Dansende lys, eventyrlige billeder: Optagelse af nordlyset med Menna Hossam

Når det spektakulære nordlys når dets maksimum, rejser Menna Hossam til Nordeuropa for at optage dette vidunder. Her deler hun tips og erfaringer om, hvordan man fanger nordlyset.
Nordlyset fremstår som grønne striber over en mørk nattehimmel over Kirkjufell-bjerget i Island med rødt og lilla lys fra køretøjer og bygninger, der er synlige i bunden af bjerget. Taget med Canon EOS R5 sammen med et Canon RF 14-35mm F4L IS USM-objektiv. © Menna Hossam

Hvert år rejser fotografer og entusiaster langt for at opleve det fortryllende nordlys eller Aurora Borealis. Med den øgede solaktivitet, der forventes i 2024 og 2025, er det nu det perfekte tidspunkt at planlægge en optagelse, der fanger dette naturvidunder, når det er mest levende.

Solen nærmer sig et højdepunkt i sin 11-årige solcyklus, solens maksimum. Det betyder, at der er flere soludbrud og udsprøjtninger af solmasse – bølger af ladede partikler og plasma, der eksploderer i rummet. Disse udsprøjtninger støder ind i Jordens magnetfelt og skaber geomagnetiske storme, og dette fænomen resulterer i klarere nordlys, der glimter ved lavere breddegrader end normalt. Denne trak Canon-ambassadør Menna Hossam, en kunstfotograf, der er født og opvokset i Egypten, til mere nordlige breddegrader end normalt.

Mennas fotografering kombinerer kunst og mode og skaber drømmeagtige, eventyrinspirerede billeder, der hylder hendes kreative helte, mens hun fanger globale landskaber på unikke måder, men at fotografere nordlyset har været en drøm for Menna i årevis.

"Jeg synes, at de er magiske," siger hun. "Det er som intet andet, jeg nogensinde har set i mit liv."

Med inspiration fra en artikel i National Geographic vidste Menna, at det var hendes øjeblik. Ved at bruge sit Canon EOS R5 med et Canon RF 14-35mm F4L IS USM- objektiv dokumenterede Menna nordlyset over Islands ikoniske Kirkjufell-bjerg.

Her deler hun sine oplevelser fra sin første fotografering af Aurora Borealis og de bedste kameraindstillinger for nordlyset.

Nordlyset fremstår som grønne striber over en mørk nattehimmel over Kirkjufell-bjerget i Island med nogle få folk og køretøjer, der er synlige i bunden af bjerget. Taget med Canon EOS R5 sammen med et Canon RF 14-35mm F4L IS USM-objektiv af Menna Hossam.

Hendes foretrukne kamera, Canon EOS R5, gjorde det muligt for Menna at tage billeder af nordlyset under lyssvage forhold med minimal støj. EOS R6 Mark II har endnu højere ISO-ydeevne – op til en bemærkelsesværdig ISO 102400, der sikrer klare billeder med lavere støjniveauer i mørke omgivelser. EOS R8 med samme ISO-område som EOS R6 Mark II er endnu en mere prisbillig fullframe-løsning. Taget med et Canon EOS R5 med et Canon RF 14-35mm F4L IS USM-objektiv ved 14mm, 8 sek., f/4 og ISO 2000. © Menna Hossam

Hvor du kan fotografere nordlyset – find de bedste steder

Ifølge Menna er "Island magisk." Derfor valgte hun dette sted, ud af de forskellige lande i Nordeuropa, hvor nordlyset kan ses, for at optage fænomenet.

Det er vigtigt at forstå det bedste tidspunkt og sted at fotografere nordlyset for at øge dine chancer og din parathed. Hvis du f.eks. planlægger at rejse til et snedækket område, er det nyttigt at forstå, hvordan du bedst optager under ekstreme vejrforhold.

Ud over at have det rigtige kameraudstyr (mere om det senere), siger Menna, at ekstra batterier, varmt tøj og at holde øje med vejrforholdene er et must. Logistisk vil du bruge timer på at vente på nordlyset og flere timer på at fotografere nordlyset, bevæge dig rundt og lede efter den perfekte komposition og perfekte vinkler.

