De bedste tips til byfotografering

Skab fantastiske bylandskaber og -scener – her er alle de råd, tips, teknikker og den inspiration, du har brug for.
En udsigt fra luften over en by om natten, mange bygninger oplyst under en mørkeblå himmel med strejf af pink.

Byer er magiske steder med masser af energi. Indbyggerne, bygningerne, floderne og forskellige gader tilbyder talrige fotomuligheder. Så grib dit kamera, og tag ud og udforsk en by i nærheden af dig. Vi har samlet nogle af de bedste tips, som kan hjælpe dig med at tage billeder, som du vil blive stolt over. Læs videre, og find ud af, hvordan du kan forbedre din komposition, håndtere fotografering i svindende lys og fortælle en bys historie.

1. Byfotograferingskit

En person, der holder sit Canon EOS M50 nede ved jorden for at optage en by om natten.

Hvis du prøver byfotografering om natten, kan den elektroniske søger på et spejlløst kamera være uvurderlig – den viser dig præcis, hvordan dit billede eksponeres og opdateres, når du foretager justeringer. På et digitalt spejlreflekskamera kan skærmen på bagsiden hjælpe dig med at bedømme eksponeringsindstillingerne og give et klarere billede af scenen.

Et Canon EOS M6 Mark II på et fortov, der optager en by om natten.

Lige før solopgang eller efter solnedgang er den "blå time" i tusmørke et godt tidspunkt at fotografere bylandskaber på. Lyskvaliteten har tendens til at være surrealistisk, og gaderne er ofte mindre travle. Med de fleste objektiver vil indstilling af en blænde på ca. f/11 til f/16 forvandle lyse lyspunkter til stjerneskud.

Mens ethvert Canon-kamera kan bruges til byfotografering, giver kameraer med udskiftelige objektiver den største alsidighed. Mindre er ofte også bedre, da en diskret tilgang kan hjælpe med at fange naturlige billeder af livet i byen, når folk går rundt og laver deres. Canons spejlløse EOS M-serie af kameraer som f.eks. EOS M50 Mark II er særligt kompakte og diskrete.

Mange fotografer foretrækker 35mm-objektiver med fast brændvidde pga. deres lille, lette profil og synsfelt, som, selvom de har vidvinkel nok til, at der kan puttes en masse ind i billedet, forbliver relativt fri for tøndeforvrængning sammenlignet med ultravidvinkelobjektiver. Det lille Canon EF-M 22mm f/2 STM "pandekage"-objektiv er helt ideelt med en "effektiv" brændvidde på 35,2mm i fullframe-ækvivalent. Canon EF-M 32mm f/1.4 STM giver i højere grad et standardperspektiv, og den hurtige blænde er fantastisk til at isolere objekter mod en sløret baggrund. Hvis du er på udkig efter alsidighed, er Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM et vidvinkelobjektiv med indbyggede makrofunktioner. Det handler dog ikke kun om objektiver med fast brændvidde – det kompakte Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM er også meget alsidigt som vidvinkelzoomobjektiv.

Til brugere af digitale spejlreflekskameraer har det lette Canon EOS 250D en Vari-Angle-skærm, der kan vippes og drejes, hvilket er ideelt til at fange usædvanlige og spændende perspektiver. Dette findes også i de fleste andre aktuelle Canon-kameraer, herunder det mere sofistikerede, men relativt kompakte Canon EOS 850D, der er bedre egnet til entusiastiske fotografer. Ideelle objektiver til byfotografering til digitale spejlreflekskameraer i APS-C-format omfatter det supertynde Canon EF-S 24mm f/2.8 STM "pandekage"-objektiv med fast brændvidde og det lille Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM-zoomobjektiv med ultravidvinkel – begge er fantastiske til at få selv de største bygninger med i billedet.

Canon EF 35mm f/2 IS USM bevæger sig op til et digitalt fullframe-spejlreflekskamera som f.eks. Canon EOS 6D Mark II og er det bedste valg til håndholdt optagelse af bybilleder om natten. Dets optiske stabilisering med fire stop og den hurtige f/2-blænde lukker lys ind, når der er mest brug for det. Til spejlløse kameraer er Canons fullframe EOS RP og Canon RF 35mm F1.8 IS Macro STM et effektivt, men kompakt udstyr. Det imponerende ultravidvinkelobjektiv Canon RF 16mm F2.8 STM er en alsidig løsning til byfotografering, så du kan fange brede bybilleder samt nærbilleder af arkitektoniske detaljer takket være dets maksimale forstørrelsesgrad på 0,26x.

