NATUR

Fotografering af dyreliv: En professionel og en hobbyfotograf tester Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM

Naturfotograf Guy Edwardes slår sig sammen med den entusiastiske hobbyfotograf Pete Lau for at dele deres bedste tips til at tage flotte naturbilleder med Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM.
En lapugle med iøjnefaldende gule øjne ser direkte på kameraet på et foto, der er taget af Guy Edwardes med et Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM-objektiv.

Vilde dyr er en genre som ingen anden – hvert øjeblik er en chance for at låse op for det ekstraordinære, men den virkelige skønhed ligger i det faktum, at alle kan afprøve det. Den tidligere brandmand, der er blevet passioneret fotoentusiast, Pete Lau beviste dette under en one-on-one-optagelse af vilde dyr med den professionelle natur- og landskabsfotograf Guy EdwardesHawk Conservancy Trust i Hampshire, Storbritannien.

Pete og Guy var blandt de første til at bruge Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM, et let supertelefotoobjektiv med en brændvidde på op til 800mm, ideelt til at fotografere dyr og fugle fra enhver position og uden at forstyrre dem. Det er beregnet til seriøse hobbyfolk og har et blændeområde på f/6.3-9, en 5,5-stops optisk billedstabilisator og lynhurtig autofokus, der sikrer klarhed og skarphed, uanset hvor flygtigt øjeblikket er. RF 200-800mm F6.3-9 IS USM er designet til at modstå omskifteligt vejr med støv- og fugtbestandighed svarende til Canons professionelle objektiver i L-serien. Det har også en hvid reflekterende belægning for driftssikker optisk ydeevne, når du optager i solens varme.

"Wow-faktoren for dette objektiv er dets rækkevidde," siger Pete, som tidligere har brugt et Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM og RF 800mm F11 IS STM til at fange fjerne motiver. "Rækkevidden på 200 til 800mm er bare utrolig, og da jeg kun skal bruge ét objektiv på et motiv, der kan være et par meter væk det ene øjeblik, men 40 m væk det næste, giver det mig så meget mere fleksibilitet end at skifte mellem to objektiver. RF 200-800mm F6.3-9 IS USM giver enestående resultater, enestående kapacitet og valuta for pengene."

Et billede af hobbynaturfotografen Pete Lau.

Pete Lau

Pete blev lammet fra brystet og ned efter en mountainbike-ulykke i 2014 og bruger nu en kørestol. På trods af sine kroniske smerter opdagede han en passion for fotografering af vilde dyr og driver nu en webside, der giver råd om, hvordan folk, der bruger transporthjælpemidler, kan få adgang til naturens verden.

"Vægten, eller manglen på samme, var den første overraskelse med RF 200-800mm F6.3-9 IS USM," tilføjer Guy. "Det er relativt kompakt og ekstremt let i forhold til brændvidden. Det faktum, at det optager op til f/9, er et rimeligt godt kompromis med hensyn til den type billede, du kan tage med den vægt og størrelse, du sparer."

Guy valgte at sætte RF 200-800mm F6.3-9 IS USM sammen med sit Canon EOS R5, mens Pete parrede sit med EOS R7. Her deler Guy og Pete deres oplevelse af at fange naturens vidundere – og mens de har brugt RF 200-800mm F6.3-9 IS USM til at fotografere rovfugle, gælder de regler, de deler her, for alle skabninger.

Et billede af landskabs- og naturfotograf Guy Edwardes.

Guy Edwardes

Guy har arbejdet som landskabs- og naturfotograf i næsten 30 år. Han fotograferer hovedsageligt de vilde dyr og de vilde steder i Storbritannien, men han afholder også workshops over hele verden og har leveret tusindvis af billeder til arkivbiblioteker.

1. Tag billeder i øjenhøjde med dyr

En lannerfalk puster sine vinger op, mens den står i græsset, på et foto, der er taget af Pete Lau med et Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM-objektiv.

Da Pete ikke er i stand til at stå, knæle eller komme ud af og tilbage i sin kørestol, måtte parret finde en kreativ måde at fotografere fugle på på jorden, f.eks. denne lannerfalk. Taget med et Canon EOS R7 med et Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM-objektiv ved 800mm, 1/1600 sek., f/9 og ISO 1600. © Pete Lau

Et Canon-kamera med et Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM-objektiv monteret, der holdes lavt nede ved jorden af en person i kørestol.

