Tips og tricks til at højne din madfotografering

Vi talte med den professionelle madfotograf Yasmin Albatoul, da hun viste os nogle af sine personlige metoder til at få madfotografering op i elitestandard.
En komposition af en række billeder, der viser vafler, der er toppet med blåbær og karamel, serveret med en kop te, udlagt på en livlig sennepsgul overflade.

Madfotografering er utroligt populært på sociale medier. Et kig på Instagram vil fortælle dig det: Vi elsker at dele billeder af mad. At dele et billede af mad er måske kun nogle få skridt fra at dele maden med andre. Der er noget fællesskab ved det, næsten som om man bryder brød sammen.

Opslag af billeder af mad online dukkede op som en tendens samtidig med, at Instagram, den billedstyrede platform for sociale medier, blev mere og mere populær.

For fotografer, der er interesseret i at tage billeder af velsmagende mad, er det en udfordring, fordi det – med så mange madbilleder – er svært at skille sig ud i feedet. Yasmin Albatoul, der er professionel fotograf og madfotografisk influencer med base i Algeriet, kender denne udfordring godt. Hun har også kendt til andre udfordringer.

"Som kvinde, hvor jeg bor, kan jeg ikke rejse alene eller tage rundt i byen for at fotografere på gaden," siger hun. "Og da jeg var på universitetet, sagde mine venner altid til mig: "Du kan ikke leve af fotografering, det er bare en hobby". Men jeg sagde: "Jo, det kan jeg godt. Jeg fotograferer derhjemme."

Det viste sig, at Yasmin havde ret. Hun er nu professionel fotograf. Hendes dynamiske, farverige og ofte surrealistiske billeder fanger din opmærksomhed og kan få din mund til at løbe i vand. Hendes unikke stil og fængslende billeder har ført til mange jobs med kommercielt fotograferingsarbejde, og hendes Instagram-profil har et publikum på 105.000 følgere (og tallet stiger).

En del af det, der får Yasmins fotografering til at skille sig ud på Instagram, er det professionelle look. Der er en betydelig forskel, siger hun, mellem at tage et billede af din mad på en restaurant, før du spiser den, og at style mad til en kommerciel optagelse, hvor du tager billeder med et ordentligt kamera.

"De fleste mennesker tager billeder af deres mad i restauranter på en telefon uden forudgående planlægning eller andet udstyr," siger hun. "Det er spontane billeder, som de deler gennem deres historier på sociale medier, men når vi taler om professionel eller kommerciel madfotografering, er det en anden sag."

Vafler set ovenfra, der er toppet med blåbær og karamel og serveres ved siden af en kop kaffe, en kande og en kniv og en gaffel, der er lagt på en grå skiferoverflade.

Når hun fanger sine kompositioner, udforsker Yasmin et bredt udvalg af billeder, som giver hende mulighed for at fremvise forskellige elementer af teksturer og mønstre. © Yasmin Albatoul

En kande hælder tyk karamel over en tallerken med vafler med blåbær, der er lagt på en grå skiferoverflade.

Taget med et Canon EOS R5 med et Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objektiv ved 1/250 sec, f/8 og ISO 125. © Yasmin Albatoul

Hvis du er interesseret i at løfte din madfotografering til et professionelt niveau, er det vigtigste ifølge Yasmin at tilgå opgaven med kreativitet. Et stort fokus for Yasmin er at komponere billederne i farver og tilføje bevægelse, og det gør hun med en kombination af overraskende rekvisitter – som f.eks. snor og olie.

"Jeg kan ikke længere undvære en flaske olie og en børste, for jeg vil gerne have, at maden skal være skinnende."

Læs videre for at se hendes tips og tricks til at fange nogle madfotos på et højere niveau.

1. Overvej farven på hver type mad, mens du styler dit billede.

Med hensyn til farvesyn har mennesker en fordel over de fleste dyr. Forskere er for det meste enige: En af grundene til, at vi kan se i farver, er, at det var gavnligt for vores forfædre at få øje på frugter og bestemme deres modenhed.

"Jeg vælger farver i henhold til restaurantens generelle steming eller maden og det miljø, den kommer fra. For eksempel foretrækker jeg blå som baggrund for fisk og skaldyr, da den subtilt antyder deres oprindelse."

Det giver mening, at farver bør være en primær overvejelse i forbindelse med madfotografering. Farver fanger vores opmærksomhed. Og hvis du vælger de rigtige farver til at sætte sammen, kan du få hele kompositionen til at "poppe" og fremstå klar og livlig.

"Blå ser fantastisk ud mod f.eks. rejers orange farve. Valget af elementerne i hvert foto, herunder baggrundsfarven, er bygget op omkring hovedmotivet."

En hvid, riflet tallerken med en lille citronmarengstærte ved siden af et glas te med fløde på en grøn baggrund med spredte kaffebønner og et farvekort placeret i øverste højre hjørne.

