Ása Steinars har ikke altid været så vild med Island. Da hun flyttede dertil fra Norge, da hun var syv år, føltes det mere som en lille by end et land. Men da hun kom tilbage flere år senere efter at have arbejdet i udlandet, begyndte hun at se landet af ild og is på en vidunderlig ny måde.
I dag har Ásas fotografier og videoer af hendes eventyr hjemme og i udlandet givet hende 700.000 følgere på de sociale medier. På grund af hendes evner inden for "naturskønne selfies", der forvandler ydmyge selfies til storslåede billeder af skandinavisk natur, vokser hendes Instagram- og TikTok-konti hurtigt, med hyldester til Islands overnaturlige vidundere – fra kratere, vulkaner og strande med sort sand til fjorde, gletsjere og vandfald.
Hendes landskabsfotografering involverer ofte mennesker, som hende selv. Det er ikke enkle selfies. De handler om at invitere seeren til at sætte sig selv i hendes sted – noget, der især er vigtigt, når hun slår noget op på sociale medier. "Jeg vil gerne skabe følelsen i seeren, at han eller hun forestiller sig selv i billedet, følelsen af at ville tage dertil og opleve naturen i stedet for blot at se på den fra lang afstand," siger Ása.
For at gøre dette aktiverer Steinars' billeder normalt en eller flere sanser: Du kan næsten mærke varmen fra lejrbålet på en kold dag, høre lyden af vandfaldet, smage den varme kaffe efter en lang vandretur. "For mig", siger Steinars, "handler fotografering om at skabe denne følelse – en følelse af vandrelyst, glæde eller blot inspiration til at gå ud og vandre op ad et bjerg. Naturfotografering er altid forbundet med udforskning af naturen, så jeg kan godt lide at tilføje en person til at fortælle hele historien."
Her forklarer Ása, hvordan hun gør det, og deler tips til at bringe din landskabsfotografering op på et højere niveau, så du også kan se naturen i et helt andet lys.
Ása Steinars: Se ud over landskaber for at få det perfekte billede
Gør kompositionen bedre med tøj i klare farver
Når Ásas naturskønne selfies genskabes, er tøj en del af billedet, som begynderfotografer ofte overser. Ása bruger rødt, gult og orange tøj, når hun fotograferer i overskyet vejr, eller hvis motivet er langt væk. Fotografering af en person i landskabet giver en fornemmelse af størrelsesforhold, mens tøj i klare farver tilføjer et strejf af farve til det, der ellers kunne være et fladt eller monokromatisk billede.
Ása vil endda gå så langt som til at vælge sine placeringer på baggrund af tøj. Det er især vigtigt, når hun arbejder med tøjmærker. Hun sørger for, at placeringen supplerer et brands produkt, enten med hensyn til sammensætning eller på en tematisk måde, men de samme principper gælder for hendes personlige arbejde.
"Jeg finder et sted, der passer til tøjstilen og farverne," siger hun. "Hvis jeg ikke går efter farvekontrasten, prøver jeg at bruge tøj i lokal stil for at skabe mere forbindelse til naturen. For eksempel islandske uldsweatre. De er meget behagelige at have på, men passer også godt ind i naturbilleder og er fantastiske til nærbilleder af motivet."
Hvis du bruger tøj som dette, får du en følelse af lokationen og en lokal fornemmelse i det endelige billede.
Indram dit motiv med naturen
Ása indrammer ofte sit motiv ved hjælp af naturlige elementer som klipper, bjerge og vandområder. Nogle gange laver hun et billede ved at placere slørede blomster i forgrunden for at henlede din opmærksomhed på motivet. Uanset hvordan du komponerer dit billede, er det afgørende, at kompositionen aldrig føles kunstig.
"For mig er det meget vigtigt, at billedet er naturligt og nemt at se på," siger Ása. "Du behøver ikke at skulle tænke over et billede, når du ser det, så proportionerne skal være rigtige, og øjet bør finde motivet direkte og ikke behøver at lede efter det."