"Guy foreslog, at jeg foldede touchscreenen, der kan vippes og drejes, ud på Canon EOS R7 og slog Live View til," forklarer Pete. "Jeg sænkede forsigtigt kameraet ned til jorden, mens jeg brugte min anden hånd til at styre det. Med touchscreenen pegende op mod mig kunne jeg få taget billedet."

Guy foretrækker at fotografere dyr i øjenhøjde. "Hvis motivet er på græs, sand eller vand, lægger jeg mig ned på jorden eller fotograferer fra den lavest mulige vinkel," forklarer han. "Du får en flot diffusion i forgrunden, og det bringer baggrunden langt hurtigere ude af fokus. Selv en lille justering på 15-30 cm kan gøre en enorm forskel for billedets udseende. Når du fotograferer rovfugle, kan du også skjule snørerne [fastgjort til fuglens ben]."

Selv med Guys hjælp var det bare ikke muligt at komme ned på jorden for Pete. Heldigvis fandt duoen en løsning ved hjælp af Canon EOS R7's touchscreen, der kan vippes og drejes. "Det hjalp Pete at fotografere fra en meget lav vinkel ved at holde sit kamera ned ved siden af sin kørestol og bruge skærmen", siger Guy. "Han var måske 30 cm fra jorden, og det ændrede helt udseendet af hans billeder."

Pete, som har været en ivrig hobbyfotograf i flere år, siger, at det ikke er noget, han normalt ville gøre. "Det er fantastisk, fordi det gav mig så meget mere fleksibilitet," siger han.

2. Skift dit perspektiv for at finde en bedre baggrund

I en lysning omgivet af træer bruger to fotografer, en i kørestol, deres Canon-kameraer med RF 200-800mm F6.3-9 IS USM-objektivet monteret.

Ud over at være utroligt alsidigt er RF 200-800mm F6.3-9 IS USM relativt kompakt og let for et objektiv med dette zoomområde, hvilket ikke kun gør det velegnet til begyndere og hobbyfotografer, men også til dem med mobilitetsproblemer som Pete.

En lapugle på en gren kigger på kameraet på et foto, der er taget af Guy Edwardes med et Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM-objektiv.

"For at få en interessant baggrund behøver du ikke nødvendigvis bevæge dig meget," siger Guy. "Pete har lige flyttet sin kørestol et par centimeter til den ene side, og det var nok til at ændre baggrunden for at få et brugbart billede." Taget med et Canon EOS R5 med et Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM-objektiv ved 600mm, 1/640 sek., f/8 og ISO 3200. © Guy Edwardes

"Selv når du har et virkelig godt motiv, f.eks. en ugle, er det nogle gange ikke nok. Du skal tænke på baggrunden," siger Guy og forklarer, at selv en lille bevægelse kan gøre en stor forskel. "RF 200-800mm F6.3-9 IS USM's rækkevidde på 800mm giver dig et meget smalt synsfelt, så du kun behøver flytte din krop en smule for at ændre din baggrund helt."

Pete blev positivt overrasket over, at en lille ændring af kørestolens position gjorde ham i stand til markant at forbedre sammensætningen af hans billeder. "Jeg troede, at du skulle bevæge dig langt, men det behøver du ikke," siger han. "Til at begynde med fik jeg billeder med rodede baggrunde, hvor kviste stikker ud her og der, men det gjorde en stor forskel at flytte et par centimeter til venstre eller højre."

3. Brug den længst mulige rækkevidde

En afrikansk høgeørn fotograferet i flugt med sløret baggrund. Taget af Guy Edwardes med et Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM-objektiv.

"Jo større brændvidden er, jo hurtigere falder baggrunds- og forgrundselementerne ude af fokus, mens dit motiv forbliver skarpt," siger Guy. "Jo længere væk du er fra dine motiver, jo mindre sandsynligt er det, at du vil forstyrre dem." Taget med et Canon EOS R5 med et Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM-objektiv ved 455mm, 1/2500 sek., f/8 og ISO 1000. © Guy Edwardes

En caracara, der er fotograferet i flugt, hvor baggrunden er sløret. Taget af Pete Lau med et Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM-objektiv.

