Taming the wilds: På jagt efter det perfekte udendørs eventyrbillede

Fra episke landskaber til camping langt fra civilisationen – Opdag, hvordan eventyrer og fotograf Anna Blackwell bruger Canon-kit til at fange naturens unikke ånd.
En person, der bærer vandreudstyr og en stor rygsæk, står oven på et klippefyldt landskab med sin hund. I baggrunden kan der ses et stort, fjerntliggende moseområde.

Hvad enten det er vandreture i bjergene, kajaksejlads på søer eller vilde svømmeture, tilbyder sportsaktiviteter i den fri natur en verden af muligheder for fotografer med et frygtløst hjerte.

En af de kreative fotografer er Anna Blackwell, en britisk eventyrer, billedskaber, forfatter og foredragsholder, der har det godt med at presse sig selv til det yderste – faktisk har hun gjort en karriere ud af det og optager stillbilleder og videoer for førende outdoor-sportsmærker som Lowe Alpine og Peak UK. Hendes utrolige eskapader omfatter en solovandretur på 1.600 km gennem Frankrig og Spanien langs de gamle pilgrimsveje, 4.000 km kajaksejlads gennem 11 lande og fem hovedstæder, og hun besteg Mount Toubkal, den højeste bjergtinde i Nordafrika.

"Under et af mine tidlige eventyr begyndte jeg at tage billeder og skrive en blog – primært så mine venner og familie kunne se, hvordan min langdistancetur gik," forklarer Anna, da hun blev spurgt om, hvordan hun forvandlede en hobby til sit erhverv. "Det gjorde jeg i et par år, hvor jeg delte mine eventyr online gennem billeder og ord, og det genererede mere og mere trafik. Snart talte jeg om mine oplevelser ved events, festivaler og for virksomheder og skoler. Så begyndte jeg at henvende mig til brands for at arbejde sammen med dem på mine kommende ture, og lidt efter lidt kunne jeg generere nok indtægter fra fotografering, skrivning, eventyrfilmproduktion, foredrag og sociale medier til at gøre det til et fuldtidsjob."

Annas seneste vandre- og campingtur tog hende, hendes partner Sam og hendes hund Bilbo til det klippefyldte landskab i det nordlige Dartmoor i England sammen med et Canon EOS R6 og to objektiver – Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM og Canon RF 50mm F1.8 STM. Hun fortæller, hvorfor hun elsker at komme væk fra det hele, deler sine bedste råd til vandreture i ørkenen og afslører, hvordan du kan tage dine yndlingseventyr med hjem gennem spektakulære fotografier.

Den perfekte location

En stor klippeformation i et afsidesliggende moseområde på en solskinsdag.

"Dartmoor er den slags vildmark, hvor jeg kan føle mig som en lille, ubetydelig person," siger eventyrer og fotograf Anna Blackwell. Dette bjergområde i Englands sydlige Devon er berømt for sine afsidesliggende moseområder og viste sig at være det ideelle sted for Annas første optagelse med Canon EOS R6. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv ved 105mm, 1/320 sek., f/7,1 og ISO100. © Anna Blackwell

Stråler af sollys kan ses gennem en fritstående klippeformation i dette billede, der er taget i svagt lys.

"Grunden til, at jeg begyndte på disse eventyr, er, at jeg ville skubbe mig selv," siger Anna. "Jeg ville teste grænserne for min komfortzone. Men jeg havde bare så meget sjov, at det virkelig var sådan en glæde." Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/200 sek., f/22 og ISO100. © Anna Blackwell

Anna, Sam og Bilbo begyndte deres udforskning af det nordlige Dartmoor i en landsby kaldet Belstone på grund af den fantastiske adgang til klippeformationerne "tor". Disse store, fritstående klipper er noget, som Anna altid er blevet tiltrukket af.

"Det var en helt ny del af Dartmoor for mig, hvilket var virkelig spændende. Du går gennem denne idylliske landsby, og med det samme er du ude i moselandskabet," siger hun. "Det føltes vildt og fjernt, og det er præcis, hvad jeg har lyst til.

"Min passion er vandring," fortsætter hun. "Jeg elsker at have en tung rygsæk på ryggen og gå rundt. Det handler ikke om at gå særligt hurtigt – det handler om at værdsætte de fredelige steder fuldt ud. Vi vandrede, satte teltet op og tilbragte en nat ude i naturen."

