Madfotografering er utroligt populært på sociale medier. Et kig på Instagram vil fortælle dig det: Vi elsker at dele billeder af mad. At dele et billede af mad er måske kun nogle få skridt fra at dele maden med andre. Der er noget fællesskab ved det, næsten som om man bryder brød sammen.
Opslag af billeder af mad online dukkede op som en tendens samtidig med, at Instagram, den billedstyrede platform for sociale medier, blev mere og mere populær.
For fotografer, der er interesseret i at tage billeder af velsmagende mad, er det en udfordring, fordi det – med så mange madbilleder – er svært at skille sig ud i feedet. Yasmin Albatoul, der er professionel fotograf og madfotografisk influencer med base i Algeriet, kender denne udfordring godt. Hun har også kendt til andre udfordringer.
"Som kvinde, hvor jeg bor, kan jeg ikke rejse alene eller tage rundt i byen for at fotografere på gaden," siger hun. "Og da jeg var på universitetet, sagde mine venner altid til mig: "Du kan ikke leve af fotografering, det er bare en hobby". Men jeg sagde: "Jo, det kan jeg godt. Jeg fotograferer derhjemme."
MAD
Tips og tricks til at højne din madfotografering
Det viste sig, at Yasmin havde ret. Hun er nu professionel fotograf. Hendes dynamiske, farverige og ofte surrealistiske billeder fanger din opmærksomhed og kan få din mund til at løbe i vand. Hendes unikke stil og fængslende billeder har ført til mange jobs med kommercielt fotograferingsarbejde, og hendes Instagram-profil har et publikum på 105.000 følgere (og tallet stiger).
En del af det, der får Yasmins fotografering til at skille sig ud på Instagram, er det professionelle look. Der er en betydelig forskel, siger hun, mellem at tage et billede af din mad på en restaurant, før du spiser den, og at style mad til en kommerciel optagelse, hvor du tager billeder med et ordentligt kamera.
"De fleste mennesker tager billeder af deres mad i restauranter på en telefon uden forudgående planlægning eller andet udstyr," siger hun. "Det er spontane billeder, som de deler gennem deres historier på sociale medier, men når vi taler om professionel eller kommerciel madfotografering, er det en anden sag."
Hvis du er interesseret i at løfte din madfotografering til et professionelt niveau, er det vigtigste ifølge Yasmin at tilgå opgaven med kreativitet. Et stort fokus for Yasmin er at komponere billederne i farver og tilføje bevægelse, og det gør hun med en kombination af overraskende rekvisitter – som f.eks. snor og olie.
"Jeg kan ikke længere undvære en flaske olie og en børste, for jeg vil gerne have, at maden skal være skinnende."
Læs videre for at se hendes tips og tricks til at fange nogle madfotos på et højere niveau.
1. Overvej farven på hver type mad, mens du styler dit billede.
Med hensyn til farvesyn har mennesker en fordel over de fleste dyr. Forskere er for det meste enige: En af grundene til, at vi kan se i farver, er, at det var gavnligt for vores forfædre at få øje på frugter og bestemme deres modenhed.
"Jeg vælger farver i henhold til restaurantens generelle steming eller maden og det miljø, den kommer fra. For eksempel foretrækker jeg blå som baggrund for fisk og skaldyr, da den subtilt antyder deres oprindelse."
Det giver mening, at farver bør være en primær overvejelse i forbindelse med madfotografering. Farver fanger vores opmærksomhed. Og hvis du vælger de rigtige farver til at sætte sammen, kan du få hele kompositionen til at "poppe" og fremstå klar og livlig.
"Blå ser fantastisk ud mod f.eks. rejers orange farve. Valget af elementerne i hvert foto, herunder baggrundsfarven, er bygget op omkring hovedmotivet."
2. Style hele dit billede og ikke kun maden.
Som madfotograf vil du gerne fange mere end bare maden. Køkkenredskaber og bestik er to eksempler på den slags ledsager, der oftest følger med mad. Men du vil typisk ikke have, at skålen, som maden er fotograferet i, skal være din hverdagsskål. Den skal supplere resten. En anden god tommelfingerregel er at finde en skål, der er lidt større end gennemsnittet til fremvisning af et væld af mad.
"Når vi spiser, serverer vi mad på en tallerken, der oftest er hvid og almindelig. Derfor er det særligt vigtigt at vælge tallerkener og bestik, så de ser luksuriøse ud, og så maden ser smukkere ud."
Når du tænker på rekvisitter til styling af din madfotografering, vil du gerne tænke på mere end farven. Du bør også overveje materialet og emnets overordnede æstetik. Træskeer ser f.eks. mere naturlige ud end metalskeer og reflekterer ikke lys, hvilket gør dem til den foretrukne rekvisit til mange optagelser.
Du kan selvfølgelig præsentere din mad på en tallerken, men der er også andre muligheder. En marmorplade kan tilføje noget tyngde, pragt og raffinement. (De er også fremragende til optagelse af frosne lækkerier som is, da de holder den kølig). Kageopsatser er også en flot måde til at arrangere og fremhæve mad på.
