FOTOGRAFERING AF ILD

Fotografering af ild: Sådan fanger du flammerne

Uanset om du vil fotografere et flakkende stearinlys, et båls dansende flammer eller stjernekastere, gør de rigtige teknikker, indstillinger og udstyr hele forskellen.
En lang eksponering af et barn, der står ved siden af et bål, hvor dansende gnister skaber lange lysspor.

Ild er et vidunderligt motiv at fotografere, og det giver uendelige kreative muligheder. Ikke alene kan skønhed findes i selve flammerne, de bader også omgivelserne i vidunderligt varmt lys. Det betyder, at ild ikke kun kan udgøre et iøjnefaldende motiv, men også være en stemningsfuld lyskilde til portrætfotografering.

Ild kan dog også være en udfordring at fotografere. Udfordringen, som fotograferne står overfor, er, at kilden er meget kraftig, mens omgivelserne ofte er meget dæmpede. Dette høje kontrastniveau kan gøre det vanskeligt at optage detaljer i både de lyseste og mørkeste dele af scenen. Men med de rigtige kameraindstillinger og nogle få enkle færdigheder kan alle tage smukke billeder af ild.

Det er en fantastisk evne at lære at kunne fotografere flammer hele året rundt, men det er især praktisk, hvis du vil være kreativ i juletiden. Her kan du se, hvordan du tager smukke billeder af ild i julesæsonen.

1. Vær sikker

En voksen, der holder et barns hånd i nærheden af et bålfad.

Hvis du optager, mens der er børn til stede, er det bedst at have en anden voksen ved hånden, der kan holde øje med dem, mens du fotograferer. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/160 sek., f/3.5 og ISO4000.

Ligesom fotografering kan ild være fortryllende – men ikke altid på en god måde. Det er alt for nemt at komme i gang med at fotografere, men sikkerheden bør altid være det, der har førsteprioritet. Det er vigtigt ikke blot at forhindre, at vi og andre kommer til skade, men også at holde ilden under kontrol. Placér en spand vand eller en ildslukker i nærheden til at slukke ilden med, og brug en pandelampe til at finde vej i mørke. Det er også en god idé at kontrollere vejrforholdene, da kraftig vind kan gøre flammer uforudsigelige.

2. Vælg det rigtige kit

Et Canon-kamera, stativ, orange gel og bærbar lampe ved kanten af et bålsted.

Ud over et kamera og et stativ kan en lommelygte hjælpe med at tilføje ekstra lys til scenen og afbalancere de klare flammer med omgivelserne. Et lille stykke orange gel kan give lommelygtens lys noget varme, så det passer til flammerne.

Det lys, der frembringes med ild, er normalt ret svagt, så det hjælper at bruge udstyr, der fungerer godt i svagt lys, hvis du bruger ild som lyskilde til at fange motiver i nærheden. Et kamera som Canon EOS R6 er ideelt – dets ultrafølsomme fullframe-sensor med 20,1 Megapixel opløsning er designet specifikt til enkelt at håndtere scenarier med et stort dynamikområde samt til situationer med svagt lys generelt.

Et hurtigt objektiv med fast brændvidde som Canon RF 50mm F1.8 STM er også en stor hjælp, da objektiver med fast brændvidde har en tendens til at have en større maksimal blænde end zoomobjektiver. Dette giver mulighed for hurtigere lukkertider og lavere ISO-tal i svagt lys, hvilket betyder skarpere optagelser med mindre støj.

Selvom det ikke er afgørende, kan et stativ også være praktisk til fotografering af bål og stearinlys, da det giver dig mulighed for at optage længere eksponeringer og sløre flammernes flimrende bevægelser.

3. Optagelse af levende lys

En række stearinlys er eksponeret, så kun flammerne er synlige mod en sort baggrund.

Hvis vi eksponerer for ilden, bliver resten af scenen meget mørk, hvilket får det til at se ud, som om stearinlysenes flammer svæver i luften. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/1250 sek., f/4 og ISO100.

En række stearinlys er eksponeret, så lysestagerne er synlige, mens flammerne, der overeksponeres, er slørede.