Det er nemmere at få baggrunde til at fremstå mere fremtrædende ved hjælp af et zoom- eller telefotoobjektiv og stå lidt længere væk fra motivet og derefter zoome ind, så baggrunden fylder billedet. Ved at flytte dit motiv længere væk fra objektivet kan du også drage fordel af hyperfokal afstandsfokusering, som giver dig mulighed for at holde dit motiv og baggrund i acceptabelt fokus, selv ved store blændeåbninger.
Et standardzoomobjektiv som f.eks. Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM har et nyttigt fokusområde for begyndere i landskabsfotografering eller endda et vidvinkelobjektiv som f.eks. Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM – billedkvaliteten fra dette objektiv med fast brændvidde gør det til et godt valg til alle, der fotograferer landskaber.
Ása siger, at man er nødt til at eksperimentere med kompositionen, ændre sin vinkel og motivets position, tage mange testbilleder og have tålmodighed. "Det handler virkelig om at finde det perfekte billede, og det kan nogle gange tage lidt tid at få det til at blive rigtigt," forklarer hun. "Jeg vil anbefale at give sig god tid og lege med det, prøve et par forskellige vinkler og sammenligne dem. Du kan skifte objektiver for at se, hvordan billedet ændrer sig. Jeg kan nogle gange bruge meget tid på ét billede, men det er perfektionisten i mig, der tager over. I sidste ende er det altid det værd."
Arbejd med det lys, du har
Når du tager flotte selfies, er det vigtigt for Ása at bruge det tilgængelige lys til at forbedre det endelige billede, uanset om det er en overskyet dag, eller solen skinner gennem skyerne.
"Se, hvad der sker, når du tager billeder ved solnedgang i stedet for ved middagstid," siger Ása, der foreslår, at du tager dit kamera ud under forskellige forhold for at hjælpe dig med at forstå kontrasten mellem blødt og skarpt lys. På den måde kan du begynde at bruge lys til din fordel.
Skyer kan også være gode diffusere. "Lidt dystre og overskyede forhold er almindelige i Island, og noget jeg har er blevet vant til efter at have fotograferet så meget her. Jeg er også blevet glad for det, især når jeg fotograferer landskaber som kløfter og vandfald, hvor det kan være godt ikke at have for meget skygge på billedet," forklarer Ása. "Det giver et blødere udseende, og det er nemmere at eksponere hele billedet korrekt."
Når du får en fornemmelse af naturligt lys, vil du begynde at lægge mærke til, hvordan det ændrer sig med årstiderne. "De grønne farver bliver meget levende på overskyede dage, hvilket får sommerfotografering til at se fantastisk ud," siger hun.
Magien ved fjernoptagelse og timere
Ása har ofte den ekstra udfordring at være både fotograf og motiv. Hun indstiller sit kamera på et stativ og fjernudløser det via sin telefon og Canon Camera Connect-appen. Hun fokuserer kameraet ved hjælp af sin telefonskærm og indstiller derefter timeren til enten to eller 10 sekunder, så hun har tid til at lægge sin telefon væk, så den ikke kommer med på det endelige billede. Grundlæggende er det en selfie, der ikke ligner en selfie.
Andre gange bruger hun kameraets indbyggede timer, der fokuserer på jorden, hvor hun står eller en genstand i det område, så indstiller hun timeren og bevæger sig på plads. Det er især nyttigt ved lange eksponeringer.
"Jeg tager en masse billeder af nordlyset i Island, og fjernudløseren eller timeren er supervigtig," afslører Ása. "Fordi du arbejder med en lang lukkertid, er det vigtigt, at kameraet ikke bevæger sig og slører billedet. Canon Camera Connect-appen er fantastisk, men hvis du ikke har den, fungerer en to-sekunders timer også, så eventuelle vibrationer fra dig, der kommer fra at klikke på lukkeren, forsvinder, før billedet tages."
