Skarpere fotos

Skarpt billede af en rose.
Kamerarystelser, der fører til sløret billede af rosen.
Kamerarystelser, der fører til sløret billede af en rose.

Skarp

Kamerarystelser

Du bliver måske frustreret over det uhensigtsmæssigt slørede billede, men når du først ved, at der kun er to årsager til slør – manglende fokus og bevægelse (enten af motivet eller kameraet) – bliver det nemt at undgå billedslør. Her er et par tips til at hjælpe dig med at tage skarpe billeder hver gang.

Få et fast greb

Ikke understøttet

Understøttes

Stå med fødderne vendt mod motivet til dit foto med en skulderbreddes afstand. Hold godt fast i kameraet, hold det tæt ind til kroppen med albuerne ind mod brystet for at få ekstra støtte. Hvis du bruger en søger, kan dit ansigt også hjælpe med at støtte kameraet.

Hvis du læner dig op ad en fast genstand, f.eks. en væg eller et bord, kan det hjælpe med at stabilisere kameraet mere. Du kan også vælge at trække kamerastroppen tæt omkring albuen.

Når du tager billedet, skal du trykke udløserknappen let ned i stedet for hårdt. Prøv at holde kameraet så stille, som du kan, mens du tager billedet. Nogle kameraer viser et blinkende kameraikon ved Auto-funktion eller Hybrid Auto-funktion for at advare dig om, at et billede har større risiko for at blive sløret af kamerarystelser.

Lukkertid

Hvis lukkertiden er for langsom, skal du kæmpe for at holde kameraet stille under eksponeringen, og du vil ende med et sløret billede. Du kan kontrollere lukkertiden i søgeren eller på Quick Control-skærmen. Ideelt set vil du bruge en lukkertid, der er mindst lige så hurtig som den "effektive" brændvidde – hvilket er objektivets brændvidde ganget med beskæringsfaktoren for sensoren i APS-C-størrelse (x 1,6). Med et 50mm-objektiv skal du f.eks. sigte efter en lukkertid på 1/80 sekund. Du skal muligvis bruge en endnu hurtigere lukkertid, hvis dit motiv bevæger sig. Hvis dit kamera har optagelsesmetoden Sport, vil det automatisk forsøge at indstille hurtigere lukkertider, selvom den nemmeste måde at styre lukkertiden på er at bruge lukkerprioritet (Tv).

Billedstabilisator

Objektiver, der indeholder "IS" i navnet, har billedstabiliseringsteknologi. Nogle kameraer har også indbygget billedstabilisator (IBIS), der reducerer effekten af kamerarystelser, selv hvis dit objektiv ikke har billedstabilisator. Når der anvendes et objektiv med billedstabilisator, fungerer IBIS sammen med objektivet. IS og IBIS reducerer effekten af kamerarystelser, så du kan optage ved langsommere lukkertider og stadig opnå skarpe fotos. Det er vigtigt at bemærke, at IS kun kan kompensere for kamerarystelser og ikke motivbevægelse (du skal stadig bruge en relativt hurtig lukkertid for at opnå et skarpt billede).

For at aktivere billedstabilisatorfunktionen på et RF-, EF- eller EF-S IS-objektiv skal du bruge kontakten på objektivet. Det kan betale sig at deaktivere billedstabiliseringen, når kameraet er monteret på et stativ, da det ellers kan skabe et lidt sløret resultat.

Når der anvendes et objektiv med billedstabilisator, fungerer IBIS sammen med objektivet for at reducere kamerarystelser ved betydeligt lavere lukkertider. IBIS er aktiveret som standard, men det kan godt betale sig at deaktivere IBIS, når kameraet er monteret på et stativ, da den ellers kan skabe et let sløret resultat. Når du slukker for objektivet, deaktiveres IBIS også. Ved objektiver uden IS, skal IBIS deaktiveres i kameramenuen.

Brug af stativ

Et stativ hjælper dig med at få de bedste resultater fra dit kamera ved at lade dig bruge lav ISO-følsomhed, når lysniveauet falder, eller når du bruger en lille blænde. Det gør det muligt for dit kamera at stå stille i den perfekte optagelsesposition, hvilket gør det til en fantastisk tilføjelse til dit udstyr, når du tager billeder af landskaber, stilleben og makromotiver.

Når dit kamera er monteret på et stativ eller hviler på en stabil overflade, skal du bruge selvudløseren på to sekunder eller en fjernudløser til at tage billedet i stedet for at trykke udløserknappen ned. Du kan også styre et Wi-Fi-aktiveret kamera ved hjælp af Camera Connect-app'en på en mobil enhed.

Fokusering

Kameraets autofokussystem bør stille billedet skarpt for dig, medmindre der er noget mellem kameraet og hovedmotivet, der kan omdirigere fokus. Hvis du manuelt vælger et AF-punkt i stedet for at lade kameraet gøre det automatisk, kan du kontrollere, at det er over den højre del af scenen.

Valg af blænde

Ændring af blænden giver dig mulighed for at kontrollere dybdeskarpheden i dit billede. Små blændeindstillinger, f.eks. f/22, giver masser af dybdeskarphed, hvilket betyder, at mere af dit billede vil fremstå skarpt. Store blændeindstillinger, f.eks. f/2.8, reducerer dybdeskarpheden, så kun et lille område af billedet ser ud til at være i fokus.

Du tænker måske, at det ville være fornuftigt at vælge en lille blænde det meste af tiden, men små blændeåbninger reducerer mængden af lys, der kommer ind til kameraets sensor, og dette kan føre til langsommere lukkertider og større risiko for slørede billeder.

Store blænder lukker masser af lys ind for at muliggøre hurtigere lukkertider, men den lave dybdeskarphed betyder, at alle fokusfejl vil være synlige.

Hvis du vælger en blænde et sted midt i området, f.eks. f/8, giver det ofte det bedste kompromis mellem dybdeskarphed og lukkertid. Du kan styre blænden med eksponeringsfunktionerne Blændeprioritet (AV) og Manuel (M).

Indstilling af følsomhed (ISO)

ISO-hastigheden bestemmer, hvor meget lys dit kamera skal bruge for at tage et billede. Under lyse forhold kan du bruge en lav ISO for at opnå den bedste billedkvalitet, men ved svag belysning kan det være nødvendigt at øge ISO-værdien for at undgå, at lukkertiden bliver for langsom til opnå skarpe billeder. Selv i stærkt lys kan det være en god idé at indstille en højere ISO for at aktivere lukkertider, der er hurtige nok til at fastfryse motiver i bevægelse eller for at reducere effekten af kamerarystelser.

Du kan selvfølgelig lade kameraet indstille ISO automatisk ved hjælp af Auto ISO. Kontrollér de billeder, du får, og eksperimentér derefter med forskellige indstillinger.

Relaterede produkter

Relaterede artikler

Få den bedste eksponering

Tip, der forklarer fordelene ved at aktivere funktionen Højlysadvarsel i afspilningsmenuen.

Sådan kommer du i gang med fotografering

Vil du opgradere fra en smartphone til et kamera? Vores fotoguide til begyndere har alt, hvad du behøver for at komme i gang.

Image Stabilisation

Find out how the tech in Canon's IS lenses works to keep images sharp despite camera shake, which IS mode to use for best results, and more.

Lær at mestre komposition i fotografering

Ti teknikker til at tage mere iøjefaldende, spændende og udtryksfulde billeder.