFP) til nye imageRUNNER ADVANCE EQ80-enheder, hvor der bruges 80 % af den originale MFP, hvilket reducerer vores afhængighed af nye råmaterialer.
Virksomheder – store som små – har mulighed for at planlægge deres egen vej, herunder kortlægge deres bæredygtighedsrejse. Når virksomheder træffer vigtige forretningsbeslutninger, lige fra tildeling af indkøbsaftaler til investering i en ny kontorprinterflåde, kan de gøre en stor forskel ved at integrere bæredygtighed som en nøgleprioritet.
Få mere at vide om, hvordan Canon reducerer miljøpåvirkningen gennem vores produkters livscyklus, samtidig med at vi bidrager til den cirkulære økonomi i vores miljøinfografik.