Astrofotografering: Tips til fotografering af nattehimlen og stjerner

En guide til at fotografere stjernebilleder af nattehimlen, fra det bedste tidspunkt til at fange mælkevejen til anbefalede indstillinger, kameraer og objektiver.
Landskabsbillede af fyrretræer, en sø og snedækkede bjerge under en stjernehimmel.

At stå udenfor om natten og kigge op på stjernerne er en virkelig magisk oplevelse. I dag er det nemmere end nogensinde før at komme ud og fange nattehimlens vidundere takket være fremskridt inden for kamerateknologi.

Her udforsker vi, hvordan astrofotografering fungerer, det udstyr, der skal bruges til nattefotografering, herunder timelapse- og stjernesporsbilleder, samt de bedste teknikker til nattefotografering og kameraindstillinger.

1. Hold dig opdateret om vejret

Før du tager ud og fotograferer, skal du tjekke vejrudsigten, for det skal være skyfrit, for at de klareste stjernebilleder. Når det er sagt, kan delvis skydække faktisk tilføre stemning til dine nattehimmel-billeder, så vær kreativ, og brug vejret til din fordel. Hold øje med vinden: Hvis skyerne er relativt stille, vil de ikke se for slørede ud i billeder, hvor du bruger en lang eksponering.

Pak ekstra batterier og hukommelseskort, pandelampe og varmt tøj ned. Husk at holde batterierne i lommen, da de aflades hurtigere, når de udsættes for kulde.

2. Find den rigtige location, og vælg det rigtige tidspunkt

En stjernehimmel, horisonten stribet med orange og et fyrretræ, der lige er synligt i venstre forgrund.

Astrofotografering kræver tålmodighed og lidt forskning. For at opnå de bedste resultater skal du finde den perfekte kombination af vejr, sted, tid og dato. Taget med et Canon EOS R5 med et Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-objektiv ved 22mm, 8 sek., f/3,5 og ISO1250. © Ulla Lohmann

Mælkevejen på nattehimlen med en silhuet af et dødt træ i forgrunden.

Stjerner – og især den smukke mælkevej – er svære at se på steder med lysforurening. Når du rejser til nærliggende landskaber eller vildmarksområder, får du en enorm fordel, når du fotograferer nattehimlen. Taget med et Canon EOS R med et Canon RF 28-70mm F2L IS USM-objektiv ved 28mm, 30 sek., f/2 og ISO3200.

For at få de bedste billeder af nattehimlen skal du ud i naturen og væk fra alle former for lysforurening. Se efter et stille sted uden kunstig belysning. Byens lys vil blegne stjernerne, men det samme vil en måne, der er fuld eller endda en halv, så tjek din månekalenderen, når du planlægger din stjernefotografering.

Det bedste tidspunkt at fotografere mælkevejen på den nordlige halvkugle er mellem marts og september, når den står højest på himlen. Sigt efter at optage mellem midnat og kl. 5, ideelt på nætter med en ny måne. Mælkevejssæsonen varer længere på den sydlige halvkugle, fra februar til slutningen af oktober.

3. Prøv forskellige kameraindstillinger

Forrevne orange klippeformationer står i silhuet mod en stjernehimmel.

Du skal lære dit kameras indstillinger at kende for at kunne optage stjerner om natten. Vær ikke bange for at eksperimentere og afprøve forskellige indstillingskombinationer for at se, hvilke effekter disse har på dine billeder af nattehimlen. Taget med et Canon EOS RP med et Canon EF 14mm f/2.8L II USM-objektiv ved 15 sek., f/2,8 og ISO3200.

