En begyndervejledning til valg af objektiv

Overvejer du at få et nyt objektiv? Her er alt, hvad du behøver vide for at finde det bedste objektiv til dig – fra hvilke objektiver, der er kompatible med dit kamera, til hvilke funktioner, du skal kigge efter.
Tre Canon RF-objektiver – RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, RF 50mm F1.8 STM og RF 85mm F2 MACRO IS STM – på en træoverflade med en orange væg bagved.

Leder du efter et nyt objektiv? Måske skifter du fra et kompaktkamera til et kamera med et udskifteligt objektiv, eller måske sigter du mod at udvide dit optagelsespotentiale ud over det objektiv, der fulgte med dit kamera. Her er alt, hvad du behøver vide for at finde det perfekte objektiv til dig.

Navnet på et Canon-objektiv indeholder alle de vigtigste oplysninger om det. Tag f.eks. Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM:

  • RF = objektivtypen, der svarer til de forskellige typer objektivfatning på Canon-kameraer.
  • 100mm = objektivets brændvidde.
  • F2.8 = den maksimale blænde.
  • L betyder, at dette objektiv er et fra Canons "professionelle" L-serie (højere kvalitet).
  • MACRO = omfatter muligheden for at optage billeder ved makroforstørrelse .
  • IS = objektivet har en indbygget optisk billedstabilisator, der reducerer sløring forårsaget af kamerarystelser.
  • USM = Ultra Sonic Motor, en hurtig og støjsvag fokuseringsmotor.
  • Specialobjektiver kan have andre elementer i deres navne, som relaterer til designet eller teknologierne indeni, f.eks. Fisheye, DS (Defocus Smoothing) eller DO (Diffractive Optics).
  • Nogle objektiver har også II eller III i navnet. Dette angiver modelnummeret snarere end objektivets egenskaber. EF 75-300mm f/4-5.6 III USM er f.eks. den tredje version af dette EF-zoomobjektiv med et brændviddeområde på 75-300mm, blændeområde fra f/4 til f/5.6 og en USM-motor.

En række Canon RF-objektiver står sammen op mod en offwhite baggrund.

Canons omfattende udvalg af RF-objektiver tilbyder noget, der passer til alle genre- og optagelseskrav, lige fra vidvinkelobjektiver til optagelse af hele scenen til telefotoobjektiver til fotografering af fjerne motiver.

Objektivfatninger og kamerakompatibilitet

Før du køber et objektiv, er det vigtigt at kontrollere, at det er kompatibelt med dit kamera. Hvert Canon EOS-kamera bruger en af fire forskellige objektivfatninger. Hver type objektiv er designet til at passe til en bestemt objektivfatning:

  • RF- og RF-S-objektiver er beregnet til brug med spejlløse EOS R-systemkameraer – se nedenfor.
  • EF-, TS-E- (tilt-shift) og MP-E-objektiver (makro) er designet til EF-fatning på Canon EOS digitale spejlreflekskameraer . De kan også bruges på EOS R-systemkameraer via en EF-EOS R-objektivadapter.
  • EF-S-objektiver er til digitale APS-C-spejlreflekskameraer. De kan ikke bruges sammen med digitale fullframe-spejlreflekskameraer, men de kan bruges sammen med (fullframe eller APS-C) EOS R-systemkameraer med en objektivadapter.
  • EF-M-objektiver er til spejlløse EOS M-kameraer og kan ikke bruges sammen med andre kameratyper.

Alle EOS R-systemkameraer har en identisk RF-fatning, hvilket betyder, at alle kameraer i serien kan parres med alle RF- eller RF-S-objektiver. RF-S-objektiver er designet til APS-C-kameraer, men kan også bruges sammen med fullframe EOS R-systemkameraer, selvom kameraet automatisk vil beskære billedområdet, så det passer til den mindre APS-C-dækning af objektivet.

Det er også muligt at bruge et fullframe RF-objektiv (eller EF-objektiv med en adapter) på et APS-C EOS R-systemkamera som f.eks. EOS R7, EOS R10 eller EOS R50. APS-C-sensorer er dog mindre end fullframe-sensorer, hvilket betyder, at sensoren ikke vil bruge hele objektivets synsfelt. I stedet vil det beskære billedet til sensorens mindre aktive område. I Canon-kameraer er "beskæringsfaktoren" 1,6x. Dette har den effekt, der zoomer ind i billedet, der giver et 50mm-objektiv det samme synsfelt som et 80mm-objektiv på et fullframe-kamera (50 x 1,6 = 80), et 100mm-objektiv et synsfelt som et 160mm og så videre.

