EOS RP og de skiftende årstiders lys
Når sommeren bliver til efterår, begynder de gyldne tider for nordens fotografer. Kolde nætter forvandles til magiske, disede morgener, efteråret giver landskabet farve, og de første nordlys oplyser nattehimlen. Det kompakte fullframe-kamera EOS RP er den perfekte ledsager, når efterårets farver skal indfanges.
Harri Tarvainen er en professionel fotograf med speciale i udendørsfoto og action-fotografering. Sammen med sin curly coated retriever, Instagram-berømtheden Kaffe, er de på vandreture i naturen og tager nogle fantastiske billeder. Du kan følge Kaffes eventyr på hans Instagram-profil @kaffegram. Du kan også se Kaffes og Harris tips til fotografering af kæledyr og bybilleder med action.
"Kaffe springer op ad mig i Utsjoki, den nordligste del af Finland, mens teltet varmes op af aftensolen. Det bliver sikkert en kold nat. Du kan ikke se det på billedet, men i min hånd holder jeg en telefon, der styrer mit kamera, som er placeret på jorden et stykke derfra. Med en wi-fi-forbindelse kan jeg tage actionfyldte selfies!"
Efteråret byder på unikke naturfænomener til stor glæde for fotografer. På denne tid af året går solen tidligere ned, og du behøver ikke vente til langt ud på aftenen for at tage billeder af solnedgangen. Efteråret har længe været min yndlingsårstid – eller i hvert fald en af mine fire yndlingsårstider!
Vi har fået for vane at sige farvel til sommeren med en efterårstur. En sidste tur inden vinteren begynder, før det bliver tid til at finde snowboards, ski og andet vinterudstyr frem fra gemmerne. Når jeg skal ud at vandre, ryger alt udstyret ned i rygsækken, og jeg skal tænke grundigt over, hvad jeg har plads til. I forbindelse med en efterårstur overvejede jeg en gang længe, om jeg skulle tage et vidvinkelobjektiv eller en lækker øl fra et mikrobryggeri med mig. Aftenen var fyldt med et fantastisk nordlys, som det ville have været fedt at fotografere med et vidvinkelobjektiv, men i stedet nød jeg min øl ved bålet!
På længere vandreture tager jeg kun ét objektiv med. Det oplagte valg til EOS RP er zoomobjektivet med f/4-blænde og et zoomområde på 24-105 mm. Jeg bruger det til at indfange storslåede landskaber med, men jeg kan også zoome ind, når jeg har brug for det, som f.eks. til at skabe imponerende portrætter med. Men på denne tur ville jeg prøve et fast objektiv. Når man som fotograf ikke kan zoome mere, må man bevæge sig mere rundt for at finde den rigtige vinkel og afstand.
Canon RF 35mm f/1.8 IS MACRO STM-objektivet er et klassisk valg til gadefotografer, rejsende og dokumentarister. Den hurtige blænde på maks. f/1.8 gør det let at tage billeder ved dæmpet belysning og ved at styre dybdeskarpheden, kan du tage imponerende portrætter – selvom det relativt brede objektiv tvinger dig til at bevæge dig tættere på motivet. Du kan naturligvis også komme tæt på ved hjælp af makrofunktionen.
Jeg fotograferer ofte efterårsbladenes farver med direkte baggrundsbelysning. Når bladene oplyses bagfra af solen, bliver de som små lyskilder. Indtrykket forstærkes, hvis der er mørkere skygger bag bladene. Under sådanne forhold bruger jeg ofte en let undereksponering, der fremhæver de mere kraftige farver. Det samme tip fungerer også, når man skal fotografere solnedgange! Til dette foto placerede jeg et knaldrødt blad på Kaffes snude og tog et billede med direkte baggrundsbelysning midt inde mellem træernes grene. Idet jeg fotograferede med en stor blænde, kunne jeg fokusere dybdeskarpheden på bladet og sløre baggrunden med smukke lysperler.
Efter en iskold nat er vandet roligt, og disen svæver henover overfladen. Idet solen stiger op over horisonten, farves disen gylden af de første stråler. I skyggen er græsstråene stadig dækket af rim, men er smeltet der, hvor sollyset er nået frem. Når temperaturen stiger blot et par grader, forsvinder disen og det magiske lys.
Et af de vigtigste tips, når du skal indfange naturen på vandreture, er at tage af sted på det rette tidspunkt. Derhjemme er Kaffe søvnig, men på ture, og når vi sover i telt, vil han ofte gerne starte dagen ved solopgang. Hvis det ikke var for Kaffes tidlige morgenvækninger, ville jeg være gået glip af mange magiske øjeblikke!
Efteråret byder på magiske morgener, men aftenerne er lige så gode. I takt med at aftenenerne bliver mørkere, kommer nordlyset, og om aftenen tjekker man rutinemæssigt prognoserne for det. Ud over kameraet er et stativ det vigtigste stykke udstyr, når du skal fotografere nordlys. Hvis du bruger lang eksponering, bliver selv det svageste lys i natten synligt. Natfotografering klares bedst i manuel tilstand, så du kan vælge både blænde og lukkehastighed. Du kan forsøge at indstille blænden til f/4.0 (eller mere, hvis objektivet er mere lysstærkt) med en lukkehastighed på 20 sekunder og ISO 2000-følsomhed og se, hvad der viser sig på nattehimlen.
Hvis billederne er for mørke, skal du øge lukkehastigheden. Hvis billederne er for lyse, kan du f.eks. reducere følsomheden til ISO 800. Det er meget nemmere at fotografere i mørke med et bredt, lysstærkt objektiv og et kamera, der kan håndtere endnu højere sensorfølsomhed, og som har et effektivt fokus ved dæmpet belysning. Det får du med EOS RP-systemet, men du skal stadig huske at pakke pandelampen – så det bliver nemmere at arbejde i mørke.
I den næste historie fokuserer jeg mere på natfotografering og jagten på nordlyset!