Tilpas din stil med redigering
"Redigering er en stor del af fotografering i dag," siger Ása, "og det er også meget nyttigt at se på dine billeder bagefter." Hun anbefaler, at du altid optager i RAW-filformat for at optage flest data og give dig selv mere fleksibilitet i efterbehandlingen. Canons indbyggede "Picture Styles" – som omfatter indstillinger som Landskab, Neutral og Naturtro – giver dine billeder en ensartet farvepalet og stemning. Men det er ved at gennemgå dine billeder, at du får en fornemmelse af, hvad du gør godt, og hvad du skal forbedre.
Ása anbefaler alle landskabsfotografer, der er begyndere, at investere i fotoredigeringssoftware som f.eks. Canon Digital Photo Professional (DPP) eller Adobe® Photoshop® Lightroom®. Det er en god ide at finde nogle forudindstillinger – grundlæggende brugerdefinerede filtre, der skal bruges i softwaren – men de kan ikke erstatte et godt kendskab til efterbehandling.
"Brug af forudindstillinger kan være en god måde at starte på, men husk, at det ikke er en skudsikker løsning til fantastiske billeder," siger hun. "Du er stadig nødt til selv at foretage en masse redigering, selv med gode forudindstillinger."
Bliv ved med at eksperimentere og øve dig
For dem, der ikke er vant til at fotografere, eller som ikke har meget erfaring med at fotografere landskaber, anbefaler Ása, at man ser på andres arbejde og lærer af det. Find fotografer, du beundrer, foreslår hun, og se, hvordan de arbejder med lys, komponerer billeder og finder kreative vinkler.
Hendes største tip er enkelt. "Jeg har et kamera med stort set overalt, og det har jeg haft i mere end 10 år," siger hun. "Jo mere du øver dig, jo bedre bliver du. Så enkelt er det. Det tager tid at mestre det. Ingen er født som naturfotograf."
Skrevet af Gary Evans
Relaterede produkter
-
RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM
Et lille og smukt letvægtsobjektiv i RF-serien med 24-50mm zoom, som du kan bruge hver dag til rejser, landskaber og meget mere. -
EOS R6
Uanset hvad du optager, kan du med EOS R6 være kreativ på måder, du aldrig havde troet var muligt. -
RF 24mm F1.8 MACRO IS STM
Et kompakt, let 24mm objektiv med fast brændvidde, der er ideelt til landskabsfotografering, vlogging og interiør – samt fantastiske makrobilleder. -
RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM
Et kompakt og let RF 15mm zoomobjektiv, der er perfekt til rejser, herunder bylandskaber, landskaber, arkitektur og vlogging på farten. -
RF 70-200mm F4L IS USM
RF 70-200mm F4L IS USM er et essentielt, kompakt og let telezoomobjektiv i L-serien, der er ideelt til rejser, sport/natur og portrætter. -
RF 24-105mm F4-7.1 IS STM
Det ideelle hverdagsobjektiv til spejlløse fullframe-entusiaster. RF 24-105mm F4-7.1 IS STM er let, kompakt og parat til at tage dine billeder til det næste niveau. -
RF 35mm F1.8 MACRO IS STM
Et 35mm f/1.8 MACRO-objektiv med hurtig blænde til vidvinkelperspektiv, nærfokusering og Hybrid IS.
Relaterede artikler
Tips til optagelse under ekstreme vejrforhold
Her er vores bedste tips og tricks til at mestre fotografering under ekstreme vejrforhold, lige fra at beskytte dit udstyr til at passe på dig selv.
Sådan fotograferer du landskaber håndholdt
Lær, hvordan du kan fange betagende landskaber uden stativ.
Sådan redigerer du landskabsbilleder til print
Redigeringsteknikker, der gør dine naturbilleder til kunstværker
Den perfekte rejseledsager
Den professionelle fotograf Martin Bissig tager en tur til Sri Lanka med EOS R10.