2. Storbyinspiration

Et vejnet om natten med bilforlygter, der skaber tydelige lysspor.

Lange eksponeringer er ideelle til at forvandle nattrafik til lysspor og omdanne almindelige scener til fortryllende kreative billeder. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-objektiv ved 61 sek., f/16 og ISO400. © Lorenz Holder

Alle byer er historiske og kulturelle smeltedigler med tusindvis af forskellige fortællinger. Mens du udforsker en by, kan du tænke over, hvilken historie du synes bedst om, og så gå i dybden med den. Spring de velkendte steder over, og prøv at finde et unikt narrativt fokuseringspunkt, som vil trække dit publikum ind i din fotoverden.

Folk, der bevæger sig, varer, der transporteres, og trafik er det, der får byens puls til at slå. For at fange byen i bevægelse kan du prøve at udforske den til fods og stoppe op, når du når til et trafikeret eller travlt sted. Find derefter et interessant perspektiv, og tag et par billeder.

Mange byer får et nyt liv, når natten falder på. Prøv at fange bybilleder om natten på steder med meget lys, som for eksempel julemarkedet i Prag eller West End i London. Optagelse af lysspor kan også give gode resultater. Prøv f.eks. at finde et udsigtspunkt højt oppe, f.eks. en bro eller en tagterrasse, og optag gaden nedenfor.

Nogle af de mest iøjnefaldende bybilleder indeholder kontraster mellem gammelt og nyt, harmoni og kaos eller mellem en bys forskelligartede befolkningsgrupper. Prøv at fortolke dette emne på din egen måde. For eksempel ser du måske nogen meditere i en befolket park i Shanghai eller bemærker en historisk bygning i London, der skygges af et nyt højhus, eller oplever travlheden i New Yorks hipsterkvarter.

Det er de små detaljer, der giver byen dens identitet. Ved at fange disse fascinerende træk, som man ofte ikke lige bemærker, kan du gøre dine fotos iøjnefaldende. Tænk på de victorianske gadelamper i London, art nouveau-stationsskiltene i Paris eller mønstrene i Lissabons helt særlige fortovsbelægning. Vær på udkig efter små og enestående detaljer i den næste by, du besøger, og overvej interessante måder at optage dem på.

3. Bedste kamerafunktioner

En person i støvler med høje hæle, der går gennem en vandpyt om natten, orange og blå lys, der reflekteres på det våde fortov.

Prøv at undgå de almindelige turistbilleder fra byen – det betaler sig at være kreativ og lede efter usædvanlige perspektiver, der skaber interesse. Prøv at fotografere helt nedefra eller højt oppefra, så du kan optage over vægge og andre forhindringer eller over en menneskemængde. Skærmene, der kan vippes og drejes, på mange Canon-kameraer er perfekte til dette. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 28-70mm F2L USM-objektiv ved 70mm, 1/60 sek., f/2.8 og ISO1000. © Lorenz Holder

Nærbillede af siden af en bygning, et metaldørnummer oplyst af væglampen ovenfor.

Forsøg ikke altid at se det større billede. Detaljebilleder kan fortælle en anderledes, men meget effektiv historie. Taget med et Canon EOS 5D Mark IV med et Canon EF 35mm f/1.4L II USM-objektiv ved 1/664 sek., f/1.4 og ISO400.

Byer er af natur travle steder, men der er tidspunkter, hvor tempoet falder, f.eks. sent om natten eller meget tidligt om morgenen. På dette tidspunkt af dagen skal du være en mester i at fotografere i svagt lys. Det betyder langsomme lukkertider, høje ISO-indstillinger og teknikker til at holde kameraet stille.

Det første, du skal huske, når du tager fotos i svagt lys, er at undgå, at de fuldautomatiske indstillinger anvender flashen. Det kan du gøre ved hjælp af metoden Flash fra eller metoden Håndholdt nattescene. Med Flash fra-metoden bliver kameraet nødt til at bruge sine evner på en anden måde for at fange billeder uden flash. Det gør det ved at øge lysfølsomheden (ISO-hastigheden), hvilket reducerer lukkertiden og åbner objektivets blænde.

Metoden Flash fra er også den, du skal vælge, hvis du tager billeder på byens museer og på steder, hvor flash ikke er tilladt, eller når flashen vil ødelægge stemningen.

Mange Canon-kameraer, f.eks. Canon EOS RP, har en Håndholdt nattescene-metode, som tager en hurtig serie på fire billeder og derefter kombinerer resultaterne i ét enkelt billede, der er optimeret til minimale kamerarystelser. Da mange byer har restriktioner vedrørende brug af stativer, kan Håndholdt nattescene være din vej til at få skarpe billeder i byen om natten.