For at fotografere stjernehimlen skal du have kontrol over dit kamera, så du skal vælge manuel metode (M) og afprøve nogle af de forskellige indstillinger, der beskrives nedenfor:

  • Lukkertid: Stjerner bevæger sig, når Jorden drejer rundt, så hvis du vil fange præcise lyspletter, skal du indstille din lukkertid til maksimalt 20 sekunder. Hvis du udvider den ud over dette, vil det resultere i stjernespor.
  • Blænde: Du skal også bruge en bredere blændeindstilling. Dermed kommer der så meget lys ind i kameraet som muligt, mens eksponeringstiden vil være relativt kort. Husk, at en stor blænde giver lav dybdeskarphed, så alt i den umiddelbare forgrund bliver uskarpt.
  • ISO: Den tredje faktor, der har indflydelse på dine fotos eksponering, er din ISO-indstilling. Jo højere din ISO er, jo mere følsom er sensoren for lys, der kommer ind via blænden. Men hvis du går for vidt, og vil dine billeder begynde at se kornede ud. Sørg for, at du er tilfreds med blænde og lukkertid, før du eksperimenterer med dine ISO-indstillinger. Prøv først en ISO på 1600, og justér derfra for at se, hvordan det påvirker dine resultater.

En stjernehimmel med en orange klippeformation i forgrunden.

Hvis du går op til en fullframe-sensor, kan du tage fremragende billeder i svagt lys. Canon EOS RP's og EOS R6's høje maksimale ISO-hastigheder gør det muligt at bevare detaljer og farver med minimal støj. Taget med et Canon EOS RP med et Canon RF 28-70mm F2L IS USM-objektiv ved 28mm, 15 sek., f/2 og ISO3200.

4. Forbliv fokuseret, når du optager stjerner om natten

Fotografering af nattehimlen kan udfordre autofokusfunktionerne i ethvert kamera. Overvej at skifte til manuel fokusering ved at vippe AF/MF-kontakten på cylinderen på dit Canon-objektiv. Spejlløse kameraer som Canon EOS R6 og EOS RP tilbyder en forstørret visning af scenen både i den elektronisk søger og på bagskærmen, hvilket muliggør ultrapræcis manuel fokusering. En anden bonus er, at lysstyrken på søgerbilledet automatisk øges. Du kan nyde de samme fordele med digitale spejlreflekskameraer som Canon EOS 90D ved at komponere dine billeder i Live View-funktion ved hjælp af LCD-skærmen på bagsiden.

Kameraer, der har et højt antal Megapixel, f.eks. Canon EOS R5, kan have stor indflydelse på fotografering af nattehimlen, så du kan bevare ultrafine detaljer, når du fotograferer stjernerne. Det kan betyde forskellen mellem, at de mindste, svageste stjerner er tydeligt synlige eller helt mangler. Dette detaljeniveau er især vigtigt, hvis du vil lave print af dine billeder af stjernehimlen*.

5. Vælg det bedste objektiv til astrofotografering

Træer står i silhuet mod en stjernehimmel.

Canon RF 28-70mm F2L USM er et magisk objektiv til astrofotografering og har en ekstremt hurtigt blændetal i hele zoomområdet, der kan konkurrere med mange "hurtige" objektiver med fast brændvidde. Taget med et Canon EOS R med et Canon RF 28-70mm F2L IS USM-objektiv ved 28mm, 75 sek., f/2 og ISO1600.

Høje palmer står i silhuet mod mælkevejen på nattehimlen.

En betragtningsvinkel med ultravidvinkel og en hurtig blænde er nødvendig for at fange den brede vifte af mælkevejen på kameraet. Dette svarer generelt til behovet for et stort, tungt og meget dyrt objektiv, men Canon RF 16mm F2.8 STM er relativt let, kompakt og prismæssigt overkommeligt, hvilket gør det ideelt til omkostningseffektiv astrofotografering. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 16mm F2.8 STM-objektiv ved 25 sek., f/2,8 og ISO6400.

Objektiver med et "hurtigt" blændetal er altid at foretrække til stjernefotografering, og de behøver ikke at koste en formue. Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM er f.eks. et fremragende objektiv til astrofotografering. Det moderat brede synsfelt på dette objektiv optager et stort område af nattehimlen, mens den hurtige blænde trækker masser af lys ind, og optisk billedstabilisering muliggør håndholdte natoptagelser. Canon RF 16mm F2.8 STM er ideelt til at optage endnu mere omfattende billeder af mælkevejen, da det kombinerer et ultrabredt synsfelt og en hurtig blænde med et kompakt design.

