En begyndervejledning til fotografering med lysmaling

Det er ikke så svært at male med lys, som du måske tror, og det kræver kun lidt specialudstyr. Hav det sjovt, når du eksperimenterer, og skab spektakulære billeder med disse tips og tricks.
Næroptagelse af en kvindes ansigt, der er dækket af lysspor i flere farver, optaget med et Canon EOS R6.

Lys er den vigtigste komponent i fotografering, men det sjove behøver ikke stoppe, når solen går ned. Ved hjælp af en lommelygte eller en anden lyskilde kan du gå ud efter mørkets frembrud og male dine egne billeder ved at flytte lyset rundt for at skabe de former, du har lyst til. Du kan ikke se disse former i realtid, men ved at bruge en lang eksponering kan du fange dem med dit kamera for at skabe unikke billeder. Teknikken kaldes ofte "lysmaling" eller "maling med lys".

Hvad er lysmaling?

En lang eksponering af trafik i bevægelse har skabt striber af rødt og hvidt langs en travl vej.

Med en lang eksponering er det muligt at omdanne for- og baglygter på biler i bevægelse til striber af hvidt og rødt. Lysmaling anvender en lignende teknik, men du styrer lyskilden. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-objektiv ved 28mm, 124 sek., f/16 og ISO400. © Lorenz Holder – Canon-ambassadør

Der er magi i bevægelse. Du har muligvis set fotografier med lysspor. Disse er typisk af aften-/nattrafik med biler og andre køretøjer, der efterlader røde og hvide lysspor, der flyder gennem et billede, mens de kører langs veje. Lysmaleri bruger den samme idé, men bringer det op på et mere kreativt niveau, hvor du er i førersædet.

Som med lysspor skal du bruge en lang eksponering, der giver tilstrækkelig tid til at fange alle lyskildens bevægelser. Selve bevægelsen kan være alt, hvad du ønsker, det skal være, ved at bruge hvide eller farvede lys til at male dit billede.

Hvad har du brug for til vellykket lysmaling?

En kvinde poserer foran et Canon-kamera, mens en mand holder et lys bag hendes hoved.

Det kan virkelig hjælpe at have et stativ, når du optager lange eksponeringer, da du undgår kamerarystelser, og motivet eller baggrunden i billedet forbliver skarpt.

Når du slutter dit kamera til din telefon eller tablet via Canon Camera Connect-appen, kan du ikke blot fjernbetjene kameraet, men også få vist, hvad dit objektiv kan se, på skærmen, så du kan sikre dig, at dit lysmaleri er velkomponeret og fylder billedet.

Selvom lysmaleriet hovedsageligt handler om bevægelse, vil du som udgangspunkt gerne have en svagt oplyst baggrund, der ser skarp ud, hvis den vises på et billede. Derfor skal du montere kameraet på et stativ eller en anden stabil overflade. Hvis dit objektiv har optisk billedstabilisering (IS), er det generelt bedst at slå dette fra ved lange eksponeringer. De seneste kameraer kan registrere, når et kamera er placeret på et stativ, og slukker IS for dig.

Som enhver fotografisk teknik kan lysmaling kræve lidt øvelse. Det er nyttigt at planlægge potentielle optagelser før solnedgang, så du kan se, hvilke kompositioner der fungerer bedst. Når det bliver mørkt, skal du sætte kameraet på et stativ og skifte til Live View-funktion, så du kan få vist et eksempel på billedet på LCD-skærmen bagpå.

Forskellige miljøer kan give et alternativt udseende og udtryk til lysmalerier. Hvis du bruger en relativt kort eksponeringstid på ca. 10 sekunder med en mørk baggrund, vil det være mørkt i det endelige billede, så du får al opmærksomheden på de former, du skaber med lampen. En længere eksponering med et bylandskab om natten eller en anden oplyst baggrund kan tilføje kontekst til kompositionen og give en fornemmelse af sted og rum.