Annas outdoor-natur stammer fra familiens kærlighed til vandreture samt hendes svenske rødder. "Min mor er svensk, og jeg tror, at det er meget indgroet i svensk kultur at tilbringe meget tid udenfor og værdsætte naturen. Jeg voksede op med at gå og udforske meget, og når vi var i Sverige, ville vi sejle i kano og campere og spise udenfor. Så jeg tror, at det fra en meget tidlig alder var en helt integreret del af mit liv."

Soloeventyr versus rejsekammerater

Sneklædte bjerge kan ses afspejlet i det stille vand på en stor flod i dette dramatiske landskabsbillede.

Anna tog dette billede under en solovandring i Nordsverige i 2020. "Det sværeste ved, at min passion er mit job, er, at linjen mellem arbejde og fornøjelse ofte er udvisket, men det meste af tiden er det okay, fordi jeg stadig nyder processen med at fotografere og skabe indhold parallelt med eventyrene," siger hun. "Jeg er også meget omhyggelig med at bevare nogle grænser. Jeg tager på mindre, personlige eventyr, som ikke er dokumenteret i nogen form – ikke engang på Instagram – så jeg gør det stadig "for mig" og for mit arbejde." Taget med et Canon EOS 5D Mark IV med et Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv ved 33mm, 1/100 sek., f/8 og ISO1250. © Anna Blackwell

En mellemstor, sort hund med brune og hvide markeringer og med en rød sele sidder på nogle klipper og kigger på kameraet.

Anna tager ofte sin unge hund Bilbo med på sine ekspeditioner, den er altid glad for at posere for fotografier. Hendes andre konstante ledsagere er et Canon-kamera og -objektiv. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/4000 sek., f/1.8 og ISO100. © Anna Blackwell

Anna havde selskab på sin rejse til Dartmoor, men hun rejser ofte alene, blandt andet en solotur til det nordlige Sverige efteråret 2020 (se billedet til venstre ovenfor). "På et dybere niveau elsker jeg virkelig soloeventyr, fordi det er en unik oplevelse," forklarer hun. "Jeg har været afsted i 10 dage uden at se et eneste andet fodaftryk. Når du er alene, skal du håndtere de dårlige og gode øjeblikke. Så hvis du har en virkelig dårlig dag, mangler motivation og er træt og sulten, er du alene ansvarlig for at få dig selv igennem den. Men når dagen er omme, ved du, at du fik dig selv fra A til B helt uskadt."

Men at vandre med en anden kan dog hjælpe dig fotografisk. "Det gør det meget nemmere at fotografere ting, fordi du automatisk har et motiv," siger Anna. "Det gælder også for Bilbo, da han ofte er motivet på mine billeder. At have en person eller en hund i landskabet inviterer dig bare ind på en måde, som klassisk landskabsfotografering ikke gør."

På spørgsmålet om hvad der kom først, hendes passion for fotografering eller eventyr, tøver Anna ikke med at svare. "Fotografering kom først," siger hun. "Min bedstefar var en fantastisk fotograf, så jeg voksede op med at kigge i hans fotoalbum, og det indgød en kærlighed til fotografering i mig i en tidlig alder. Jeg fik mit første kamera, da jeg var 15 år og studerede fotografering i skolen. Men jeg fotograferede faktisk ikke mine første eventyr. Det var først efter et par år, at jeg kombinerede disse to ting."

Fortælling af en visuel historie

En person, der sidder uden for sit telt i skumringen og drikker et krus varm chokolade, som oplyses af en lysstråle fra en pandelampe.

Funktionerne til svagt lys på EOS R6 gav partner Sam mulighed for at fange billedet af Anna med sin dampende, varme drik i den blå time, en fotografvenlig periode på dagen lige før solen står op, eller lige efter den går ned. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/160 sek., f/1.8 og ISO1000. © Sam Rogers

For Anna betyder det at dokumentere sine vandreture at være fleksibel, tage minimalt udstyr med og være opfindsom på farten. Ud over de storslåede udsigter foreslår hun også at fotografere eller optage videoer af de små øjeblikke, f.eks. når rygsækken tages på, når teltpløkkerne hamres i, eller når der nydes et krus varm chokolade. Hun mener, at det kan gøre din visuelle historiefortælling endnu bedre.