RF 200-800mm F6.3-9 IS USM dækker brændvidderne på 200-800mm og er ideelt til fotografer, der ønsker et alt-i-ét-objektiv til vilde dyr i naturen. "Som hobbyfotograf kan jeg ikke rigtig retfærdiggøre prisen på et dedikeret 500mm-, 600mm- og 800mm-objektiv," siger Pete. "Men RF 200-800mm F6.3-9 IS USM giver mig en fleksibel rækkevidde og mulighed for at tage billeder, jeg ikke kunne have opnået før." Taget med et Canon EOS R7 med et Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM-objektiv ved 742mm, 1/8000 sek., f/9 og ISO 1250. © Pete Lau

Guy bruger ofte et Canon RF 600mm F4L IS USM-objektiv med en Canon Extender RF 1.4x til at fotografere dyr i naturen, men han var imponeret over den 800mm-rækkevidde med RF 200-800mm F6.3-9 IS USM. "Med hensyn til at låse sig fast gjorde RF 200-800mm F6.3-9 IS USM et rigtig godt stykke arbejde, selv i svagt lys," siger han. "Men det gode ved at optage på den afstand er den hurtigere autofokus. Forestil dig at fotografere en fugl, der flyver hen imod dig, med et 800mm-objektiv. Den vil være langt væk, og autofokus skal kun bevæge sig en lille smule for at spore den. For at få fuglen i samme størrelse i rammen med et 300mm-objektiv, skal den være meget tættere på dig. Det betyder, at linseelementet skal bevæge sig længere og hurtigere for at holde det i fokus. Kort sagt, jo længere brændvidden er, jo nemmere er det for fokuseringen at fungere, og jo mere effektiv er den."

RF 200-800mm F6.3-9 IS USM's 800mm-brændvidde havde også ekstra fordele for Pete. "Den største frustration, jeg har, er ikke at kunne komme tæt på motiver," siger han. "Hvis jeg er på en gangsti eller bane, er jeg fysisk begrænset til det sted. Hvis jeg bevæger mig væk fra banen, er der en risiko for, at jeg falder ud af min stol, så det er utroligt at have den brændvidde. Jeg kan komme tættere på, end jeg nogensinde har gjort før."

At bruge RF 200-800mm F6.3-9 IS USM sammen med et APS-C-kamera som f.eks. EOS R7 giver en særlig fordel, da den mindre sensor effektivt beskærer billedet og øger objektivets rækkevidde. Ved 800mm-enden af objektivets rækkevidde giver APS-C-sensoren dig det samme synsfelt som ved optagelse med et 1280mm-telefotoobjektiv på et fullframe-kamera.

Guy tilføjer, at en anden fantastisk ting ved objektivet er zoomområdet. "Hvis du forsøger at finde en fugl på himlen, og du er zoomet hele vejen til 800mm, vil det være svært at fange den," forklarer han. "Start med objektivet zoomet tilbage til 300 eller 400mm, så du kan finde dit motiv, og zoom derefter ind til 800mm for at få et billede, der fylder hele rammen."

4. Optag håndholdt for fleksibilitet

Fotografen Guy Edwardes holder et Canon-kamera med et Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM-objektiv monteret.

Guy siger, at håndplacering er afgørende, når du holder et langt objektiv som f.eks. Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM. For at opnå maksimal fleksibilitet foreslår han, at du tager fat i objektivet så langt nede som muligt, idet du støtter det med din håndflade nedefra, mens dine fingre rækker fremad for at justere zoomringen.

Peter Lau holder et Canon-kamera med et Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM-objektiv monteret.

Guy og Pete blev begge positivt overraskede over den kompakte størrelse af RF 200-800mm F6.3-9 IS USM. "Jeg ville normalt ikke være i stand til at holde et 800mm-objektiv, da det er for stort og tungt, men RF 200-800mm F6.3-9 IS USM er utroligt let," siger Pete.

Guy anbefaler, at du lader stativet blive derhjemme, når du skal fange dyr i hurtig bevægelse. "Håndholdt optagelse giver dig fleksibilitet, hvis du har brug for at bevæge dig hurtigt eller til forskellige steder," forklarer han. "Det eneste problem er, hvis du optager med et tungt telefotoobjektiv – du kan ikke holde den vægt i ret lang tid."

Petes sædvanlige stabilisator er et etbenet stativ, som også hjælper ham med vægten af hans udstyr, men Guy viste ham en ny teknik. "Hvis jeg stikker albuerne ind og støtter dem på maven, giver det mig så meget mere fleksibilitet, når jeg sporer et motiv i bevægelse. Med det etbenede stativ er jeg begrænset til det niveau," siger han. "RF 200-800mm F6.3-9 IS USM er så let, at jeg kan manøvrere det med én hånd, mens det med nogle objektiver kan føles som en vægtløftningssession.

"Designet er også virkelig gennemtænkt," tilføjer han. "Jeg kan stort set nå alt med en finger og en tommelfinger, og for et supertelefotoobjektiv er det flot og kompakt."