Det er god praksis ikke at røre ved kameraet, når du tager lange eksponeringer – selv hvis det er monteret på et stativ – for at undgå sløring i billedet på grund af vibrationer.

Hvordan skal du konfigurere dit kamera?

En figur står i mørke og svinger lygter rundt for at skabe røde og hvide lysspor.

Når kameraet er sat op på stativet eller en solid overflade, skal du skifte kameraet til manuel (M) metode og indstille ISO til 100 og en lille blænde, f.eks. f/11 eller højere. Eksperimentér med forskellige blænder og lukkertider, før du begynder at få en fornemmelse af, hvordan forskellige indstillinger påvirker resultatet, og gennemgå konstant dine optagelser på kameraets skærm på bagsiden. Husk, at billeder kan se lysere ud, end de virkelig er, når du ser på kameraets skærm i mørke, så du kan justere skærmens lysstyrke for at tage højde for dette.

Ved mange natoptagelser er en stor blænde med et lille f/nummer og en høj ISO-indstilling at foretrække, så du kan fastfryse enhver bevægelse med en hurtig lukkertid. Når du maler med lys, gælder det modsatte, fordi bevægelse er den nøglefaktor, du vil fange.

Vælg Manuel (M) optagelsesmetode på dit kamera, og brug en lav ISO på ca. 100 til 200. Vælg en lille blænde på ca. f/11, og indstil lukkertiden mellem 10 og 30 sekunder, afhængigt af hvor lang tid du har brug for til at skabe dit lysmaleri.

Du skal også indstille fokusafstanden manuelt, så vælg MF-metode. Fokusér på det område, hvor du skal bruge lampen til at skabe maleriet. På mange kameraer kan du også aktivere Manual Focus Peaking (MF Peaking), en visuel hjælp til at vise, hvilke dele af billedet der er i skarpeste fokus.

Et godt kreativt tip er at vælge din hvidbalanceindstilling manuelt. Hvis du f.eks. bruger indstillingerne Dagslys, Overskyet, Skygge eller Glødelampe, ændres lysets farvetemperatur effektivt, hvilket giver en gradvist varmere eller køligere effekt. Hvis det er tilgængeligt i dit kamera, kan du optage i RAW-kvalitet, hvilket giver dig mulighed for at ændre hvidbalanceindstillingen, når du behandler billedet i redigeringssoftware som f.eks. Canon Digital Photo Professional.

Start med at bruge de kameraindstillinger, vi har foreslået, og brug en lommelygte eller lyset fra din smartphone til at skabe grundlæggende former eller måske endda skrive dit navn i lys. Du kan opleve, at du har brug for en kortere eller længere eksponering eller en større eller mindre blænde for at få den ønskede effekt. Eksperimentér med indstillinger, så får du snart en fornemmelse af, hvad der fungerer bedst.

Hvilket motiv og hvilken lyskilde skal du vælge?

En lygte med forskelligt farvede krus tapet fast på enden.

Hvis du ikke har en flerfarvet lygte derhjemme, kan du nemt lave en med farvede plastikkrus eller lignende farverige genstande, f.eks. små madbeholdere, papirlommetørklæder eller flerfarvede lyskæder.

Tulipaner i en have, der er indrammet af lysspor.

Når du betjener kameraet, mens andre maler med lys, kan du prøve at bruge en bulb-eksponering i mere end 30 sekunder og med jævne mellemrum dække objektivet med en hat eller en anden genstand. Dette vil gøre det muligt at skabe en komposition i separate, selektive segmenter i stedet for at forsøge at fange alt i én kontinuerlig sekvens. Taget med et Canon EOS 90D med et Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM-objektiv ved 71mm, 83 sek., f/22 og ISO100.

Brug din have som et sted til at øve dig og komponere et billede af blomster, træer eller andre maleriske planter. Hvis du vil være kreativ, kan du prøve at bruge farvede plastkrus eller papirlommetørklæder tapet til en lommelygte for at lave en lysstav, som du kan vinke med under eksponeringer for at skabe farverige striber og former.