Hvis du foretrækker den ekstra alsidighed i et zoomobjektiv, strækker Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM sig fra et generøst bredt synsfelt til en telefotobrændvidde, hvilket betyder, at dette objektiv kan fungere som et objektiv til portrætter og til vilde dyr. Det har også billedstabilisering, så du kan sænke lukkertiden, mens du optager håndholdt. Til fotografer, der ønsker endnu højere kvalitet ved denne brændvidde, tilbyder Canon RF 24-105mm F4L IS USM L-seriens optik i professionel kvalitet og forsegling mod vind og vejr.

Canon RF 28-70mm F2L USM er et spektakulær standardzoomobjektiv til astrofotografering med en utrolig hurtig maksimal blænde på f/2. Prøv Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM for at få ekstra vidde i den brede ende, hvor nogle få millimeter rækker langt.

Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM, et zoomobjektiv med ultravidvinkel, gør det muligt at fange store dele af nattehimlen, mens du stadig får glæde af et hurtig blændetal og et fleksibelt zoomområde. Det mere kompakte Canon RF 14-35mm F4L IS USM er et godt alternativ – kun et f/stop langsommere, og det giver et endnu større maksimalt synsfelt. Få mere at vide om, hvorfor RF-objektiver kan give dig kant, når du optager om natten, i vores guide til det bedste Canon-kit til fotografering i svagt lys*.

Hvis du er ude efter et budgetvenligt zoomobjektiv, der passer til dit digitale spejlreflekskamera i APS-C-format, leverer Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM upåklagelig billedkvalitet og et konstant hurtigt blændetal på f/2,8, hvilket er usædvanligt i denne klasse.

6. Forbedr kompositionen af nattehimlen

Mælkevejen står som en bue hen over himlen over den stenede kyst ved en sø.

En stjernespækket himmel kan ofte forbedres ved at inkludere det omgivende landskab i dit fotografi. Dette tilføjer et unikt element til dine billeder og får dit arbejde til at skille sig ud fra andre billeder af nattehimlen. Taget med et Canon EOS 6D (nu efterfulgt af Canon EOS 6D Mark II) ved 20mm, 30 sek., f/2,8 og ISO5000.

Et træ uden løv står i silhuet mod en stjernehimmel.

Prøv at indramme dit billede, så et højt forgrundselement, f.eks. en klippeformation eller dette træ, væver sig ind i billedet, mens kameraet peger mod himlen. Taget med et Canon EOS R med et Canon RF 28-70mm F2L IS USM-objektiv ved 28mm, 30 sek., f/2 og ISO3200.

Løft din fotografering af nattehimlen ved at inkludere andre elementer for at skabe mere visuel interesse – bygninger, træer, bjerge eller reflekterende søer er alle gode muligheder. Nogle gange kan stjerner, der er fotograferet alene, give billeder, der mangler perspektiv eller personlighed, så du skal altid lede efter noget unikt, som du kan optage for at føje til dit billede.

En traditionel teknik til at bevare skarpheden i en scene fra forgrunden til baggrunden er at indstille objektivet til dets hyperfokale afstand, men det er upraktisk med mange moderne objektiver, der mangler en fokusafstandsskala. Kontrol af forskellige områder på kameraets bagskærm med forstørret visning muliggør nøjagtig manuel fokusering, men i betragtning af den lave dybdeskarphed ved store blænder kan det være umuligt at få hele scenen i fokus. Et alternativ er at tage to eller flere billeder med forskellige fokus- og eksponeringsindstillinger, der er skræddersyet separat til forgrundsområder og den fjerne stjernehimmel, og derefter flette dem sammen til et enkeltbillede med et redigeringsprogram, der indeholder lagmasker, f.eks. Adobe Photoshop.

Hvis du hellere vil fange alt i et enkelt billede, men forgrundsområderne er meget mørke, kan du prøve at oplyse dem med en flashenhed som Canon Speedlite 430EX III-RT, der affyrer en eller flere lysimpulser under en lang eksponering. Du kan også være kreativ ved at feje lys hen over specifikke forgrundsobjekter og interesseområder under en lang eksponering med en lommelygte eller endda forlygterne på din bil, hvis du er kørt til et optagelsessted.

