FOTOGRAFERING I HAVEN
Dyrk din kreativitet: Tre projekter, du kan prøve i haven
Tre teknikker til at sætte gang i din kreativitet, lige fra at lysmale tulipaner og fotografere stjernerne til at fotografere smukke fugle i haven.
INDENDØRS FOTOGRAFERING
Der kan findes masser af kreativ inspiration i hjemmet, der ofte ligger lige for. Se nærmere på det rum, du kender så godt, og bliv overrasket – og inspireret – af, hvor mange motiver og scenarier du kan udforske kreativt med dit kamera.
En af de bedste måder at være kreativ på derhjemme er at udforske funktioner på dit kamera, som du måske ikke har brugt før. Canon EOS 90D har f.eks. et intervalometer til timelapse-sekvenser og fokus-stacking, der hjælper dig med at skabe dine skarpeste billeder nogensinde. Her er tre indendørs fotoidéer, der kan inspirere din kreativitet. De er fantastiske måder at skærpe dine evner på, lære nye tricks med dit kamera og endda opdage et nyt yndlingsmotiv.
Vi ser ofte timelapse-videoer af solen, der stiger op over et dramatisk bylandskab, men du kan optage lige så fængslende timelapse-videoer hjemme hos dig selv! Nøglen til en god timelapse er blot at vise seeren noget fra et nyt perspektiv. Det kan være noget så enkelt som at bage noget og se det hæve i ovnen, som vi har gjort her for at filme, hvordan friske cookies tilberedes, bages og tages.
Timelapse forkorter tidskrævende opgaver på få sekunder, hvilket gør det ideelt til at filme madtilberedning. Planlæg alt, hvad du har brug for til processen, og læg derefter alle dine ingredienser og redskaber på en plan overflade, så du er klar til at gå i gang.
Ved at bruge et alsidigt objektiv som Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II kan du zoome ind eller ud, alt efter hvad der passer bedst til motivet, og med objektivets tætteste fokuseringsafstand på 25 cm kan du komme helt tæt på. Nedenfor finder du yderligere tre tips, som du kan bruge til at planlægge en enkel, men spændende hjemmevideo.
Dit kamera skal være stationært, hvilket betyder, at det skal monteres på et stativ. En høj synsvinkel fanger begivenhederne, mens de udfolder sig, og ved at zoome objektivet ud til 18mm kan du være sikker på, at alt kommer med i billedet. Hvis scenen er lidt mørk, kan du bruge konstant lys – selv en bordlampe – til at gøre tingene lysere.
Vælg filmoptagelsesmetode, hvis dit kamera har det. Tryk nu på MENU, og rul gennem optagelsesmenuerne for at finde timelapse-film. Vælg Brugerdefineret for fuld kontrol, og bestem, om du vil optage i Full HD eller 4K. Vi vil dele vores timelapse på sociale medier, så Full HD er perfekt – og det bruger mindre plads på hukommelseskortet.
I undermenuen interval/billeder angiver man intervallet, det vil sige tiden mellem hvert billede. Afhængigt af dit videosystem, som kan ændres i indstillingerne, skal dit kamera bruge 24, 25 eller 30 billeder for et enkelt sekund af færdig optagelse. Som tommelfingerregel skal skyer i langsom bevægelse bruge et interval på ca. 10 sekunder mellem hvert billede, og hurtigere bevægelser som madlavning kræver ca. et interval på to sekunder.
I feltet Antal billeder angives det samlede antal billeder, der skal tages – og det fungerer også fint til at beregne, hvor længe den færdige film vil blive. Med et interval på 2 sekunder og 800 optagelser kan vi se, at optagelse i 26 minutter og 38 sekunder vil give et 32-sekunders klip, hvis du optager ved 25 fps.
Indstil automatisk eksponering til Fast 1. billede – ellers justerer kameraet eksponeringen for hvert billede, hvilket kan få lysstyrken til at hoppe op og ned. Det er også en god idé at indstille objektivet til manuel fokus og fokusere på motivets hænder eller bordpladen for at sikre, at AF ikke springer rundt under optagelse.
Når du afslutter menuerne, bliver du bedt om at tage et testbillede for at kontrollere eksponeringen. Hvis du er tilfreds, skal du trykke på START/STOP og derefter trykke på lukkeren for at begynde optagelsen. Kameraet tager et billede ved hvert interval, du har angivet. Hvis din handling slutter tidligere end forventet, skal du blot trykke på lukkeren igen for at stoppe optagelsen. Dine billeder vil derefter automatisk blive samlet til en færdig timelapse-film.
