Fotografering af dyreliv om natten er en fantastisk mulighed for at fange dyrenes skjulte liv, der typisk ikke ses, når solen er oppe – og du behøver ikke tage på en tur til Amazonas regnskov eller Serengeti for at være med. Faktisk kan en mere lokal tilgang skabe utrolige billeder, der åbner dette felt for alle med tid, udstyr og tålmodighed.
Her deler Canon-ambassadør og vinderen af Young Wildlife Photographer of the Year i 2014, Marc Albiac, sine bedste tips til optagelse af dyreliv i svagt lys lige uden for døren.
WILDLIFE-FOTOGRAFERING
Når mørket falder på: Fotografering af dyreliv om natten
1. At holde det lokalt kan give fantastiske billeder – hvis du lægger kræfter i det
Marc mener, at optagelse i dit lokale område bør ses som en mulighed for at fordybe dig helt i det. Det er ingen hemmelighed, at det bedste arbejde på dette område ofte kommer fra professionelle, der tilbringer måneder på stedet, så behandl dit lokale område på denne måde. Tag det alvorligt, så får du resultater.
For Marc handler det om at få mest muligt ud af dit område. "Du vil sandsynligvis få mere tid og mere opmærksomhed med disse dyr, end hvis du tilbragte en uge i Afrika med at optage elefanter."
Marc forklarer, at de, der er ivrige efter udfordringen, kan lære, hvordan deres lokale dyreliv opfører sig, hvor visse racer hænger ud, og hvordan deres rute gennem byen eller skoven ser ud. "Det er lige så vigtigt at undersøge de dyr, du skal fotografere, som enhver funktion på kittet," siger han.
Marc siger, at det var hans fascination af pattedyr som teenager, der gjorde ham interesseret i natfotografering. "Jeg begyndte at optage dyr, da jeg var syv. Men det var først, da jeg var 14 eller 15 år, at jeg begyndte at fotografere dyr i naturen om natten. Jeg var meget interesseret i pattedyr – du skal fange dem om natten, fordi det er der, de kommer ud af deres skjul!"
2. Lokalitet og korrekt belysning er vigtige faktorer
Marc kigger ofte på andre berømte fotografer for at få ideer og opbygge koncepter. "Jeg får masser af inspiration fra konkurrencer og priser, hvor jeg dykker ned i profilerne for alle de involverede kunstnere," siger han, "især Wildlife Photographer of the Year i London, England."
Det næste trin er at finde den rigtige location. Brug din lokale viden til at søge efter sandsynlige steder for dit valgte dyr, og bliv ved med at vende tilbage. "Tag derhen dag efter dag, for første gang får du muligvis ikke nogen tegn på, at dyrene er der," forklarer Marc. "Men hvis du tager derhen tre dage i træk, kan du sandsynligvis få øje på noget."
Når du har fundet din location, skal du overveje belysningen. "Hvis du kun vil belyse dyret, skal du optage med lukkertider på ca. 1/100," siger Marc. "Men hvis du også vil have noget af habitatet med, skal du indstille kameraet til en lang eksponering."
Det behøver ikke bare at være et praktisk valg at eksperimentere med længere lukkertider. Hvis du befinder dig i en by med trafik eller bare har en lommelygte ved hånden, kan det være en fantastisk mulighed for at eksperimentere med lysspor.
"Hvis du bruger naturligt lys eller en konstant lysende lommelygte, skal du bruge længere lukkertider og arbejde med den største blænde, du kan styre, samtidig med at du bevarer kvaliteten," siger Marc. "Hvis du bruger kunstigt lys, indstiller du kameraet til måske 1/100. I det mindste skal den være lavere end 1/250 for at fungere i synkronisering med flashen."
Et objektiv som Canon RF 50mm F1.8 STM har en stor blænde, der er ideel til denne type optagelse.
Et specifikt udstyr, som Marc elsker at bruge, er en diffuser, især når det drejer sig om makrofotografering. "Når jeg fotograferer frøer, tudser eller salamandre, kan deres hud være våd fra omgivelserne," forklarer han. "Det kan skabe en unaturlig refleksion. Det er godt at have en diffuser med for at blødgøre lyset."
"Jo større jo bedre, når det drejer sig om diffusere, men da dette var makrofotografering, og de dyr, vi talte om, er ret små, behøver du ikke en meget stor diffuser," siger han.
Hvis du ikke ejer en, kan du endda improvisere og bruge en anden genstand, der kan fungere som diffuser, eller lave en derhjemme af papir. "Jeg købte en for et år siden online, men i nogle tilfælde, hvor jeg ikke havde den, brugte jeg den der ting, du sætter i forruden for at undgå sollyset om sommeren. Det vigtige er, at gøre flash-lyset blødere, så du har brug for noget, der udvider lyset," forklarer Marc.
3. Start med at fotografere mindre dyr
Marc siger, at det er nemmere at fotografere mindre dyr end større pattedyr. "Jeg synes, det er en nem introduktion til fotografering af vilde dyr, fordi du kan gøre det med kun et makroobjektiv, et kamera og en flash," siger han.
Denne enkle opsætning er til gavn for både den spirende naturfotograf og dyrene selv. Til denne type arbejde bruger Marc en enkel flash og Canon EOS R6, Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM og objektivadapter EF-EOS R.
"Når jeg laver makrofotografering, holder jeg mig til et så enkelt kit som muligt," siger han. "Jeg vil gerne bruge så lidt tid i dyrenes miljø som muligt – det er bedre for dem og for et naturligt billede."