For at beregne den effektive brændvidde for et objektiv på et APS-C-kamera skal du blot gange objektivets brændvidde med 1,6x. Eller for at gøre det nemmere, når du bruger et zoomobjektiv med variabel brændvidde, indeholder den gratis Canon Photo Companion-app en effektiv beregner til brændvidde.

En person holder et Canon-kamera med et Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM-objektiv op til ansigtet.

Navnet på et Canon-objektiv, i dette tilfælde RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM, fortæller dig alle vigtige detaljer, f.eks. hvilke kameraer det er kompatibelt med, dets brændvidde og maksimale blænde.

En bruger, der er ved at sætte et objektiv på RF-fatningen på et Canon EOS R7.

RF- og RF-S-objektiver er designet til brug med Canon EOS R-systemkameraer . Sammenlignet med EF-fatningen muliggør RF-fatningen meget hurtigere kommunikation mellem kamera og objektiv, en meget større båndbredde til dataoverførsel og understøttelse af de nyeste fokuserings-, billedstabiliserings- og optiske teknologier.

Hvad er brændvidde?

Brændvidden på et objektiv er bogstaveligt talt afstanden mellem dets optiske center og kameraets sensor. Du kan normalt finde dette skrevet på objektivet. Hvis det er et prime-objektiv (fast brændvidde), vil dette være et enkelt tal, f.eks. 24mm eller 135mm. Hvis det er et zoomobjektiv (variabel brændvidde), vil det være et område som f.eks. 15-35mm eller 24-70mm.

Brændvidden på et objektiv bestemmer dets synsfelt, og objektiverne kan opdeles i tre brede kategorier: Vidvinkel, standard og telefoto.

  • Vidvinkelobjektiver – dem op til ca. 35mm – vil omfatte mere af den scene, du fotograferer, hvilket gør dem ideelle til landskabsfotografering. Objektiver under ca. 24mm (fullframe-ækvivalent) kaldes nogle gange "ultravidvinkel".
  • Standardobjektiver har typisk en brændvidde på ca. 50mm. Disse siges at have et "naturligt" perspektiv, der omtrent svarer til det menneskelige øje, hvilket gør dem til fantastiske allround-, rejse- og portrætobjektiver.
  • Et telefotoobjektiv er et med en brændvidde på ca. 85mm eller mere. Du kan finde objektiver på op til 600mm, 800mm eller endda 1200mm. Objektiver over 300mm kaldes nogle gange "supertelefoto" og bruges typisk i genrer som f.eks. natur- og sports-/action-fotografering, hvor fotografer normalt har brug for at optage motiver på afstand eller vælge en lille del af scenen.

Nogle zoomobjektiver dækker mere end en af disse kategorier, og nogle går hele vejen fra vidvinkel til telefoto – f.eks. 24-240mm.

Er det bedre at have et objektiv med fast brændvidde eller et zoomobjektiv? Zoom giver større alsidighed, hvilket betyder, at du ikke behøver have så mange objektiver med i din udstyrstaske for at være forberedt til forskellige optagelsessituationer. Men objektiver med fast brændvidde har dog normalt bedre optisk kvalitet og fås ofte med større blænder – se nedenfor.

En mand peger et Canon-kamera med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv mod en model i farverigt rødt, gult og blåt tøj.

Et objektiv med en stor blænde, f.eks. Canon RF 50mm F1.8 STM, giver mere lys på kameraets sensor, så du kan optage ved hurtigere lukkertider og tage skarpe billeder af motiver i bevægelse.

Et portrætfoto taget ved en blænde på f/1.8, der viser en model i en gul jumper i skarpt fokus med slørede træer i baggrunden.

Store blændeåbninger skaber også en smuk, sløret baggrund, hvilket gør disse objektiver ideelle til portrætfotografering. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/2.500 sek., f/1.8 og ISO 100.

Forklaring af blænde

Kort sagt er blænden på et objektiv den åbning, som lyset passerer igennem. Størrelsen af blænden udtrykkes i f-stop, i form af f/2.8, f/4 osv. Skråstregen er ikke altid inkluderet i objektivnavne, men det er vigtigt, fordi f-stop faktisk er en brøkdel:

Blændediameter = brændvidde (f) divideret med f-nummer

Når du har forstået dette, vil du forstå, hvorfor et mindre f-nummer betyder en større blænde – det er nævneren for fraktionen, og 1/4 er større end 1/16. Jo mindre tallet er, jo større er den maksimale blænde, objektivet kan klare: F/1.4 er meget stort, f/4 er mindre, og f/16 er endnu mindre.