Hvis du forbedrer din komposition med en harmonisk blanding af farver, kan det øge dit fotografis visuelle effekt. Her afslører Yasmin sit farvekort og det omhyggelige udvalg af varme toner, der fremhæver den gule farves dynamik uden at overskygge den. Taget med et Canon EOS R5 med et Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objektiv ved 1/160 sek., f/10 og ISO 160. © Yasmin Albatoul

En tallerken med små reder af spaghetti, der er toppet med skiver af svampe og grønne blade på en mørkegrøn tallerken med et farvekort, der er placeret i nederste højre hjørne.

På dette billede har Yasmin valgt køligere toner og trækker betragterens blik til sit primære fokuspunkt med et strejf af farve. Taget med et Canon EOS R5 med et Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objektiv ved 1/250 sec, f/9 og ISO 100. © Yasmin Albatoul

2. Style hele dit billede og ikke kun maden.

Som madfotograf vil du gerne fange mere end bare maden. Køkkenredskaber og bestik er to eksempler på den slags ledsager, der oftest følger med mad. Men du vil typisk ikke have, at skålen, som maden er fotograferet i, skal være din hverdagsskål. Den skal supplere resten. En anden god tommelfingerregel er at finde en skål, der er lidt større end gennemsnittet til fremvisning af et væld af mad.

"Når vi spiser, serverer vi mad på en tallerken, der oftest er hvid og almindelig. Derfor er det særligt vigtigt at vælge tallerkener og bestik, så de ser luksuriøse ud, og så maden ser smukkere ud."

Når du tænker på rekvisitter til styling af din madfotografering, vil du gerne tænke på mere end farven. Du bør også overveje materialet og emnets overordnede æstetik. Træskeer ser f.eks. mere naturlige ud end metalskeer og reflekterer ikke lys, hvilket gør dem til den foretrukne rekvisit til mange optagelser.

Du kan selvfølgelig præsentere din mad på en tallerken, men der er også andre muligheder. En marmorplade kan tilføje noget tyngde, pragt og raffinement. (De er også fremragende til optagelse af frosne lækkerier som is, da de holder den kølig). Kageopsatser er også en flot måde til at arrangere og fremhæve mad på.

Andre rekvisitter, f.eks. friske urter, antyder friskhed og smag, og de tilføjer en ny dimension af farve og tekstur. Krydderier og drys kan give en fornemmelse af mere smag. Og glem ikke duge og andre køkkenelementer for at tilføje den ønskede farve til billedet.

To tallerkener med en rede af Kunafa med chokoladesauce og pyntet med et drys pistacienødder.

Hvis du udforsker en række mønstre og teksturer ud over madmotivet, kan det forbedre din komposition. I Yasmins fotografier bruger hun en skarp sans for detaljen, hvilket sikrer, at hvert ekstra element bidrager til det overordnede billede. Taget med et Canon EOS R5 med et Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objektiv ved 1/150 sek., f/9 og ISO 200. © Yasmin Albatoul

En oval, hvid tallerken, der er pyntet med et udvalg af mad i en portion chili og limesauce med grønne blade som garniture.

Yasmin viser, at indretningen og kompositionen ikke behøver være overkompliceret for at supplere maden, og en minimalistisk tilgang kan bringe farvernes vitalitet frem. Taget med et Canon EOS R5. © Yasmin Albatoul

3. Find kreative måder at opsætte og style maden på – med nogle uventede ting.

I enhver fotogenre vil der være visse tricks, du normalt kun ville lære gennem erfaring. I dette tilfælde har vi spurgt Yasmin, så hun måske kan afsløre nogle professionelle hemmeligheder til at opsætte og style mad.

"En af de vigtigste ting ved madfotografering er at bruge nogle tricks for at få maden til at se lækker ud og holde så længe som muligt," siger Yasmin.

Nogle af disse tricks, der kan få maden til at se lækker ud, lyder ikke nødvendigvis lækre – f.eks. at dryppe motorolie på pandekager.

"Vi kan bruge opvaskemiddel til at holde kaffens skumdannelse så længe som muligt. Vi smører også kød med olie for at få det til at se skinnende og mere lækkert ud. Vi udskifter også piskefløde med skumbad, fordi det holder længere og påvirkes ikke af varmen fra belysningen."

En hånd, der holder en burger med to træpinde over en bolle med grønne blade og hvid sauce.

Yasmin bruger træpinde til at få sine motiver til at se luftbårne ud med en illusion om vægtløshed, der tilføjer et unikt element til billedet. Taget med et Canon EOS R5. © Yasmin Albatoul

En cheeseburger, der er dekonstrueret midt i luften, og som viser lag af smeltet ost, burger, løg og en tomatskive med de to boller, der skal samle det hele.