Et objektiv med fast brændvidde og stor blænde, f.eks. Canon RF 50mm F1.8 STM, er altid godt at have ved hånden, og det er perfekt til optagelser i svagt lys. Det er et lille, let og diskret objektiv, som giver en skarp billedkvalitet. Objektiver med faste brændvidder har et bredt udvalg af blændeindstillinger, som giver en fantastisk kontrol over dybdeskarpheden. For at få mest muligt ud af disse objektiver skal du bruge metoden Blændeprioritet (Av) og styre dybdeskarpheden eller bruge metoden Lukkerprioritet (Tv) til at kontrollere, hvordan bevægelser bliver optaget. En anden egenskab ved denne type objektiv er, at du er nødt til at flytte dig for at komme tættere på motivet i stedet for at zoome, hvilket betyder, at du ofte finder flere interessante vinkler at optage fra.

4. Byfotograferingsteknikker

Et sort/hvidt billede af himlen fyldt med skyskrabere og høje bybygninger.

Prøv at skifte til Monokrom-funktionen på dit kamera: Det er fantastisk til at fremhæve skygger, lys og tekstur, samtidig med at der opstår farverige distraktioner. Taget med et Canon EOS 5D Mark IV med et Canon EF 11-24mm f/4L USM-objektiv ved 11mm, 1/500 sec, f/8 og ISO100.

Et indendørs tyrkisk marked. Den lave lukkertid har sløret menneskemængden og fremhæver, hvor travl scenen er.

Byfotografering handler ikke kun om bygninger og vartegn, men også om de mennesker, der bor i byen. Taget med et Canon EOS 60D (nu efterfulgt af Canon EOS 90D) med et Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM-objektiv ved 49mm, 2,6 sek., f/16 og ISO100.

For at være klar til at optage hele tiden skal du være opmærksom på, hvordan lyset ændrer sig omkring dig, når du går gennem byen. Hvis det bliver mørkere, skal du øge ISO-hastigheden, sænke lukkertiden eller åbne blænden. Hvis det bliver lysere, skal du sænke ISO-hastigheden, øge lukkertiden eller lukke blændeåbningen. På denne måde er kameraindstillingen tæt på det ideelle, hvis du støder på en spektakulær scene, du vil forevige.

Du kan bruge den monokrome Picture Style på kameraet til at skabe sort/hvid-billeder med kameraet alene. Da sort/hvid primært handler om skygge og lys, vil brugen af Monokrom hjælpe dig til at se samspillet mellem kontrasterne. LCD-skærmen viser billeder i sort/hvid, men hvis du optager i RAW-format, kan du vende tilbage til et farvebillede under efterbehandlingen på din computer.

Med tid tilovers i byen kan du vælge at besøge et sted igen på forskellige tidspunkter af dagen for at fange de skiftende menneskemængder og lysforhold. Blot tre eller fire billeder taget med lige store intervaller i løbet af dagen kan give en fornemmelse af, hvordan byen forandrer sig.

Når du optager motiver i bevægelse, f.eks. folk, der går hen over en bro eller en plads, er det bedre at holde kameraet stille og slå flashen fra, så der vælges længere lukkertider for at fremhæve motivets bevægelser. Når du forsøger at tage denne type billede, skal du se efter overflader og steder, hvor kameraet kan placeres eller holdes fast for maksimal stabilitet. Prøv at eksperimentere med metoden Lukkerprioritet (Tv). Når du har indstillet en lukkertid, afbalancerer kameraet automatisk ISO- og blændeværdien, så du kan udforske din kreativitet.

Hvis du har brug for yderligere hjælp og vejledning, mens du er på farten, er Canon Photo Companion-appen fyldt med personligt tilpasset indhold, udfordringer og inspiration, der tilbyder al den hjælp, du har brug for til at gøre dine byeventyr levende.

Skrevet af Matthew Richards

Relaterede produkter

Relaterede artikler

Tips til fotografering af arkitektur

Kom i gang med fotografering af arkitektur med teknikker og indsigt fra en professionel.

Opdag abstrakt gadefotografering

Lav fantastisk kunst fra hverdagen med disse enkle teknikker til surrealistiske billeder i byen.

Tips til bykompositioner

Paula Stopkas guide til at komponere enestående billeder af bygninger og bylandskaber.

Tips til gadefotografering

Vigtige råd til optagelse af fantastiske billeder af gader med arkitektur.