Jo større er, desto mere lys kan der passere igennem til kameraets sensor, hvilket betyder bedre resultater, især ved svagt lys. Et objektiv med en stor maksimal blænde (lille f-nummer) kaldes et "hurtigt" objektiv – fordi det slipper mere lys ind, kan du bruge en hurtigere lukkertid, end du havde brug for med et objektiv med en mindre blænde for at opnå den samme eksponering.

Desuden bestemmer blænden også billedets dybdeskarphed – dvs. hvor meget af motivet, du fotograferer, der er i skarpt fokus. En stor blænde (mindre f-nummer) giver en lav dybdeskarphed, hvilket f.eks. giver portrætter en flot sløret baggrund. En mindre blænde (større f-nummer) resulterer i en dybere dybdeskarphed, hvilket er ideelt til skarphed fra for til bag i et flot landskab. Få mere at vide i vores omfattende vejledning til blænde.

Nogle zoomobjektiver har en variabel maksimal blænde, hvilket betyder, at den maksimale blænde, du kan indstille, er forskellig afhængigt af, hvilken position zoom er indstillet til. For eksempel har RF 24-240mm F4-6.3 IS USM-objektivet en maksimal blænde på f/4 i 24mm-enden og f/6.3 i 200mm-enden.

Objektiver med fast brændvidde har de største blændeåbninger, hvilket gør dem til et godt valg til optagelse i svagt lys samt til at skabe en lav dybdeskarphed. På grund af den optiske præcision, der kræves, kan objektiver med meget stor blændeåbning være dyre, men ikke altid – de prisbillige valg omfatter det populære Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv.

Med zoomobjektiver giver valg af et objektiv med en forholdsvis stor maksimal blænde, f.eks. f/2.8, dig en fremragende balance mellem fordelene ved en stor blænde og fleksibiliteten ved forskellige brændvidder.

En mandlig sprinter, der driver sig selv fremad, da han forlader blokkene, optaget med et Canon RF 600mm F11 IS STM-objektiv.

Med op til 5-stops optisk billedstabilisering leverer RF 600mm F11 IS STM-objektivet superskarpe billeder og video, selv når du optager håndholdt sport og action. Taget med et Canon EOS R med et Canon EF 600mm F11 IS STM-objektiv ved 1/1600 sek., f/11 og ISO 800.

En person, der holder et Canon-kamera med et Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv, ude på landet med et vandområde i baggrunden.

Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM er et fantastisk zoomobjektiv til vlogging og rejser – den kraftfulde 5,5-stops billedstabilisator gør det nemt at optage håndholdt.

Objektivkvalitet, IS og andre funktioner, du skal kigge efter

Alle objektiver er produkter af kompleks optisk og mekanisk teknik, men nogle komponenter, materialer og teknologier er dyrere end andre. Omkostningerne ved et objektiv kan påvirkes af mange faktorer, såsom den anvendte glastype, særlige belægninger eller processer, der anvendes i optiske elementer for at reducere problemer som ghosting og flare, eller de præcisionskonstruktioner og forseglingsmaterialer, der anvendes til at øge støv- og fugtbestandigheden. Canons objektiver i L-serien, som har et L i objektivets navn efter blænden, er designet og bygget til at opfylde professionelle brugeres strenge krav til ydeevne og holdbarhed.

Nogle objektiver har indbygget billedstabilisering (IS) for at modvirke billedsløring forårsaget af kamerarystelser. Disse objektiver har IS i deres navn. De har muligvis en kontakt på siden til aktivering af IS, og en separat kontakt til at skifte mellem forskellige IS-metoder til forskellige optagelsessituationer. IS er en fordel, hvis du f.eks. optager under forhold med svagt lys og har brug for en langsom lukkertid – med IS kan du stadig få et skarpt billede, selvom du optager håndholdt. IS hjælper også, hvis du ikke har et stativ, det ikke er praktisk at bruge et stativ, eller du er et sted, hvor stativer ikke er tilladt. Det kan omfatte alle former for fotografering fra motorsport til bjergbestigning. Specifikationerne for et IS-udstyret objektiv (f.eks. på Canons webside) omfatter, hvor meget du kan forvente af IS, selvom dette vil variere afhængigt af brændvidde, lukkertid og andre faktorer.

Vil du fotografere insekter, blomster eller andre små motiver tæt på? Du kan gøre dette med forskellige opsætninger, men et makroobjektiv – et med MACRO i navnet – vil hjælpe med en tæt minimal fokuseringsafstand og en forstørrelse på 0,5x eller mere. Husk, at et makroobjektiv også kan bruges til alle former for fotografering – f.eks. RF 24mm F1.8 MACRO IS STM er et kompakt, let vidvinkelobjektiv, der er ideelt til landskabsfotografering og vlogging ud over makrofotografering.