"Jeg elsker historiefortællingen," uddyber hun. "Jeg er ofte på fjerntliggende steder helt alene, men faktisk elsker jeg virkelig at dele det, og fotografering er bare en fantastisk platform til at kommunikere disse oplevelser.

"På denne tur i den blå time blev vi virkelig fikseret på at tage billeder af pandelampen og se dampen komme op fra et krus varm chokolade eller det vand, jeg kogte, fordi det var en kreativ måde at fange det tidspunkt på dagen på."

Kittet, der er klar til hvad som helst

En person med vandreudstyr og en stor rygsæk på ryggen sidder på hug i langt græs for at tage et billede med et Canon-kamera.

Canon EOS R6 vejer kun 680 g (med kort og batteri) og er den perfekte rejseledsager, især for en eventyrer som Anna, der altid er på farten. For dem, der er nye inden for denne type fotografering, anbefaler Anna dog, at du først beslutter, hvad du vil fotografere, og derefter lader det styre dine valg af udstyr. "Efterhånden som dine evner og interesser udvikler sig, og du finder ud af, hvad din stil er, eller hvad du vil optage mere af, så kan dit udstyr udvikle sig med det," siger hun. © Sam Rogers

Midt i det afsidesliggende moseområde kan man se en person og en hund ved siden af et blåt telt, som næsten forsvinder i den store baggrund.

Canons allround RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv er velegnet til en lang række optagelser, fra små detaljer til episke perspektiver som dette. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv ved 30mm, 1/320 sek., f/5 og ISO200. © Sam Rogers

Brug af funktioner som kontinuerlig optagelse og udnyttelse af billedstabiliseringssystemet i det spejlløse fullframe Canon EOS R6 betød, at det ikke var noget problem, at Anna glemte sit stativ i en situation med svagt lys.

"Stabiliseringen og kameraets 20,1 Megapixel opløsning i den blå time var fantastisk, fordi vi faktisk glemte at tage et stativ med. Det viser sig, at vi ikke havde brug for det, fordi kameraet netop behandlede det svage lys fantastisk," siger hun.

I tråd med at rejse let har Anna normalt kun ét objektiv, der giver alsidighed til både portrætter og vidtstrakte landskaber, noget som det lette Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM udmærker sig ved.

"Jeg elsker et objektiv som dette, fordi det giver dig fleksibilitet. De 24mm var fantastisk til næroptagelser af Bilbo, men så kunne jeg også få lidt mere komprimering på nogle af landskaberne. Når jeg er på eventyr, har jeg det så meget i tankerne at ville kunne alt med ét objektiv."

Udfordringen med uforudsigeligt vejr

En person, der bærer vandreudstyr og trækker en slæde fyldt med ejendele, vader gennem dyb sne i en skov.

"Dette foto er fra en skitur i det nordlige Finland i marts 2022," siger Anna. "Her undersøger min ven og vildmarksguide Chris vores rute forude. Jeg elsker dette billede, fordi det fanger den magiske følelse af at være omgivet af snedækkede træer og et vidtstrakt vinterlandskab ." Taget med et Canon EOS 5D Mark IV med et Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv ved 65mm, 1/320 sek., f/2.8 og ISO125. © Anna Blackwell

En flok rensdyr leder efter noget at spise i en frossen vildmark.

Et andet billede fra Annas solotur i det nordlige Sverige i 2020. "Jeg kunne reagere hurtigt for at få dette billede, fordi mit kamera var fastgjort til min rygsæks skulderrem, selvom det var -8 ºC, og det sneede ret kraftigt," siger hun. "Det var et helt surrealistisk og fredfyldt øjeblik, kun mig og flokken af rensdyr, der slendrede forbi. De snusede rundt i sneen og forsøgte at finde noget at spise – de var fuldkommen ligeglade med, at jeg var der!" Taget med et Canon EOS 5D Mark IV med et Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv ved 70mm, 1/320 sek., f/7.1 og ISO640. © Anna Blackwell

Det kan være en udfordring at have udstyr, der kan følge med Anna og de uforudsigelige forhold i hendes eventyr.