Skin med en lommelygte på hovedmotivet, og autofokusér på det. Når det er gjort, skifter du til MF-metode, så fokusafstanden låses på plads. Hvis du har brug for, at eksponeringen varer i mere end 30 sekunder, skal du vælge Bulb-eksponeringsmetoden, hvis den findes på dit kamera.

Start eksponeringen, og begynd at vinke med din lygte eller anden lyskilde rundt om scenen. Farverige, festlige lyskæder kan tilføje et kreativt præg. Det kan fungere godt at svinge disse eller en anden lyskilde bag genstande, så de fremstår som silhuetter. Hvis du vil tilføje ekstra lys til en bestemt del af scenen, skal du blot pege lygten mod den i et par sekunder, før du går videre til blomsterbede og andre områder for at skabe en farverig baggrund.

En lang eksponering af et lysdisplay med blå spor, der er skabt ved at zoome ind og ud.

Et andet twist på lysmaleriet er at optage statisk lys og flytte kameraet under en lang eksponering for at skabe lysspor. Prøv at rotere kameraet i stående og liggende retning eller i en hel cirkel. Du kan også zoome ind eller ud, hvis du bruger et zoomobjektiv, for at skabe en alternativ lyssporeffekt. Taget med et Canon EOS 5D Mark III (nu efterfulgt af Canon EOS 5D Mark IV) med et Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-objektiv (nu efterfulgt af Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM) ved 135mm, 0,6 sek., f/22 og ISO200.

Et næsten helkropsbillede af en kvinde omgivet af flere lysspor.

Kombinationen af lysmaling og kreativ portrætfotografering er blevet meget populær på sociale medier. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv ved 44mm, 13 sek., f/16 og ISO 100.

Nogle gange er mindre mere. Brug af en meget kraftig lygte kan virke som en god idé, men mere diskrete lyskilder fungerer ofte bedre. Kraftige lysstråler direkte ved et objektiv kan forårsage flare (overstråling), mens lygter med lavere intensitet vil forebygge det. LED-fyrfadslys og flerfarvede LED'er kan også fungere rigtig godt, og blinkende LED'er giver en alternativ effekt af periodiske streger.

Det kan være sjovt at involvere venner og familie, så de hver især kan bruge lommelygter til at bade interessante områder i ekstra lys. En enkelt lygte behøver ikke dække en hel genstand, da du kan flytte den rundt under eksponeringen for selektivt at male lys på forskellige områder. Dette kan fungere rigtig godt til oplysning af interessante punkter i natlandskaber.

Ekstra lygter og andre lyskilder kan være gode til at sætte dig selv eller andre personer i billedet. Du kan også prøve at skrive ord eller male figurer som f.eks. stjerner og hjerter. En anden mulighed er at kombinere en lang eksponering med en kort impuls af lys fra en Canon Speedlite, så du kan få en korrekt eksponering til et portræt eller et andet motiv i forgrunden, samtidig med at du fryser dets bevægelse, men stadig kan skabe lysmalerier gennem resten af eksponeringen.

Når du tager billeder for sjov, kan lysmaling være en hyggelig måde at udtrykke din kreativitet på. Det kræver ikke dyre kameraer, objektiver og tilbehør. Det eneste, der er brug for, er blot lidt tid til at lære det grundlæggende. Du vil snart opdage, at du laver meget karakteristiske billeder med et helt unikt udseende og en helt unik fornemmelse.



Skrevet af Matthew Richards

Relaterede produkter

Relaterede artikler

Sådan styrer du eksponeringen

Mestr blænde, lukkertid og ISO-indstillinger.

Fotografering i svagt lys

Lær, hvordan du finder og fanger det bedste lys for at forbedre, hvordan dine fotos ser ud.

High key- og low key-portrætbelysning

Skab klassiske belysningsopsætninger til stemningsfyldte portrætter i høj kvalitet.

7 tips til fotografering i svagt lys

Opdag de vigtigste teknikker til at tage skarpe fotos i svag belysning og det bedste Canon-kit til fotografering i svagt lys.