Makrofotografering gør det muligt for os at se på hverdagsobjekter fra et helt nyt perspektiv, og dit hjem er det helt rette sted at finde sjove motiver, du kan fotografere. Det er lige meget, hvad det er – en gaffel, et rivejern, fibrene i et tæppe – at komme helt tæt på med et makroobjektiv giver os mulighed for at fremhæve mønstre, former og teksturer til en kreativ effekt.
Et makroobjektiv, f.eks. Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, er ideelt til kreative nærbilleder med dets 1:1-gengivelsesforhold, hvilket betyder, at det gengiver motiver i naturlig størrelse. Brug af et stativ sikrer også, at dine optagelser er stabile, hvilket er endnu vigtigere, når du optager på tæt hold, da alle bevægelser forstørres.
Makronærbilleder kan få det sædvanlige til at virke usædvanligt, så vælg motiver med interessante egenskaber – f.eks. frøene i en tomat eller børstehårene på en hårbørste. Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM-objektivets hurtige blænde betyder, at du kan arbejde med naturligt lys, men tilføjelse af eksternt lys gør, at du kan fremhæve detaljer og baggrundsbelyse dit motiv – ideelt, hvis du optager noget flydende eller gennemsigtigt.
Her er tre grundlæggende indstillinger, du skal bruge for at sikre, at dine nærbilleder bliver knivskarpe.
Når du optager små motiver, kan det være svært at opnå præcis fokus. Ved at bruge Live View kan du arbejde fra LCD-skærmen og se præcis, hvad der er i fokus – samt vurdere, hvordan din endelige eksponering vil se ud. Du skal blot trykke på skærmen for at indstille dit fokuspunkt, hvor du vil have det. Alternativt kan du skifte til manuel fokus og dreje fokuseringsringen på objektivet for at få detaljeret kontrol. Du kan også forstørre billedet 5x eller 10x ved at trykke på knappen Forstør for at sikre, at selv de fineste detaljer er knivskarpe.
Alternativt kan du gøre dette via fjernadgang ved at oprette forbindelse til Canon Camera Connect-app'en. Tryk på touchscreen'en på din mobile enhed for at vælge et præcist fokusområde. Du kan også bruge app'en til at ændre kameraindstillinger uden at skulle røre kameraet, hvilket minimerer risikoen for at der kommer kamerarystelser i dine billeder.
Manuel fokus-peaking (MF-peaking) er en funktion, der findes på Canon EOS RP, Canon EOS 90D og mange andre Canon-kameraer, som hjælper dig med at opnå ultraskarp fokus. Hvis dit kamera har fokus-peaking, vil aktivering af denne funktion fremhæve de dele af dit billede, der er i fokus, ved hjælp af en farvestærk overlejring. Aktivér Live View, tryk på MENU, og rul derefter gennem optagelsesmenuerne, indtil du finder indstillinger for MF-peaking.
Slå MF-peaking til, og vælg derefter farve og niveau, hvorefter overlejringen vises, når du fokuserer manuelt. Vælg en farve, der står i skarp kontrast til dit motiv for at gøre det nemmere at se, hvad der er i fokus.
Optagelse med blænden helt åben ved f/2.8 skaber en papirtynd dybdeskarphed, som kan isolere en bestemt del af dit motiv. Men hvis du vil have hele billedet i fokus, skal du normalt reducere blænden på objektivet – på bekostning af tab af lys. Med Canon EOS 90D's fokus-bracketing-funktion kan du optage en række billeder og derefter flette dem i Digital Photo Professional for at opnå større dybdeskarphed selv ved f/2.8.
Når Live View er aktiveret, skal du trykke på MENU, rulle gennem optagelsesmenuerne og aktivere fokus-bracketing. Vælg først det samlede antal optagelser – start med 30, men øg antallet, hvis du optager noget særligt detaljeret. 100 bør normalt være nok til makro. Vælg derefter fokusintervallet (hvor meget fokus flyttes mellem optagelserne) – start ved fire, og eksperimentér dig frem. Bemærk, at du skal bruge Autofokus, for at dette kan fungere. Tryk nu på lukkeren for at starte din sekvens af optagelser.
