GRUNDPRINCIPPERNE FOR FOTOGRAFERING

Sådan mestrer du lukkertiden

Dit Canon-kameras lukkertid er en af de tre indstillinger, der bestemmer eksponering, og den er også nøglen til optagelse af bevægelse. Disse enkle tips vil hjælpe dig med at mestre den.
En dirtbike kører hurtigt gennem en vandpyt og hvirvler vand op, mens en fotograf på den ene side bukker ned og peger et Canon-kamera mod køreren.

Ændring af kameraets lukkertid er en måde at justere den samlede eksponering af et billede på. Men du kan også bruge lukkertiden til kreative formål, så du kan styre mængden af bevægelsessløring (eller mangel på samme) i dine billeder.

Her er fem tips til at hjælpe dig med at få styr på lukkertiden og få mere kontrol over din actionfotografering, uanset om du optager en sportsdag i skolen med et Canon EOS R100 (som har en lukkertid på op til 1/4000 sek.) eller dyreliv med et Canon EOS R7 (som giver en hurtig lukkertid på op til 1/16000 sek.).

På et billede taget med et Canon EOS R10 med en lukkertid på 1/2000 sek. fanges en golden retriever, der løber mod kameraet.

Canon EOS R10 tilbyder hurtige lukkertider på op til 1/4000 sek. (mekanisk lukker) eller op til 1/16000 sek. (elektronisk lukker), hvilket er rigeligt til at tage skarpe billeder af tempofyldt action, f.eks. sport eller dyr i bevægelse. Taget med et Canon EOS R10 med et Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM-objektiv ved 100mm, 1/2000 sek., f/2.8 og ISO 320.

Hvad er lukkertid?

Lukkertiden er det tidsrum, hvor kameraets lukker forbliver åben, og derfor hvor længe sensoren udsættes for lys. Jo længere den er åben, jo mere lys rammer sensoren, og jo lysere bliver billedet.

Lukkertiden er den ene side af eksponeringstrekanten – de tre faktorer, der bestemmer eksponeringen af et billede. De to andre er blænden og ISO-indstillingen. Blænden er, hvor bred eller smal objektivåbningen er, hvilket også påvirker, hvor meget lys der når sensoren. ISO-indstillingen styrer sensorens lysfølsomhed – en højere ISO giver lysere billeder, men sædvanligvis med øget billedstøj til følge.

En hurtig lukkertid som 1/1000 sek., hvilket betyder, at lukkeren forbliver åben i et millisekund, kan fastfryse bevægelsen af et motiv i hurtig bevægelse, f.eks. en motorcyklist, der kører med høj hastighed. En hurtig lukkertid betyder dog, at der kommer mindre lys ind i kameraet, så du vil normalt udvide blænden eller øge ISO'en for at sikre et veleksponeret billede. En meget langsom lukkertid som 1 sekund vil medføre, at motorcyklisten i bevægelse bliver sløret.

Bagskærmen på et Canon-kamera, der viser metoden Lukkerprioritet (Tv).

Hvis du vil have direkte kontrol over lukkertiden, skal du indstille kameraet til Lukkerprioritet (Tv) eller Manuel (M).

1. Tag kontrol over din lukkertid

De fleste EOS-kameraer har en 'Sport'-optagelsesmetode, der automatisk indstiller kameraets eksponerings- og fokusindstillinger til optagelse af motiver i bevægelse. Det giver dig fantastiske resultater, men du kan selv overtage mere af styringen, når du vil være kreativ, skabe en bestemt effekt eller justere efter bestemte forhold, f.eks. når du optager et motiv i hurtig bevægelse på afstand uden brug af stativ.

Hvis du vil have direkte kontrol over lukkertiden, skal du indstille kameraet til Lukkerprioritet (eller Tv, som står for 'Time Value'). Du kan derefter indstille lukkertiden ved at dreje kameraets kommandovælger eller ved at bruge den touchscreen, der findes på mange EOS-kameraer, herunder EOS R50 og EOS R8. Kameraet justerer automatisk blænden for at opnå en standardeksponering. Hvis du vil have fuld kontrol, skal du skifte til manuel metode (M), og du kan vælge en hvilken som helst kombination af indstillinger, du ønsker.

Den hurtigste tilgængelige lukkertid varierer mellem modeller, og også afhængigt af hvilken lukkerfunktion du vælger – mekanisk lukker eller elektronisk lukker. Den mekaniske lukker på et Canon EOS-kamera går typisk op til enten 1/4000 sek. eller 1/8000 sek., mens den elektroniske lukker i avancerede spejlløse EOS R-systemmodeller kan være meget hurtigere – op til 1/64000 sek. i EOS R3. Den længste automatisk indstillede lukkertid er 30 sekunder. Hvis du vil have længere eksponeringer, f.eks. til optagelse af fyrværkeri eller fotografering af lysspor, kan du vælge Bulb-metode. Med denne metode åbnes lukkeren, når du trykker på udløserknappen, og den forbliver åben, indtil du trykker på den igen.