Hvis vi justerer eksponeringen til omgivelserne, er den kreative effekt meget anderledes: Lysene er synlige, mens flammerne vises overeksponerede og slørede. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/20 sek., f/4 og ISO100.

Stearinlys kan give meget stemningsfyldte billeder, men de kan også være en udfordring at fotografere, da de har klare flammer, men alligevel ikke udsender ret meget lys til omgivelserne. Det betyder, at hvis vi eksponerer for flammerne, vil resten af scenen være næsten helt mørk, men hvis vi eksponerer for omgivelserne, vil flammerne blive overeksponerede. Om du skal prioritere det ene eller det andet afhænger af, hvilken effekt du vil opnå.

Det er ofte bedre at eksponere for det lysere element i billedet, da det er nemmere at løfte skygger i efterbehandlingen end at korrigere overeksponerede højlys. Derudover skal du se, om du kan løfte eksponeringen en smule for at give dine skygger et lille boost uden at overeksponere højlysområderne. Hvis dit kamera har det, kan du prøve at bruge Zebra-metode, når du optager video, som fremhæver overeksponerede dele af et billede i et zebramønster, så du kan maksimere dine skygger og samtidig sikre, at du ikke har skubbet dine højlys for langt ud. Ved stillbilleder kan højlysadvarslen hjælpe i afspilningsmetoden for at kontrollere, om det billede, der tages, har områder, der er overeksponerede. Når det drejer sig om efterredigering, giver optagelse i RAW-format dig også meget større fleksibilitet ved hjælp af billedredigeringssoftware som f.eks. Canons Digital Photo Professional (DPP).

Indstil kameraet til manuel metode (M) for at tilsidesætte kameraets automatiske pop-up-flash. Dette vil forhindre, at det fine lys i stearinlysets flamme overgås. Indstil blænden til f/4 og ISO100, og variér derefter lukkertiden mellem 1/20 og 1/2000 sek. for at se, hvordan forskellige lukkertider påvirker stearinlysenes udseende. Du kan også bruge udfyldningsflash, også kaldet dagslys-flash, som er en serie af lys, der tilføjer lys til skyggeområder og fremhæver detaljer i dit motiv. Canon Photo Companion-appen indeholder en artikel om at tage portrætter ved levende lys, som udforsker denne teknik i mere professionelle omgivelser.

4. Portrætter med kager med levende lys

Et lille barn, der læner sig frem for at puste lysene ud på en fødselsdagskage. Barnets ansigt er oplyst af flammerne.

Når dit motiv læner sig tæt ind over stearinlysene, kaster flammerne et vidunderligt, varmt lys over ansigtet. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/200 sek., f/2 og ISO1600.

Et Canon-kamera set bagfra, der fotograferer et barn med dets fødselsdagskage.

Når du optager med objektivet helt åbent, er dybdeskarpheden meget lav, så præcis fokusering er afgørende. Et kamera med autofokus til øjengenkendelse, f.eks. Canon EOS R6, gør det nemt, selv når du optager personer i profil.

Er der noget bedre tidspunkt at få kameraet ud end til en fødselsdagsfest? Når det er tid til at blæse lysene ud, kan du tage fantastiske portrætter ved at bruge det varme stearinlys til at løfte dit motivs skinnende ansigt. Prøv at indstille kameraet til Manuel metode (M) med blænde f/1.8 (eller objektivets største blænde), en lukkertid på 1/200 sek. og Auto ISO. På denne måde tilpasser ISO sig for at give dig den korrekte eksponering.

Et hurtigt objektiv med fast brændvidde som Canon RF 50mm F1.8 STM er ideelt til denne slags portræt, da den store maksimale blænde giver dig mulighed for at tage portrætter i rum med svagt lys. Ved store blændeåbninger giver det også en jævn bokeh, der giver smukt slørede baggrunde.

5. Fotografering af bål

En lang eksponering af et bål, hvor dansende gnister skaber lange lysspor.

En lang eksponering slører flammernes bevægelser og omdanner flyvende gnister til iøjnefaldende lysspor. Hvis du fyrer op under bålet, kan det føre til fantastiske lyseffekter, men vær forsigtig: Sørg for at gøre det på en sikker måde! Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1 sek., f/8 og ISO100.