Her er slutresultatet. Efter digitalt at have fjernet træstavene i efterproduktionen skaber denne struktur en følelse af bevægelse, som om selve billedet er klar til at blive levende. Taget med et Canon EOS R5. © Yasmin Albatoul

4. Føj bevægelse til dit billede med smarte rekvisitter og redigering.

Generelt bevæger maden sig ikke. Derfor er afbildninger af mad i malerier oftest komponeret som et "stilleben". Men moderne fotografering kan puste mere liv i billeder, end malere som Monet nogensinde kunne have forestillet sig.

"Bevægelsen i billedet fortæller os en fængslende historie. Når du ser et billede med en statisk komposition, kan det føles kedeligt. Der sker ikke noget. Du kan muligvis ikke huske billedet senere. Men at tilføje bevægelse i billedet gør det unikt og uforglemmeligt."

At se Yasmins billeder af mad – hvoraf mange ser ud til at være fanget i bevægelse – viser, hvor iøjnefaldende et dynamisk madfotografi kan være. I en stor del af hendes arbejde ser maden ud til at være sammensat, med et afsluttende drys fanget midt i luften. Andre gange skaber Yasmin billeder, der ser ud til at vise, at maden er blevet skilt ad for at afsløre dens ingredienser, som vist ovenfor.

Yasmin fortæller os, at hun bruger tynde træpinde og lim til at understøtte små stykker mad i positioner for at give illusionen om bevægelse i billedet. Hun fjerner så pindene senere på en smart måde ved hjælp af redigeringssoftware. Du kan også bruge snor, hvis du vil hænge noget op i luften.

"Elementerne i billedet, f.eks. småkager, kan fastgøres med tynde træpinde," siger Yasmin.

Disse typer tricks er nyttige til at fange actionfyldte omgivelser, f.eks. til at lave mad på en wok. Og husk: "Action" kan komme i mange former, lige fra ost, der hænger fast på tallerkenen, når du trækker et stykke pizza fra den, til den blidt dampende kop kaffe.

Afsluttende garniture, der føjes til fotograferingen, mens Yasmin Albatoul optager en madsammensætning i studiet med et Canon-kamera.

Yasmin giver ofte et glimt bag kulisserne, der afslører processen bag optagelsen af hendes lækre billeder, undertiden med en hjælpende hånd.

Madfotografen Yasmin Albatoul, der tegner ordet pasta med en træpind, set over hendes skulder.

Selv efter optagelse af billedet fortsætter den kreative proces. Yasmin forfiner og forbedrer ofte sine kompositioner yderligere ved at redigere og tilføje elementer på sin tablet.

5. Fang din proces bag kulisserne, som du kan dele på sociale medier.

En stor trend inden for sociale medier for professionelle fotografer er "opsætningen versus billedet". Disse billedkarruseller eller videoer afslører processen bag fantastiske fotos og trækker gardinet tilbage for at vise noget af arbejdet bag hver komposition.

Afsløringerne er inspirerende for andre fotografer, da de viser det, der nærmest er trolddomskunst, som foregår, før kameraets lukker klikker.

Husk: Ved at dele madfotos kan vi skabe forbindelser. Mad er noget, vi forbinder med at skabe sammenhold, og det er en af grundene til, at madfotografering er blevet så populær. Ved at dele billeder af din mad kan en privat spiseoplevelse forvandles til gensidig anerkendelse.

En undersøgelse viste, at det også kan have en positiv indvirkning på smagen at tage billeder af mad. Forskerne bad en gruppe spisende gæster om at tage et billede af deres mad, før de spiste den. En anden gruppe spiste den samme mad, men uden billede. Den første gruppe, som havde fotograferet deres mad, rapporterede, at den smagte bedre.

Madfotografering er noget at fejre, da den fører os alle sammen. Og måske vigtigst af alt får den maden til at smage bedre.

Hvis du vil vide mere om, hvordan Yasmin tager fantastiske billeder af mad, kan du tage et kig i hendes udstyrstaske til madfotograferings.*


* Kun tilgængelig på udvalgte sprog.

John Marshall

Relaterede produkter

Relaterede artikler

Sådan bliver man influencer inden for mad

Tips til madfotografering fra Instagram-influencer og Canon-ambassadør Yasmin AlBatoul.

Sådan optager du madvideoer i høj kvalitet som en professionel

Jessie Bakes Cakes har samlet en følgerskare på mere end 100.000 med hendes forbløffende madvideoer. Her forklarer hun, hvordan man mestrer videooptagelser af mad.

De bedste objektiver til madfotografering

Disk op med lækre madfotos med vores udvalg af uundværlige objektiver.

Lær at mestre madfotografering

Fotograf Linda Lomelino deler de vigtigste ingredienser i lækre madbilleder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få de seneste nyheder og produktoplysninger