På et billede taget med et Canon EOS R10 med hurtig lukkertid udfører en gadedanser et højt spark med én hånd på jorden. I baggrunden er der fire andre mennesker og en klynge høje palmetræer.

Lukkertiden her, 1/3200 sek., var hurtig nok til at fastfryse bevægelser, men der er stadig en antydning af bevægelsessløring, f.eks. omkring danserens fødder. Takket være den optiske billedstabilisering i objektivet er elementer i motivet, der ikke bevæger sig, dog smukt skarpe. Taget med et Canon EOS R10 med et Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv ved 18mm, 1/3200 sek., f/4.5 og ISO 400.

Et skarpt zoombillede af roere på vandet, optaget med et Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv.

Jo mere du zoomer ind, desto mere problematiske bliver kamerarystelser. Den optiske billedstabilisering med 4,5 stop i RF-S 18 mm F3.5-6.3 IS STM-objektivet har imidlertid minimeret dette effektivt, så fotografen kan bruge en lukkertid, der ikke er særlig høj, 1/2000 sek., og stadig få selv vanddråberne skarpe ved en brændvidde på 100mm. Taget med et Canon EOS R10 med et Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv ved 100mm, 1/2000 sek., f/6.3 og ISO 500.

2. Undgå kamerarystelser

Der er to ting, du skal tænke på, når du vælger lukkertid: Om den er hurtig nok til at undgå sløring på grund af kamerabevægelser, når du optager håndholdt – også kendt som "kamerarystelser" – og hvor hurtigt motivet bevæger sig.

Den lukkertid, du skal bruge for at undgå kamerarystelser, afhænger af en række ting, herunder hvor blæsende det er, og om du bruger et objektiv eller kamera med indbygget billedstabilisering. Men objektivets brændvidde er den vigtigste faktor. Jo mere du zoomer ind, desto mere synlige bliver eventuelle rystelser.

En generel regel til eliminering af dette problem er at forsøge at bruge en lukkertid, der svarer til det omvendte af den effektive brændvidde eller hurtigere. Så med en objektivindstilling på 50mm kan du bruge 1/50 sek. eller hurtigere, og med et 200mm-objektiv kan du bruge 1/200 sek. eller hurtigere. Så skal du tage højde for motivets hastighed – læs videre.

Et skarpt billede af en kører på en dirtbike, baggrunden i fokus.

Ved en lukkertid, som man skulle mene var ret hurtig, 1/200 sek., skaber dette billede en fantastisk gengivelse af det motiv, der kører forbi i høj fart, uden at fange detaljerne på motorcyklen eller køreren. Taget med et Canon EOS 90D med et Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM-objektiv ved 11mm, 1/200 sek., f/14 og ISO 1250.

Et skarpt billede af en kører på en dirtbike i bevægelse, baggrunden og føreren i fokus.

Ved 1/1000 sek. fastfryser denne optagelse actionscenen. Bemærk også, hvordan blænden er blevet udvidet til f/5.6 for at bevare korrekt eksponering. Taget med et Canon EOS 90D med et Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM-objektiv ved 18mm, 1/1000 sek., f/5.6 og ISO 1250.

3. Fang bevægelse med en hurtig lukkertid

Den lukkertid, der kræves for at fastfryse et motiv i bevægelse, afhænger af motivets afstand fra kameraet, den retning, det bevæger sig i, og motivets hastighed, men du har sandsynligvis brug for en lukkertid, der er hurtigere, end du tror. En lukkertid på 1/250 sek. fastfryser et motiv i langsom bevægelse, f.eks. en person, der går, men du skal gå helt op til 1/1000 eller endda 1/4000 sek. for at få skarpe billeder af hurtigere motiver som flyvende fugle og biler, der kører i høj fart. Vær forberedt på at øge ISO-indstillingen, for at holde den korrekte eksponering, når du bruger hurtige lukkertider, især når du fotograferer sport og dyreliv.

Ulempen ved at fastfryse handlingen kan være, at den ikke længere ligner action. Billeder af motiver i bevægelse ser ofte mere dynamiske ud, hvis motivet er skarpt, mens baggrunden er sløret. For at opnå denne effekt skal du sørge for, at lukkertiden er langsom nok til at give dig noget sløring, og derefter bevæge kameraet med motivet med samme hastighed, som det bevæger sig. Dette kaldes panorering – få mere at vide i vores praktiske vejledning til panorering.