"Det var virkelig blæsende. Det var meget koldt. Du skal holde dig varm for at kunne overleve natten," siger Menna. Vejrbestandigt udstyr er en nødvendig del af processen. Hun tilføjer: "Du skal have et robust stativ og et rigtigt vidvinkelobjektiv."

Der er flere apps tilgængelige, som Menna siger er ekstremt værdifulde for fotografer. Nogle tilbyder opdateringer i realtid om, hvornår og hvor nordlyset vil være synligt, hvilket betyder, at du kan planlægge optagelser meget mere effektivt. App-advarsler og lokalitetstjenester til de bedste udkigssteder er også praktiske værktøjer til at understøtte optagelse.

Når du når frem til den valgte opsætning, kommer der en anden runde af planlægning og forberedelse, før du klikker derudad og fanger det fantastiske fænomen. Når det drejer sig om at placere dig og finde ud af, hvor du skal fotografere, uanset hvor populær stedet er, er det en god idé at finde steder, der er mindre travle, "så du kan få tid til at sætte op og eksperimentere."

Et Canon RF 14-35mm F4L IS USM-objektiv på en hvid baggrund.

Menna valgte Canon RF 14-35mm F4L IS USM-objektivet, som er vist her, til at tage fantastiske vidvinkelbilleder af nordlyset, så hun kan tage levende billeder selv under udfordrende forhold med svagt lys.

Et foto taget med et Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv i svagt lys i en hule, der er oplyst med lys i forskellige farver.

Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM er et fantastisk, budgetvenligt zoomobjektiv med vidvinkel. Den optiske billedstabilisator med 5,5 stop sikrer skarp håndholdt fotografering og optagelse ved lavere lukkertider, hvilket er en nyttig funktion i mørke omgivelser, hvis du benytter dig af muligheden for at udforske andre naturlige vidundere på det sted, du rejser til. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv ved 15mm, 0,3 sek., f/5.6 og ISO 3200.

Valg af det bedste kamera og objektiv til fotografering af nordlys

Inden hun rejste til Island, lavede Menna noget research for at vælge det rigtige objektiv til fotografering af nordlys. Det var vigtigt for hende at have et meget let objektiv, så hun kunne klare de udfordrende omgivelser og lette arbejdet. Det var også vigtigt at have et vidvinkelobjektiv for at fange nordlyset ordentligt.

"Jeg valgte RF 14-35mm F4L IS USM-objektivet med ultravidvinkel," forklarer Menna. "Det var meget let og meget lille, så det var også praktisk." Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM med næsten identisk brændviddeområde er et fantastisk prismæssigt overkommeligt alternativ til dem, der ønsker et vidvinkelobjektiv til optagelse af nordlys.

Objektiver med fast brændvidde giver større blænder, så du får billeder i bedre kvalitet ved svagt lys. Canon RF 16mm F2.8 STM-objektivet er en let, prisbillig f/2.8-løsning, mens RF 24mm F1.8 MACRO IS STM er et godt valg for dem, der ønsker en større blænde til at tage billeder af nordlyset.

Har du ikke tid til at få et nyt objektiv? Objektiverne til EOS R-systemkameraer gør det muligt at tage fantastiske billeder under forskellige forhold, herunder ved svagt lys, hvis du bruger de rigtige indstillinger og et stativ.

Menna parrede det RF 14-35mm F4L IS USM-objektivet med ultravidvinkel med Canon EOS R5. Kameraets fullframe-sensor med 45 Megapixel opløsning leverer enestående detaljer og klarhed, hvilket er ideelt til at fremstille print i storformat, der bevarer nordlysets komplicerede farver og mønstre.

For fotografer, der ønsker en mere budgetvenlig løsning uden at gå på kompromis med billedkvaliteten, har Canon EOS R8 en 24,2 Megapixel fullframe-sensor, der giver imponerende detaljer og dynamikområde, hvilket gør det til et solidt valg til at tage billeder af nordlyset.

