Den svenske madfotograf, filminstruktør og madstylist Linda Lomelino ved, hvad der skal til for at fange det perfekte madbillede. Linda har fotograferet i over 20 år, men hun begyndte for alvor at fotografere mad, da hun startede sin bageblog, Call Me Cupcake, tilbage i 2009. Siden da har hun skrevet og fotograferet flere bøger og afholdt fotoworkshops over hele verden.
Kunsten at fotografere mad med Linda Lomelino
Her er Lindas bedste tips til at løfte din madfotografering.
1. Tænk på lyset
Godt lys er grundlaget for dit foto og kan være afgørende for kvaliteten af billedet. For at få det smukke, bløde lys - placer din mad ved siden af et vindue med indirekte lys (dvs. ingen sol som kommer direkte ind ad vinduet). Hvis du har vinduer, der vender i forskellige retninger, kan du eksperimentere med at fotografere ved siden af dem alle på forskellige tidspunkter af dagen. For eksempel, har vinduer der vender mod nord det mest jævne lys i løbet af dagen. Flyt dig rundt omkring for at finde den bedste lyskilde!
2. Tilpas lyset med stof
Hvis du stadig synes, at lyset er for skarpt, kan du prøve at bruge et tyndt hvidt gardin over vinduet for at dæmpe lyset. Eller dæk blot vinduet til med et gennemsigtigt, hvidt stof. Hvis dine billeder skal være lidt mere stemningsfulde og mørke, kan du bruge et mørkegråt eller sort gardin til at blokere noget af det lys, der kommer ind gennem vinduet. Dette vil skabe en mindre lyskilde, som vil gøre hele rummet mørkere, mens lyset vil være mere fokuseret på dit motiv, hvilket skaber mere kontrast og drama.
3. Kort dybdeskarphed
Da jeg købte min første linse (Canon EF 50mm f/1.4) og prøvede at fotografere med en lav blændeåbning, blev jeg overvældet over, hvilken forskel det gjorde! Det er fordelen ved at fotografere med et kamera frem for en smartphone - du har mere kontrol over dine indstillinger og kan skabe den smukke korte dybdeskarphed. Jeg fotograferer normalt med en blændeåbning på omkring 1,8, hvis jeg f.eks. fotograferer en kage fra siden. Hvor lavt du kan gå, afhænger af din linse!
4. Prøv komplementærfarver
Komplementærfarver er dybest set modsætninger på farvehjulet - for eksempel gul og lilla, rød og grøn samt blå og orange. Tænk over farverne, og hold dem på et minimum - hvis du kun bruger to eller tre farver, vil dit billede skille sig mere ud. Det er ikke altid muligt, men det er godt at huske på!
5. Tænk over vinklen (og brug dem alle, når du kan)
Forskellige vinkler vil fremhæve forskellige træk ved den ret, du fotograferer. Hvis du f.eks. fotograferer noget fladt som en pizza, gør du det sandsynligvis ovenfra. Men hvis du fotograferer en kage, kan det være en god idé først at fotografere den fra en sidevinkel, og derefter lave en flad komposition med skiverne. Det er en fantastisk måde at skabe variation i en serie af billeder, som du kan bruge i en portefølje, et blogindlæg, et ugeblad eller i en Instagram-karrusel.
6. Kontinuerlig fotografering for at fange bevægelse
Hvis du bruger indstillingen for kontinuerlig fotografering med høj eller lav hastighed, får du en række hurtige billeder, som er perfekte, når du prøver at fange bevægelse. Du vil sandsynligvis også være nødt til at fotografere med en hurtigere lukkehastighed, afhængigt af hvor hurtigt dit motiv bevæger sig. Jeg fotograferer normalt med en lukkehastighed på 1/1000s for at fange støv af mel - og justerer derefter ISO og blænde i overensstemmelse med dette. En anden god måde at fange bevægelse på er ved at bruge kameraets videofunktioner, især slowmotion-funktionen (indstil kameraet til 'video' og aktiver derefter 'High Frame Rate' i menuen). Dette vil fange bevægelse på en smuk måde, og du behøver kun at filme et par sekunder!
7. Negativt rum
Brug af negativt eller tom rum i din ramme giver øjet plads til at ånde, og det kan faktisk hjælpe med at henlede opmærksomheden på hovedmotivet!
8. Tænk på lag, teksturer og faconer
Ved at lege med teksturer, dybder og højder skaber du lag og tilføjer visuel interesse til dine billeder. En måde at tilføje dybde på er at placere en passende genstand i forgrunden eller baggrunden af dit hovedmotiv. Tilføjelse af genstande med forskellige højder og faconer gør din ramme mere interessant. Noget så simpelt som en krøllet stofserviet og lidt drysset salt på bordet tilføjer tekstur og interesse, og kan bringe dit billede op på det næste niveau.
9. Fremhæv det mest fotogene træk
Tænk over, hvad der er det mest fotogene ved maden, og hvordan du kan fremhæve det. Hvad er den største styrke ved den ret, du tilbereder og fotograferer? Er det farven, teksturen? Facon? Vælg rekvisitter og baggrunde, der får det bedste frem i din mad!
10. Øv dig, men ha' det sjovt med det!
Det virker måske indlysende, men det er det vigtigste tip, jeg kan give! Øvelse, øvelse og lidt mere øvelse vil hurtigt forbedre din fotografering - men mest af alt, hvis du nyder det, vil du have lyst til at gøre det oftere.
Her er Lindas tips til udstyr for at skabe fantastiske madbilleder:
Kamera: Canon EOS R50
– et kompakt kamera med letvægtsdesign, enestående billedkvalitet og problemfrie tilslutningsmuligheder. Sæt den sammen med en hvilken som helst RF-linse, f.eks. disse:
Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM
– et vidvinkelobjektiv med fast brændvidde og stor blændeåbning.
Canon RF 50mm F1.8 STM
– et kompakt og prisbilligt objektiv med en fast brændvidde.
Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM
– et let objektiv med en fast brændvidde til smukke detaljer.
Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM
- et lille, let zoomobjektiv med ultravidvinkel.
Hvis du vil have inspiration til bagning og se eksempler på Lindas arbejde, kan du tjekke disse opskrifter på hendes blog:
Denne chokoladekage med chokoladefudgeglasur
er en vinder på tre måder: nem at lave, smager godt og ser fantastisk ud på kameraet.
Lindas citronbundtkage med citronglasur
har en dejlig sommerstemning over sig.