7. Optag stjernesporsbilleder

Det er en udfordring at fange fantastiske lyslinjer, der viser stjernernes bevægelse, men det er muligt at mestre teknikken ved at følge nogle få enkle trin. Start med at lokalisere Nordpolen, som nemt kan findes ved hjælp af en app med stjernekort på din smartphone. Hvis du placerer dig, så Nordpolen (eller Sydpolen, hvis du er på den sydlige halvkugle) er fokuseringspunktet for dit foto, og hvis du bruger en lang eksponering, vil det resultere i, at det cirkulære mønster dannes omkring en central placering. Husk, ved optagelser med lang eksponering er det vigtigt at bruge et stativ for at undgå bevægelsessløring.

Stjerner afgiver ikke meget lys, så brug en høj ISO (800, 1600 eller højere) for at skabe klare stjernespor. Tag nogle få eksperimentelle snaps, før du kaster dig ud i lang eksponering, idet du får mere støj i dit billede, jo højere ISO du bruger.

Selv om det tager 24 timer for stjernerne at gennemføre en hel omdrejning på himlen, kan udseendet af en fuld cirkelformet stjernesporseffekt opnås med en lang eksponering på ca. 60 til 90 minutter. Hvis du fotograferer på den nordlige halvkugle, vil det give dig et referencepunkt, hvor stjernerne ser ud til at rotere, hvis du finder Nordstjernen på nattehimlen.

Den mest langsomme lukkertid på de fleste kameraer er 30 sekunder, så du skal bruge Bulb-eksponeringsindstillingen i manuel metode (M). Dette giver dig mulighed for at holde lukkeren åben lige så længe, du ønsker. Indstil dit fokus til uendeligt, og når du er klar, kan du prøve en eksponering på ca. 30 minutter. Kig derefter på dit billede igen. Det kan tage et par forsøg – og lidt tålmodighed – men med tiden opnår du resultater, du bliver tilfreds med.

En anden mulighed er at lave en nattehimmel med timelapse-video. Mange Canon-kameraer, herunder Canon EOS R6, EOS R5 og EOS 90D, har en Timelapse-filmoptagelsesmetode, der anvender en indbygget intervalmåler. Montér dit kamera på et stativ, og indstil en lukkertid på ca. 20 sekunder eller hurtigere, og indstil blænden og ISO-følsomheden tilsvarende (f/4 og ISO640 plejer at fungere godt). Tag et testbillede, og gennemse resultaterne, og foretag de nødvendige ændringer af dine eksponeringsindstillinger. Derefter skal du indstille intervalmåleren til at tage efterfølgende billeder hvert andet minut eller deromkring.

Den samlede optagelsestid for sekvensen afhænger af, hvor lang tid du ønsker, at din nattehimmel med timelapse-video skal være, samt din billedhastighed. For eksempel vil en sekvens på i alt 60 billeder ved en billedhastighed på 30 fps resultere i en timelapse-video på to sekunder.

En vellavet timelapse med stjerner kan være forbløffende, og himlen ser ud til gradvist at snurre for øjnene af dig. Hvis du er heldig, eller du planlægger, at dine optagelser skal være på tidspunktet for en meteorregn, vil stjerneskud skyde hen over dit billede og forstærke det galaktiske vidunder. Find ud af, hvordan de professionelle fanger dette fantastiske show med himmellegemer i vores guide til fotografering af meteorregn*.


Skrevet af Matthew Richards


* Tilgængelig på udvalgte sprog.
Adobe og Photoshop er enten registrerede varemærker eller varemærker tilhørende Adobe i USA og/eller andre lande.

Relaterede produkter

Relaterede artikler

Fotografering af Månen

En trin-for-trin-guide til kreativ månefotografering.

7 tips til fotografering i svagt lys

Opdag de vigtigste teknikker til at tage skarpe fotos i svag belysning og det bedste Canon-kit til fotografering i svagt lys.

Tips til optagelse under ekstreme vejrforhold

Her er vores bedste tips og tricks til at mestre fotografering under ekstreme vejrforhold, lige fra at beskytte dit udstyr til at passe på dig selv.

Sådan fotograferer du nordlyset

Fotograf Menna Hossam deler sin oplevelse og gode råd om det bedste kit, kameraindstillinger og tips til fotografering af nordlys.