5. Lær, hvordan du fastfryser hurtige bevægelser

En savannehornugle fanget i flugt på et foto, der er taget af Pete Lau med et Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM-objektiv.

Ved hjælp af en hurtig lukkertid kunne Pete tage dette billede af en savannehornugle i flugt. "Det er den eneste ugle, der har lyserøde øjenlåg," siger han. "Konturerne på vingerne hjælper den med at ændre flugtposition og -retning, hvilket var fantastisk at se, og det betød, at jeg var særligt taknemmelig for EOS R7's Animal Eye Detection AF, som fungerede rigtig godt." Taget med et Canon EOS R7 med et Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM-objektiv ved 200mm, 1/2700 sek., f/6.3 og ISO 100. © Pete Lau

En slørugle spreder sine vinger i flugt på et foto, der er taget af Guy Edwardes med et Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM-objektiv.

Den 5,5-stops optiske billedstabilisator i RF 200-800mm F6.3-9 IS USM arbejder sammen med den indbyggede billedstabilisering i EOS R7 for at levere op til 7,5-stops stabilisering, der gør det muligt at reagere hurtigt og tage billeder af fugle i flugt uden rystelser, mens du optager håndholdt. Taget med et Canon EOS R7 med et Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM-objektiv ved 481mm, 1/4000 sek., f/8 og ISO 800. © Guy Edwardes

Når du fotograferer vilde dyr i naturen, anbefaler Guy at bruge en hurtig lukkertid. "Optag med 1/2500 sek. eller hurtigere, selv om det er en fugl på en hegnspæl," siger han. "Hvis den pludselig flyver væk, er du klar."

Ikke alene vil en hurtig lukkertid fastfryse dyrets bevægelser, men Pete forklarer, at det også hjælper med at kompensere for hans. "Jeg er i sagens natur ret ustabil," forklarer han. "Fra brystet og ned har jeg ingen kontrol over, hvad min krop laver, så jeg får en masse kamerarystelser. Ved at øge lukkertiden, kompenseres der for både fuglen og mig. Den optiske ISRF 200-800mm F6.3-9 IS USM er simpelthen fænomenal; den er banebrydende for folk som mig, der er motorisk anderledes".

For at sikre en hurtig lukkertid siger Guy, at han arbejdede behageligt ved ISO 6400, især i de skyggefulde skove, hvor lysniveauet var lavt. "Jeg tror, at folk bekymrer sig for meget om høj ISO og støj," siger han. "Jeg ville hellere have et skarpt billede, der kan have lidt støj, og som jeg kan håndtere senere ved hjælp af software, end helt at gå glip af billedet." Derudover betyder den høje ISO-ydeevne og støjreduktionsteknologi i moderne kameraer, at du kan opnå renere billeder ved højere ISO, end du ville forvente.

Næroptagelse af en havørn med åbent næb, taget af Pete Lau med et Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM-objektiv.

"Denne store havørn var i sit voliere, men tæt på hegnet, så jeg valgte et portræt for at se, hvordan objektivet ville definere detaljer," forklarer Pete. "Resultaterne taler for sig selv, og det samme gælder de farver, der kommer igennem." Taget med et Canon EOS R7 med et Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM-objektiv ved 338mm, 1/400 sek., f/8 og ISO 100. © Pete Lau

Uanset om du fotograferer fugle eller dyr, vil du med Guys teknikker, Petes vidnesbyrd og et objektiv som f.eks. Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM, med dets alsidige zoomområde og imponerende egenskaber, komme et skridt tættere på at fange den utæmmede skønhed i naturens verden. "Bare prøv det af," siger Pete. "Alle kan gøre det. Kom derud, og se, hvad du kan."


Skrevet af Natalie Denton

Relaterede produkter

Relaterede artikler

  • WILDLIFE-FOTOGRAFERING

    Tips til fotografering af vilde dyr

    Den professionelle fotograf Dani Connor deler sine bedste råd til succes i branchen med en håbefuld, ung naturfotograf.

  • NATUR

    Sådan fotograferer du fugle

    Tips og det bedste begynderudstyr til fuglefotografering.

  • WILDLIFE-FOTOGRAFERING

    De bedste objektiver til wildlife-fotografering

    Optag fantastiske billeder af vilde dyr og fugle med disse objektiver med fast brændvidde og zoom.

  • GRUNDPRINCIPPERNE FOR FOTOGRAFERING

    Sådan vælger du et objektiv

    Alt, hvad du har brug for at vide om objektiver, fra objektivtyper til funktioner, du skal kigge efter.