Et Canon-kamera set bagfra, der fotograferer et barn ved siden af et bål.

Brug et stativ, og indstil en eksponering på et sekund for at fange gnistspor i bål. Husk at bede personer i billedet om at holde sig i ro under den lange eksponering, så du kan undgå bevægelsessløring i billedet. Du kan også gøre det modsatte og skabe et spøgelsesagtigt billede med bevidst sløring, som i det øverste billede her, med gnister, der er optaget som lysende striber af lys.

Er der noget mere indbydende end et bål på en kold, mørk nat? De dansende flammer kan skabe et dristigt motiv mod det omgivende mørke. Der vil være et øjeblik, efter at solen går ned, når det omgivende lys er lavt nok til, at bålet skiller sig ud mod mørket, men hvor der alligevel er lys nok til at vise omgivelserne og detaljerne på himlen. Det er et godt tidspunkt at tage et tusmørkebillede og vise bålet i sammenhæng, hvor omgivelserne bliver helt sorte, når natten presser sig på. Prøv at optage dette i Manuel metode med en lukkertid på 1/100 sek., blænde f/1.8 (eller hvad der er den største blænde på dit objektiv) og ISO Auto. Brug eksponeringskompensation for at gøre billedet lysere eller mørkere, og vælg en lav vinkel for at indramme ilden mod himlen i tusmørket.

6. Portrætfotografering ved bål

En fotograf, der tager en næroptagelse af et barn ved siden af et bål.

Når du tager portrætbilleder ved ildsteder, kan du prøve at indstille kameraet til manuel metode (M) med blænde f/1.8 (eller objektivets største blænde), lukkertid 1/200 sek. og Auto ISO for at fastfryse bevægelser så meget som muligt i det begrænsede lys.

To børn står ansigt til ansigt foran et bål, omridset af deres profiler er oplyst af lyset fra flammerne.

Tag portrætter ved lyset fra ild for at få en vidunderlig, varm belysning eller interessante silhuetter. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/125 sek., f/1.8 og ISO25600.

Bål og ildsteder skaber en unik stemning, der egner sig til fantastiske portrætter. Snak rundt om bålet, par, der holder om hinanden, og børn, der er tryllebundet af flammerne, udgør alle gode motiver til fotografering med dit Canon-kamera. Sørg for at fylde brænde på ilden, før du begynder at fotografere, da mængden af flammer kan gøre en stor forskel for det omgivende lys. Lyset forsvinder ofte meget hurtigt væk fra flammerne, så bring dine motiver så tæt på ilden som muligt (og sikkert) for at udnytte lysskæret.

7. Fotografering af stjernekastere

Gnister, der springer fra to stjernekastere, ansigterne på de to børn, der holder dem, er lige synlige i baggrunden.

Hvis du vil tage billeder af stjernekastere, skal du indstille kameraet til manuel metode (M). Brug en blænde på ca. f/3.5-f/5.6, en lukkertid på 1/125 sek. og Auto ISO. Du kan også lege med eksponeringskompensationen, som kan give lidt forskellige resultater.
Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/200 sek., f/2.5 og ISO640.

Det knitrende lys fra en stjernekaster kan se fantastisk ud på fotografier – og det er også en sikrere måde at udforske kreative lyseffekter med mindre børn eller i dårligt vejr. Flyvende gnister eksploderer ud i alle retninger med fantastisk hastighed, så de fanges som striber af lys, selv når der bruges en forholdsvis hurtig lukkertid. Hvis du er tryg ved at optage og redigere i RAW, kan det være en stor hjælp, da du kan trække ekstra detaljer ud af højlysområder og skygger bagefter. Eller sæt lukkertiden ned, så vil stjernekasteren efterlade tydelige lysspor på tværs af billedet – det er op til dig!

Du kan også prøve at fange lyssporene fra festfyrværkeri – se vores tips og teknikker til kreativ fotografering af fyrværkeri for at få flere idéer og inspiration.

Og når ilden er gået ud, kan du udforske fotografering af røg med færdighedsøvelsen i Canon Photo Companion-appen.

Skrevet af James Paterson

Relaterede produkter

Relaterede artikler