Et foto taget med et Canon EOS R7 af en motorcyklist, skarp mod en sløret baggrund, fordi fotografen panorerede kameraet for at følge motivets bevægelser.

Hvis du bruger en relativt langsom lukkertid, mens du panorerer med kameraet for at følge et motiv i bevægelse, får du et skarpt motiv mod en sløret baggrund, hvilket får handlingen til at se mere dynamisk ud. Taget med et Canon EOS R7 med et Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM-objektiv ved 363mm, 1/160 sek., f/10 og ISO 100.

Et foto af en skateboarder, der er skarp mod en sløret baggrund, fordi fotografen panorerede kameraet for at følge motivets bevægelser.

Det er utroligt nyttigt at mestre panoreringsteknikken i alle former for actionfotografering fra sport til dyreliv. Tricket er at modstå trangen til at fastfryse handlingen. Brug i stedet en tilstrækkelig langsom lukkertid til at skabe bevægelsessløring, men følg motivet i bevægelse med en passende hastighed. Taget med et Canon EOS RP (nu efterfulgt af EOS R8) med et Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv ved 26mm, 1/30 sek., f/16 og ISO 100.

4. Lukkertid for video

Når du optager video, er en nyttig tommelfingerregel at indstille en lukkertid på ca. 1/2R, hvor R er den billedhastighed, du optager ved. Hvis du f.eks. optager ved 4K 60p på Canon EOS R10, er den ideelle lukkertid ca. 1/125 sek. – lige over det dobbelte af de 60 billeder/sek. kameraet optager ved. Dette forhindrer sløring fra for langsom lukkertid, men forhindrer optagelser i at se usammenhængende ud, som hvis du brugte hurtigere lukkertider.

Vand, der fosser ned ad store mosbegroede klipper. Vandet er sløret på grund af kameraets langsomme lukkertid.

Når kameraet er placeret på et stativ for at holde det stille, vil brug af en lang eksponering (langsom lukkertid) resultere i, at alt i bevægelse – f.eks. vandfaldet – bliver sløret, og det giver vandet et klassisk mælket udseende. Taget med et Canon EOS R5 med et Canon RF 14-35mm F4L IS USM-objektiv ved 35mm, 1 sek., f/22 og ISO 100.

5. Brug langsomme lukkertider til at sløre bevægelse

Du kan bruge en relativt lang eksponering – en langsom lukkertid, der er længere end et sekund, f.eks. til bevidst at sløre et billede eller kun sløre de bevægelige elementer i en ellers skarp scene. Hvis du vil undgå, at dette overeksponerer billedet, skal du bruge en mindre blændeindstilling (højere f-tal, f.eks. f/16 eller f/22), en lavere ISO-indstilling eller et ND-filter – eller gråfilter – for at begrænse mængden af lys, der kommer ind i kameraet. Nu kan du enten flytte kameraet under eksponeringen (hvilket vil sløre hele billedet) eller bruge et stativ til at holde kameraet stationært, så kun de dele af et motiv, der bevæger sig, bliver slørede. Prøv sidstnævnte teknik til at blødgøre bølger og strømmende vand i et landskab eller til at sløre køretøjer i bevægelse og menneskemængder i en byscene.

Brug Bulb-metoden til eksponeringer, der er længere end 30 sekunder. Nogle Canon-kameraer har en "B"-indstilling på programvælgeren, mens andre skal indstilles til "M" (Manuel), før du kan rulle gennem lukkertiderne, indtil "BULB" vises. En fjernudløser eller en kablet fjernbetjening kan være nyttig til at eliminere risikoen for rystelser, når du trykker på udløserknappen. Du kan også overveje at bruge Canon Camera Connect-appen til at fjernstyre dit kamera fra din smartphone.

Når du forstår lukkertiden, og hvordan du styrer den, kan du få mest muligt ud af dit kamera og objektiv, så du kan tage fantastiske billeder hver gang.


Skrevet af Marcus Hawkins og Pete Wolinski

Relaterede produkter

Relaterede artikler

  • GRUNDPRINCIPPERNE FOR FOTOGRAFERING

    Sådan styrer du eksponeringen

    Mestr blænde, lukkertid og ISO-indstillinger.

  • GRUNDPRINCIPPERNE FOR FOTOGRAFERING

    Panoreringsfotografering for begyndere

    Opdag, hvordan du bruger panorering til bedre action-fotos med disse bedste tips.

  • FOTOGRAFERING AF BEVÆGELSE

    Sådan fotograferer du motiver i bevægelse

    Find ud af, hvordan du fanger bevægelse og giver dine billeder en fornemmelse af bevægelse.

  • ACTION-FOTOGRAFERING

    De bedste objektiver til action

    Vores guide til de bedste objektiver til action-fotografering.