Et par hænder fastgør et Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv på et Canon EOS R5.

Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM er et hurtigt, let objektiv, der er ideelt til optagelse af både landskaber og makromotiver helt ned til 14 cm.

En person putter et Canon-kamera med et Canon RF 28mm F2.8 STM-objektiv ned i tasken.

Det superkompakte Canon RF 28mm F2.8 STM gør det nemt at putte dit kamera direkte ned i tasken og bære det rundt, uden at du tynges ned.

Kameraobjektivets vægt og størrelse

Størrelsen og vægten af et objektiv kan være vigtig for dig, afhængigt af faktorer som f.eks. hvor mange andre objektiver, du allerede har i din udstyrstaske, og hvad du føler dig tryg ved at bære rundt på. Selv om EOS R-systemkameraer kan fungere med EF-objektiver (med en objektivadapter, som øger vægten lidt), er det værd at se på RF-objektiver – generelt er RF-objektiver mindre og lettere end deres EF-modstykker. De giver også mange tekniske fordele, f.eks. meget hurtigere kommunikation mellem kameraet og objektivet.

Selv blandt RF-objektiver kan du dog finde objektiver, der ser ud til at være tæt på hinanden i specifikationerne, men som har forskellig størrelse. RF 24mm F1.8 MACRO IS STM og RF 28mm F2.8 STM har f.eks. lignende brændvidder og de er begge gode "walk around"-objektiver til gade-, rejse- og hverdagsfotografering. Sidstnævnte er dog det, der kaldes et "pancake"-objektiv, hvilket betyder, at det er meget kompakt – kun 24,7 mm langt og en vægt på bare 120 g. Førstnævnte er 63,1 mm langt og vejer 270 g. Hvis størrelse og vægt er din højeste prioritet, er 28mm-objektivet et godt valg. 24mm-objektivet giver dog en større maksimal blænde og giver dig mulighed for makrofotografering med 0,5x forstørrelse. Så hvis større fleksibilitet er en prioritet, er den ekstra størrelse og vægt en afvejning.

I et foto, der er taget med et Canon RF 14-35mm F4L IS USM-objektiv, flyder der vand hen over mosbeklædte klipper.

RF 14-35mm F4L IS USM er i øjeblikket det objektiv i Canons RF-serie med den største vidvinkel. Den maksimale blænde på f/4 forbliver fast over hele zoomområdet, så er der ingen variation i lukkertid eller ISO, når der zoomes. Taget med et Canon EOS R5 med et Canon RF 14-35mm F4L IS USM-objektiv ved 35mm, 1,3 sek., f/10 og ISO 100.

En kvinde i en eng med langt græs filmer sig selv med et Canon EOS R7 med Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv, der holdes i arms længde.

Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM giver dig et meget omfattende zoomområde fra vidvinkel til telefoto (effektiv brændvidde på 29mm), hvilket gør det velegnet til rejser, dyreliv og endda makrofotografering. Det er også fantastisk til vlogging, især hvis du prøver at fange scenen omkring dig, og dets 4,5-stops IS hjælper med at minimere kamerarystelser.

Vælg et objektiv

Hvis du har brug for hjælp til at vælge et objektiv, vil Canons praktiske objektivvælger skræddersy anbefalinger baseret på dit kamera og den genre, du vil optage, og som giver dig mest værdi. Hvis du har en bestemt genre i tankerne, kan du kigge på vores vejledninger til de bedste objektiver til portrætfotografering, landskabsfotografering, actionfotografering og naturfotografering for at hjælpe dig med at beslutte dig.

Er du klar til at tage det næste skridt og skubbe din fotografering endnu længere? Vores råd vil hjælpe dig med at foretage smarte objektivvalg, så du kan begynde at optage de billeder, du altid har drømt om at skabe.

Amy Davies and Alex Summersby

Relaterede produkter

Relaterede artikler

Bedste objektiver til landskaber

Alt, du behøver vide for at hjælpe dig med at vælge prismæssigt overkommelige objektiver med fast brændvidde og zoomobjektiver.

Det bedste basiskit til portrætter

Kameraer og objektiver til alle typer portrætfotografering.

Bedste startkit til makro

Valg af kameraer, objektiver og tilbehør til detaljeret makrofotografering.

Sådan kommer du i gang med fotografering

Vil du opgradere fra en smartphone til et kamera? Vores fotoguide til begyndere har alt, hvad du behøver for at komme i gang.