De bedste kameraindstillinger til fotografering af nordlyset

Det er vigtigt at forstå, hvordan lukkertid og ISO-indstillinger påvirker din fotografering af nordlys. For at opnå de bedste resultater er her Mennas bedste kameraindstillinger til optagelse af nordlyset:

  • ISO: Start med ISO 1600 eller 3200, men du er velkommen til at gå så højt op som nødvendigt. Dette øger kameraets lysfølsomhed, hvilket betyder, at det kan fange mere af det tilgængelige lys og skabe et lysere billede, selv i mørke om natten. Dette bør give dig tilstrækkelig følsomhed til at fotografere nordlyset uden at introducere for meget billedstøj.
  • Blænde: Hold den så stor (så lavt et f-nummer), som dit objektiv kan, helst f/4 eller lavere, afhængigt af objektivet, for at maksimere lysindtagelsen. Jo større blænden er, desto mindre bliver dybdeskarpheden, hvilket betyder, at mindre af billedet vil være i skarp fokus, men det skal du ikke bekymre dig om – se råd om fokusering nedenfor.
  • Lukkertid: Mellem 5 og 15 sekunder fungerer typisk godt, med kortere eksponeringer for hurtigere nordlys. Ved længere eksponeringer er et stativ vigtigt for at holde kameraet stabilt og forhindre sløring forårsaget af kamerarystelser.
  • Fokus: Indstil objektivet til manuel fokus, og brug kameraets focus peaking-funktion til at kontrollere, hvad der er skarpt i billeder med objekter eller personer i forgrunden. Brug LCD-skærmen på bagsiden af kameraet til præcision. På denne måde kan du selv i mørke sikre, at fokus er på det rigtige motiv. Hvis du kæmper med fokus, kan du prøve at fokusere på en lys stjerne.
  • RAW-format: Optagelse i RAW sikrer den højeste billedkvalitet og er klar til detaljeret efterbehandling.

En lav bygning ved foden af Kirkjufell er oplyst af kunstig belysning, mens nordlyset viser sig som grønne striber på himlen ovenover, og bjerget rejser sig i baggrunden. Taget med Canon EOS R5 sammen med et Canon RF 14-35mm F4L IS USM-objektiv. © Menna Hossam

Takket være den lange eksponering fanger Mennas billede både naturligt og kunstigt lys i en dramatisk scene. Taget med et Canon EOS R5 med et Canon RF 14-35mm F4L IS USM-objektiv ved 22mm, 13 sek., f/4 og ISO 2000. © Menna Hossam

Overvind almindelige udfordringer i fotografering af nordlys

Optagelse af nordlys skaber sine egne udfordringer. Baseret på Mennas erfaring er her nogle tips til at løse disse og få enestående resultater.

  • Kamerarystelser: Kamerarystelser under lange eksponeringer kan sløre dine billeder. I blæsevejr kan du tynge dit stativ ned med sten eller en sandpose. Du kan fjernudløse lukkeren ved hjælp af en kabeludløser eller Canon Camera Connect-appen for at minimere vibrationer.
  • Fokusering i mørke: Brug manuel fokus, og fokusér om muligt på et fjernt lys, eller få nogen til at lyse med en lommelygte for at hjælpe med at fokusere.
  • Afbalancering af motiver i forgrunden med nordlyset: Ved fotografering af nordlys, der omfatter personer eller genstande, bør du overveje en blød ekstern lyskilde. Dobbelteksponering kan også være en kreativ løsning, der afbalancerer både nordlyset og forgrundsmotivet.

Menna siger, at det at inkludere en person i din komposition giver seerne et referencepunkt, der hjælper dem med at forstå nordlysets omfang på himlen.

Hvis du gør dette, foreslår Menna at bruge en blød lyskilde på motivet, til diskret at oplyse dem uden at stjæle fra nordlysets skær. "Jeg fik en ven til at holde en lommelygte for at fokusere på hende," bemærker Menna om sit motiv. Hun tilføjer, at dine motiver også bør finde en behagelig stående position, da de "skal stå meget stille for at undgå bevægelsessløring, så jeg foreslår som regel at stå med hænderne i lommerne."

Hvis det ikke er muligt at forhindre bevægelsesslør helt, kan du selvfølgelig prøve at skabe noget mere abstrakt. Hvis en person f.eks. flytter sine hænder, kan bevægelsen gøres mere bevidst og blive en del af den kreative vision. Hvis du bruger de anbefalede indstillinger, vil kameraet optage svage spor eller sløring fra bevægelsen, når motiver bevæger deres hænder, hvilket tilføjer en æterisk, næsten malerisk effekt.