F.eks. under en nylig skitur til det nordlige Finland, hvor temperaturen faldt til -22 ºC. "Når temperaturen er så lav, bliver alt sværere, lige fra at få dine ski på til at stoppe for snackpauser," forklarer hun. "At tage billeder bliver en militær operation med hensyn til effektivitet, så hænderne er ude i kulden så lidt som muligt, og så du kan fortsætte igen."

Men Anna insisterer på, at det er det værd at få disse minder dokumenteret.

"Det bedste ved at fotografere udendørs sport er at have de minder for evigt. Jeg kigger stadig gennem billeder fra mine tidlige eventyr, og jeg kan huske præcis, hvor jeg var, hvad jeg følte, og hvem jeg var med. Det er virkelig noget, der betyder noget.

"Ulempen ved de eventyr, jeg tager på, er, at der nogle gange er et pres for at få bestemte fotografier. Jeg har haft ture, hvor jeg troede, at jeg ville have fantastisk vejr og være i stand til at få virkelig inspirerende indhold i utrolige bjergmiljøer og i realiteten fik 10 dages styrtregn. Det kan være en udfordring at fotografere under disse forhold, da du ikke kan gå hjem for at skifte og tørre dit kameraudstyr. Du er i et telt, og der er ingen måde at holde tingene tørre på. Det er en af grundene til, at jeg elsker Canon, fordi mit kamera er så robust."

Tag det første skridt

En person med vandreudstyr, en stor rygsæk og vandrestave begiver sig over et episk bjerglandskab.

Dette selvportræt, der blev taget under en 1.000 km solovandring på tværs af Arktis og det nordlige Skandinavien, er et af Annas favoritter. "Jeg bar på ca. 30 kg på det tidspunkt, da min rygsæk indeholdt alt, hvad jeg havde brug for i 10 dage, herunder mad. At bære denne vægt betyder, at det ofte er noget af en mental kamp at stoppe og få mit kamera sat op, især i et miljø som dette. Jeg blev dog så tilfreds med, hvordan det blev – Jeg tror, jeg fik det taget, præcis som jeg havde håbet." Taget med et Canon EOS 5D Mark III (nu efterfulgt af Canon EOS 5D Mark IV) med et Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv ved 24mm, 1/640 sek., f/7.1 og ISO320. © Anna Blackwell

For dem, der er ivrige efter at tage på deres egne uforglemmelige eventyr, men er usikre på, hvor de skal begynde, har Anna dette råd: "Hvis det er mangel på mod, der er barrieren for, at du skal på eventyr, skal du ikke være flov over at starte småt og opbygge det mod over tid. For eksempel tage en overnatning i det fri med venner, måske med personer, der ved, hvad de gør, eller start med dagvandreture på egen hånd et nyt sted for at vænne dig til at klare dig selv. Kurser er også en god måde at opbygge færdigheder på og møde nye adventure-venner på. Og vær ikke bange for at lave fejl. Selv professionelle fotografer laver fejl fra tid til anden – så længe du lærer af det, tæller det ikke som en fejl."

I sidste ende vil springet ind i det ukendte være det værd.

"Eventyr er stadig en af de bedste måder for mig at nulstille og blive genopfyldt med energi. Især soloeventyr, selv hvis det kun er en dagsrejse væk, hvor man udforsker et nyt sted," konkluderer Anna. "Det er de ture, der giver brændstof til min kreativitet og mit drive, så jeg ville også have brug for dem, selvom det ikke var mit job."

Skrevet af Lorna Dockerill

Relaterede produkter

Relaterede artikler

Iøjnefaldende landskabsfotografering

Sådan tager du den perfekte "naturskønne selfie" med landskabsfotograf og influencer Ása Steinars.

Dokumentation af et rewilding-projekt

En fotograf og rewilding-ekspert fortæller, hvordan hun hjalp med at bringe det lokale landskab tilbage til live.

Tips til optagelse under ekstreme vejrforhold

Her er vores bedste tips og tricks til at mestre fotografering under ekstreme vejrforhold, lige fra at beskytte dit udstyr til at passe på dig selv.

De bedste kameraer og objektiver til rejser

Uanset om du udforsker bygader eller barsk terræn i landlige omgivelser eller endda rejser til den anden side af verden, betaler det sig at rejse let. Her er det mest ideelle Canon-kit til at fange oplevelsen uden at sprænge budgettet.