Andre rekvisitter, f.eks. friske urter, antyder friskhed og smag, og de tilføjer en ny dimension af farve og tekstur. Krydderier og drys kan give en fornemmelse af mere smag. Og glem ikke duge og andre køkkenelementer for at tilføje den ønskede farve til billedet.
3. Find kreative måder at opsætte og style maden på – med nogle uventede ting.
I enhver fotogenre vil der være visse tricks, du normalt kun ville lære gennem erfaring. I dette tilfælde har vi spurgt Yasmin, så hun måske kan afsløre nogle professionelle hemmeligheder til at opsætte og style mad.
"En af de vigtigste ting ved madfotografering er at bruge nogle tricks for at få maden til at se lækker ud og holde så længe som muligt," siger Yasmin.
Nogle af disse tricks, der kan få maden til at se lækker ud, lyder ikke nødvendigvis lækre – f.eks. at dryppe motorolie på pandekager.
"Vi kan bruge opvaskemiddel til at holde kaffens skumdannelse så længe som muligt. Vi smører også kød med olie for at få det til at se skinnende og mere lækkert ud. Vi udskifter også piskefløde med skumbad, fordi det holder længere og påvirkes ikke af varmen fra belysningen."
4. Føj bevægelse til dit billede med smarte rekvisitter og redigering.
Generelt bevæger maden sig ikke. Derfor er afbildninger af mad i malerier oftest komponeret som et "stilleben". Men moderne fotografering kan puste mere liv i billeder, end malere som Monet nogensinde kunne have forestillet sig.
"Bevægelsen i billedet fortæller os en fængslende historie. Når du ser et billede med en statisk komposition, kan det føles kedeligt. Der sker ikke noget. Du kan muligvis ikke huske billedet senere. Men at tilføje bevægelse i billedet gør det unikt og uforglemmeligt."
At se Yasmins billeder af mad – hvoraf mange ser ud til at være fanget i bevægelse – viser, hvor iøjnefaldende et dynamisk madfotografi kan være. I en stor del af hendes arbejde ser maden ud til at være sammensat, med et afsluttende drys fanget midt i luften. Andre gange skaber Yasmin billeder, der ser ud til at vise, at maden er blevet skilt ad for at afsløre dens ingredienser, som vist ovenfor.
Yasmin fortæller os, at hun bruger tynde træpinde og lim til at understøtte små stykker mad i positioner for at give illusionen om bevægelse i billedet. Hun fjerner så pindene senere på en smart måde ved hjælp af redigeringssoftware. Du kan også bruge snor, hvis du vil hænge noget op i luften.
"Elementerne i billedet, f.eks. småkager, kan fastgøres med tynde træpinde," siger Yasmin.
Disse typer tricks er nyttige til at fange actionfyldte omgivelser, f.eks. til at lave mad på en wok. Og husk: "Action" kan komme i mange former, lige fra ost, der hænger fast på tallerkenen, når du trækker et stykke pizza fra den, til den blidt dampende kop kaffe.
5. Fang din proces bag kulisserne, som du kan dele på sociale medier.
En stor trend inden for sociale medier for professionelle fotografer er "opsætningen versus billedet". Disse billedkarruseller eller videoer afslører processen bag fantastiske fotos og trækker gardinet tilbage for at vise noget af arbejdet bag hver komposition.
Afsløringerne er inspirerende for andre fotografer, da de viser det, der nærmest er trolddomskunst, som foregår, før kameraets lukker klikker.
Husk: Ved at dele madfotos kan vi skabe forbindelser. Mad er noget, vi forbinder med at skabe sammenhold, og det er en af grundene til, at madfotografering er blevet så populær. Ved at dele billeder af din mad kan en privat spiseoplevelse forvandles til gensidig anerkendelse.
En undersøgelse viste, at det også kan have en positiv indvirkning på smagen at tage billeder af mad. Forskerne bad en gruppe spisende gæster om at tage et billede af deres mad, før de spiste den. En anden gruppe spiste den samme mad, men uden billede. Den første gruppe, som havde fotograferet deres mad, rapporterede, at den smagte bedre.
Madfotografering er noget at fejre, da den fører os alle sammen. Og måske vigtigst af alt får den maden til at smage bedre.
Hvis du vil vide mere om, hvordan Yasmin tager fantastiske billeder af mad, kan du tage et kig i hendes udstyrstaske til madfotograferings.*
* Kun tilgængelig på udvalgte sprog.
Relaterede produkter
-
Spejlløse kameraer
EOS R5
Glem alt, hvad du har lært om spejlløse kameraer. EOS R5's kompromisløse ydeevne vil revolutionere din fotografering og filmproduktion. -
Objektiver til EOS R
RF 24-105mm F4L IS USM
Let og alsidig 24-105mm f/4-zoom fra L-serien med hurtig og lydløs autofokus og 5-stops billedstabilisering. -
Makroobjektiv
RF 100mm F2.8L Macro IS USM
RF 100mm F2,8L MACRO IS USM er et professionelt RF-makroobjektiv, der er perfekt til håndholdte billeder i 1,4x naturlig størrelse og fantastiske portrætter med L-seriens kvalitet.