Nyere Canon-kameraer har denne praktiske funktion med fokus-bracketing. Hvis du har et ældre Canon-kamera, skal du ikke bekymre dig – du kan stadig lave et fokuseret stablet billede. Åbn Digital Photo Professional-softwaren, så kan du stable billederne til et enkelt billede med en stor dybdeskarphed ved hjælp af dybdekompositionsværktøjet ('Depth Compositing').
Portrætfotografering fungerer også meget godt indendørs. Du behøver ikke adgang til dyre studielamper eller eksotiske steder for at optage et fantastisk portræt. Alt, hvad du har brug for, er et oplagt motiv og lidt kreativitet. Bare det at finde den rigtige positur og et vindue med en god mængde naturligt lys kan være forskellen mellem et godt portræt og et fantastisk portræt.
Portrætter kan tages med ethvert objektiv, uanset om det er et klassisk 50mm-objektiv, et vidvinkelobjektiv eller endda et fiskeøjeobjektiv. Traditionelt bruger man dog et 135mm- eller 85mm-objektiv som Canon EF 85mm f/1.8 USM til portrætoptagelser. Dette objektiv er perfekt til portrætter, da det komprimerer perspektivet, og den hurtige f/1.8-blænde fylder dit billede med lys og skaber utrolig motivadskillelse ved at sløre selv en travl baggrund. Hold blænden helt åben ved f/1.8, ved ISO 100, med en lukkertid på ca. 1/125 sek. til 1/160 sek. Husk, at 85mm svarer til 136mm på et kamera med en APS-C-sensor som f.eks. Canon EOS 90D.
Her er tre mere enkle måder, hvorpå du kan give dine indendørs portrætter ekstra gennemslagskraft.
Bare fordi du optager derhjemme, behøver du ikke placere dit motiv op ad en væg eller en flad baggrund. Hvis du har et vindue eller en balkon, der vender ud mod en have, eller hvis du blot åbner døren til verden udenfor, kan du tilføje dybde og dimension til dit billede. Placér motivet op mod baggrunden, og lad billedet fylde rammen med den tætte 85mm beskæring.
En af udfordringerne med indendørs portrætter op mod et vindue er, at din baggrund, der oplyses af dagslys, vil være meget lysere end det rum, du optager i. En måde, du kan afbalancere lyset og oplyse dit motiv på, er ved hjælp af en flashenhed, f.eks. Canon Speedlite 470EX-AI, som automatisk registrerer den optimale vinkel for at reflektere lyset fra vægge og lofter og give naturlige resultater.
En endnu enklere metode, eller hvis du ikke har en flashenhed, er at bruge en reflektor til at reflektere det udefrakommende lys tilbage mod dit motiv. En reflektor kan være noget så enkelt som et stort stykke hvidt karton eller alufolie. Reflektoren vil skabe et blødt og naturligt lys, som du kan vinkle og rette op på, som hvis du brugte flash.
Canon EOS 90D har AF med både ansigts- og øjengenkendelse, så du kan få perfekte portrætter hver gang, men du kan også bruge funktionen Picture Styles til at tilføje effekter til dine billeder. Picture Style 'Portræt' indstiller skarpheden et trin lavere for at flattere huden og justerer farve og mætning for at opnå naturlige hudtoner, mens 'Monokrom' giver iøjnefaldende sort/hvid-portrætter.
Ikke alle Canon-kameraer har Picture Styles, men mange nyere modeller har. Hvis du ikke har Picture Styles, kan du blot foretage disse justeringer i Digital Photo Professional.
Skrevet af Jeff Meyer
'Bliv inspireret' er din vigtigste kilde til nyttige fototips, købsguider og interessante interviews – alt, hvad du behøver for at finde det bedste kamera eller den bedste printer og gøre din næste kreative idé til virkelighed.
Tilbage til alle tips og teknikkerFOTOGRAFERING I HAVEN
Tre teknikker til at sætte gang i din kreativitet, lige fra at lysmale tulipaner og fotografere stjernerne til at fotografere smukke fugle i haven.
TIMELAPSE
Læs denne vejledning, og lær, hvordan du kan stable en serie af billeder og lave en timelapse-optagelse om til et enkelt billede.
MAKROFOTOGRAFERING
Find ud af, hvordan du optager flotte, farverige og abstrakte makrobilleder af sæbebobler med denne nemme trinvise vejledning.