For dem, der virkelig ønsker at flytte deres kreative grænser, foreslår Marc at optage mindre væsener med et vidvinkelobjektiv. Han foretrækker Canon EF 16-35mm F2.8 III USM på grund af den store blænde til svagt lys, men du kan også prøve Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM. Med sin lette konstruktion, f/1.8 store blænde og makroforstørrelse på op til 1:2 er det det perfekte værktøj til næroptagelser.
"Du skal tage højde for alle de ting, der vises i scenen," forklarer Marc. "Det er en større udfordring, men jeg synes, det er rart at vise habitatet."
En ting, som en vidvinkeltilgang kræver, er mere belysning. "Hvis du kun oplyser frøen, som du ville gøre i tilfælde af makro, så bliver resten af scenen mørk," siger Marc. "Du skal oplyse flere områder, f.eks. et træ, eller du skal bruge en lang eksponering for at få mere naturligt lys."
Når du er vant til at håndtere mindre, mere håndterbare dyr, kan det være tid til at gå videre til større nataktive dyr. "Det første, du skal kende til, er stedet – hvor vil dyret vise sig? Hvordan kan du belyse scenen for at fange bevægelsen? Hvad tror du, at dyret vil gøre?" Foreslår Marc. Når du har en idé om, hvordan dyret vil opføre sig i dette område, kan du kun sørge for at være forberedt, have det rigtige kit og få dine indstillinger på plads.
4. Vælg det rigtige kamera og de rigtige indstillinger
For Marc er det afgørende at vælge det rigtige kamera, og Canon EOS R6 er den perfekte partner som en allround-løsning til svagt lys. Takket være den banebrydende Eye Detection-autofokus (AF) kan EOS R6 genkende og spore motiver med nye præcisionsniveauer, hvilket betyder, at selv hvis dit motiv bevæger sig, f.eks. en fugl i luften, kan du stadig få et skarpt billede. Den indbyggede billedstabilisator (IBIS) fjerner også stort set behovet for et stativ, så Marc kan få en smidig og strømlinet opsætning.
"IBIS i EOS R6 gør dette kamera ideelt til optagelse af dyreliv om natten, da det giver dig mulighed for at optage i svagt lys ved lange lukkertider," siger han. "Når du f.eks. tager på vandretur for at lave en optagelse, kan du se, hvordan vejrtrækningen påvirker, hvordan du holder kameraet. Hvis du ikke er stabil, og du optager i mørke med en meget lang lukkertid, så er IBIS uvurderlig."
Ud over stabilitet gør muligheden for at optage ved en høj ISO og stadig få rene billeder også EOS R6 til det oplagte kamera for Marc. "Det er vanvittigt – jeg bruger ikke ISO'er på mindre end 6400, og jeg får altid perfekte resultater! Hvis jeg har brug for det, kan jeg endda pumpe det til 8000," konkluderer han.
Men hvilke er de bedste objektiver til fotografering af vilde dyr? Objektiver som Canon RF 50mm F1.2L USM – som klarer sig godt i svagt lys – passer godt sammen med Canon EOS R6, så du kan tage naturbilleder.
Fotografering af dyreliv i svagt lys åbner op for en helt ny verden af dyreadfærd og kan skabe dristige og spændende billeder. Brug Marcs tips til at se, hvad du kan fange i dit lokale område.
Skrevet af Jack Fittes
Relaterede produkter
-
Spejlløse kameraer
EOS R6
Uanset hvad du optager, kan du med EOS R6 være kreativ på måder, du aldrig havde troet var muligt. -
RF-objektiver
RF 70-200mm F2.8L IS USM
RF 70-200mm F2.8L IS USM er et uundværligt objektiv i den professionelle treenighed af zoomobjektiver, og det er den perfekte ledsager til nyheder, sport og rejser. -
RF-objektiver
RF 35mm F1.8 MACRO IS STM
Et 35mm f/1.8 MACRO-objektiv med hurtig blænde til vidvinkelperspektiv, nærfokusering og Hybrid IS. -
RF-objektiver
RF 800mm F11 IS STM
Et kompakt, let og effektivt superteleobjektiv, der primært henvender sig til naturentusiaster, der ønsker den ultimative rækkevidde. -
Telezoomobjektiv
RF 100-400mm F5.6-8 IS USM
Et alsidigt, kompakt og let RF 100-400mm-zoomobjektiv med 5,5-stops IS til optagelse af dyreliv og action uden tyngde. -
Objektiver til spejlreflekskameraer
EF 8-15mm f/4L Fisheye USM
Fiskeøjezoomobjektiv i L-serien, hvor der kan vælges mellem full frame-billede eller cirkulært billede og en bred synsvinkel.
Relaterede artikler
-
WILDLIFE-FOTOGRAFERING
Fra prisvindere til professionelle
To vindere af Young Wildlife Photographer of the Year fortæller, hvad den tidlige succes har betydet for dem.
-
NATUR
Fotografering af fugle med Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM
En professionel og en hobbyfotograf går sammen om at teste RF 200-800mm F6.3-9 IS USM i felten.
-
WILDLIFE-FOTOGRAFERING
Tips til fotografering af dyreliv
Tips og teknikker til at bringe din fotografering af dyreliv op på et højere niveau og få mest muligt ud af dit Canon-kamera og dine objektiver.
-
MAKROFOTOGRAFERING
Opdag insekternes verden
Afslør de små væsners hemmelige liv med råd fra Pierre Anquet.