En anden ting ved optagelse af nordlyset: Du skal være hurtig. Som Menna siger det: "På et øjeblik kan det forsvinde."

En klar grøn lodret streg ses mod en mørk stjernehimmel over et stort snedækket bjerg med tydelige lagdelte klippeformationer. Taget med Canon EOS R5 sammen med et Canon RF 14-35mm F4L IS USM-objektiv. © Menna Hossam

Menna vidste med det samme, at Kirkjufell ville være den perfekte forgrund til at fange nordlyset. Hun siger, at bjergets karakteristiske kegleformede top får det til at skille sig ud som intet, hun har set før. "Det var natur og fantasi, der mødtes," siger hun, "og jeg følte, at jeg var en del af en episk scene." Taget med et Canon EOS R5 med et Canon RF 14-35mm F4L IS USM-objektiv ved 19mm, 13 sek., f/4 og ISO 2000. © Menna Hossam

Tips til at forbedre dine fotos af nordlyset i efterbehandlingen

Til efterbehandling holdt Menna sine redigeringer på et minimum. Hun forbedrede højlys, reducerede skygger og justerede dynamikken for at fremhæve farverne i nordlyset og landskabet. Optagelse i RAW giver større fleksibilitet til justering af eksponering, farve og kontrast, så du kan fange den fulde effekt af nordlyset og andre ekstreme naturfænomener – f.eks. vulkaner.

Alle spejlløse Canon EOS R-systemkameraer understøtter optagelse i RAW-format, hvilket er afgørende for efterbehandlingsfleksibilitet. RAW-filer bevarer alle de billeddata, som sensoren har optaget, så du får bedre mulighed for at justere eksponering, farvebalance og støjreduktion – vigtige faktorer, når du skal håndtere de udfordrende lysforhold ved fotografering med nordlys.

Canons Digital Photo Professional-software (DPP) giver dig robuste værktøjer, der er skræddersyet til RAW-redigering, herunder avanceret støjreduktion, gendannelse af højlys og finjustering af farver, så du kan forfine dine billeder, når du har taget dem. Se vores tips og vejledning til redigering af RAW-billeder for at få det bedste ud af dine billeder.

For at gøre dine billeder levende kan du printe dine billeder af nattehimlen. Billederne med 45 Megapixel opløsning fra Canon EOS R5 giver print i høj kvalitet, der viser fine detaljer, virkelighedstro farver og fremragende kontrast – ideelt til print i storformat, der fordyber seerne i scenen. Billederne med 24,2 Megapixel opløsning fra Canon EOS R8 er rigelige til print i op til A2-format, med klarhed og dybde til at dele nordlysets skønhed i forbløffende realistisk kvalitet.

For at opnå de bedste resultater vil brugen af fotopapir af høj kvalitet, f.eks. Canons Pro Platinum eller Pro Luster, forbedre farvedybde og luminans, gøre nordlysets æteriske skær levende på papir og sikre, at du ikke blot fanger nordlysets skønhed, men også leverer en holdbar kvalitet, uanset om det er i kunstprint eller store udstillinger.

Ved at følge disse tips og indstillinger vil du være godt forberedt på at fange nordlyset og skabe imponerende fotos af nordlyset, der er klar til at dele og printe.

Mabinty Taylor-Kamara

Relaterede produkter

Relaterede artikler

7 tips til fotografering i svagt lys

Opdag de vigtigste teknikker til at tage skarpe fotos i svag belysning og det bedste Canon-kit til fotografering i svagt lys.

De bedste tips til landskabsfotografering

Opdag optagelsesteknikkerne, der kan hjælpe dig med at tage dine landskabsfotos til det næste niveau.

Fotografering af himlen om natten

De bedste teknikker til optagelse af stjerner om natten, herunder timelapse og stjernesporsbilleder.

Tips til optagelse under ekstreme vejrforhold

Her er vores bedste tips og tricks til at mestre fotografering under ekstreme vejrforhold, lige fra at beskytte dit udstyr til at passe på dig selv.